Kategoriheading

Lær deg å lage Vietnams nasjonalrett - med mye kraft

Lær deg å lage Vietnams nasjonalrett - med mye kraft

En rett med kraft. FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Man bruker opp deler av dyret som ellers går til spille, og krafta gir god næring og styrke til hele familien.

Tekst:

Publisert:

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Pho - Vietnams nasjonalrett gir kraftkokinga nytt liv. Det sies at kraft gir krefter. De fleste kulturene har en tradisjonsrett som baserer seg på kraft. Man bruker opp deler av dyret som ellers går til spille, og krafta gir god næring og styrke til hele familien.

I Vietnam kan man spise pho - uttales nesten som "fø" - til både frokost, lunsj og middag, og du kan finne det på nesten hvert eneste gatehjørne. Man kan lett leve bra på pho alene, jeg tør påstå det samme ikke kan sies om mange sine triste frokostbrødskiver.

Krafta

Hemmeligheten ligger selvfølgelig i krafta. Den er krydret, litt søt, litt syrlig og litt sterk.

Det mest vanlige er biff Phở, men siden vi har masse kyllingsskrog i butikken for tiden, så har vi valgt å lage den på kylling. Du kan variere denne retten i det uendelige, inkludert med grønnsaker og andre tilsetninger så også for eksempel vegetarianere kan nyte dette.

Her gir vi deg grunnlaget. Hvor mye du vil bygge på og endre på er opp til deg. Men vi garanterer én ting, pho gjør deg mett og glad, og så enkelt er det:

Se bildet større

Skroget, kylllingføtter med mer går opp i gryta. FOTO: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Kylling Phở

  • 1 kyllingskrog
  • 1 pakke kyllingføtter (ca. 8-10 føtter)
  • 3 gule løk, delt i to
  • 1 gulrot i biter (vi har brukt det for å ha litt sødme og ikke bruke så mye sukker, men dette brukes tradisjonelt ikke)
  • 1,5 ss salt
  • En stor bit ingefær (ca. 10 cm), hakket opp
  • 5 stjerneanis
  • 1 kanelstang (bruk økologisk ceylon kanel)
  • 4 ss fiskesaus (fås kjøpt på asiatiske butikker)
  • 1-2 ss brunt sukker/kokosblomstsukker (det siste får deg nærmere den tradisjonelle smaken)

Til servering

  • 1 pakke tynne risnudler
  • Kylling (vi har brukt lår, men du kan bruke bryst eller hvilken som helst del du måtte ønske)
  • Gul løk
  • Noen never asiatisk cilantro
  • Vårløk (vi brukte purre siden vårløk ikke er i sesong nå)
  • Chiliflak

Kok opp

Ha skroget, føtter, gulrot, løk og salt i en stor kjele og dekk godt med vann. Du kan ha en spiseskje eplesidereddikk oppi for å gjøre beina mer porøse slik at de lettere gir slipp på næringsstoffene.

Kok opp, og ha i Wonderbag (hvis du ikke har Wonderbag, kan du ha det i ovnen på ca. 80 grader) i minst 12 timer, helst 24-36 (husk å koke opp omtrent hver tolvte time hvis du bruker Wonderbag).

Krydder

6-12 timer før du skal spise, har du resten av krydderet i kjelen, gir det en oppkok, og fortsetter å la krafta trekke som før.

Før du skal spise, tilbereder du nudlene, skjærer løken i veeeeldig tynne skiver og legger i kaldt vann, og steker opp kyllingen slik du ønsker (vi hadde lårene i ovnen i 45 minutter på 180 grader).

Nyt

Så legger du opp du hver skål, nudlene i bunn, så litt løk, kyllingbiter, heller oppi krafta som du har silt av, og pynter til slutt med cilantro og chiliflak.

Nyt og bli sterk og varm hele veien innenfra og ut.

Her kan du lese mer fra Matspalten!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

ANNONSE
Annonse