Lær deg å lage Vietnams nasjonalrett - med mye kraft

En rett med kraft. Foto: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Man bruker opp deler av dyret som ellers går til spille, og krafta gir god næring og styrke til hele familien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 12:55

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Pho - Vietnams nasjonalrett gir kraftkokinga nytt liv. Det sies at kraft gir krefter. De fleste kulturene har en tradisjonsrett som baserer seg på kraft. Man bruker opp deler av dyret som ellers går til spille, og krafta gir god næring og styrke til hele familien.

I Vietnam kan man spise pho - uttales nesten som "fø" - til både frokost, lunsj og middag, og du kan finne det på nesten hvert eneste gatehjørne. Man kan lett leve bra på pho alene, jeg tør påstå det samme ikke kan sies om mange sine triste frokostbrødskiver.

Krafta

Hemmeligheten ligger selvfølgelig i krafta. Den er krydret, litt søt, litt syrlig og litt sterk.

Det mest vanlige er biff Phở, men siden vi har masse kyllingsskrog i butikken for tiden, så har vi valgt å lage den på kylling. Du kan variere denne retten i det uendelige, inkludert med grønnsaker og andre tilsetninger så også for eksempel vegetarianere kan nyte dette.

Her gir vi deg grunnlaget. Hvor mye du vil bygge på og endre på er opp til deg. Men vi garanterer én ting, pho gjør deg mett og glad, og så enkelt er det:

Skroget, kylllingføtter med mer går opp i gryta. Foto: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Kylling Phở

  • 1 kyllingskrog
  • 1 pakke kyllingføtter (ca. 8-10 føtter)
  • 3 gule løk, delt i to
  • 1 gulrot i biter (vi har brukt det for å ha litt sødme og ikke bruke så mye sukker, men dette brukes tradisjonelt ikke)
  • 1,5 ss salt
  • En stor bit ingefær (ca. 10 cm), hakket opp
  • 5 stjerneanis
  • 1 kanelstang (bruk økologisk ceylon kanel)
  • 4 ss fiskesaus (fås kjøpt på asiatiske butikker)
  • 1-2 ss brunt sukker/kokosblomstsukker (det siste får deg nærmere den tradisjonelle smaken)

Til servering

  • 1 pakke tynne risnudler
  • Kylling (vi har brukt lår, men du kan bruke bryst eller hvilken som helst del du måtte ønske)
  • Gul løk
  • Noen never asiatisk cilantro
  • Vårløk (vi brukte purre siden vårløk ikke er i sesong nå)
  • Chiliflak

Kok opp

Ha skroget, føtter, gulrot, løk og salt i en stor kjele og dekk godt med vann. Du kan ha en spiseskje eplesidereddikk oppi for å gjøre beina mer porøse slik at de lettere gir slipp på næringsstoffene.

Kok opp, og ha i Wonderbag (hvis du ikke har Wonderbag, kan du ha det i ovnen på ca. 80 grader) i minst 12 timer, helst 24-36 (husk å koke opp omtrent hver tolvte time hvis du bruker Wonderbag).

Krydder

6-12 timer før du skal spise, har du resten av krydderet i kjelen, gir det en oppkok, og fortsetter å la krafta trekke som før.

Før du skal spise, tilbereder du nudlene, skjærer løken i veeeeldig tynne skiver og legger i kaldt vann, og steker opp kyllingen slik du ønsker (vi hadde lårene i ovnen i 45 minutter på 180 grader).

Nyt

Så legger du opp du hver skål, nudlene i bunn, så litt løk, kyllingbiter, heller oppi krafta som du har silt av, og pynter til slutt med cilantro og chiliflak.

Nyt og bli sterk og varm hele veien innenfra og ut.

Her kan du lese mer fra Matspalten!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...