200 kilometer turveier i Oslo

Frithjof Funder har skrevet bok om byens turveier. FOTO: MARIUS WÆRHAUG MADSEN

Man burde egentlig få denne boka på grønn resept, mener Frithjof Funder, forfatteren av Oslo turveiguide.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.07.2008 kl 12:58

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: – Bevaringene av turveiene får man igjen på helsebudsjettet, smiler Funder lurt, en mann som definitivt vet hva han snakker om.

Viktig rapport

I 2004 laget han en rapport for Friluftsetaten, som dokumenterte tilstanden til alle turveiene i Oslo. Fire år senere har det blitt en guide som ikke bare lister opp hvor veiene går, men også forteller hvor det er fint å ta bilder og hvor man kan bade eller spise. Totalt dekker boken 53 turveier, som utgjør det offentlig regulerte turveinettet.

Kan man rekke alle turene iløpet av én sommer?

– Ja det burde være mulig for vanlige personer. Men boka er ikke laget for å presse folk til å gå alle løypene, men heller for å øke muligheten til å variere, sier den ivrige turgåeren.

Elvelangs

Funder legger ikke sjul på at den beste turen man kan gå i Oslo, er den langs Akerselva. Men til de som er lei strekningen, anbefaler han å ta en tur igjennom Svartdalsparken, en av hans personlige favoritter.

Funder har selv vokst opp ved siden av Frognerparken, og mener at boken hvertfall bør holde i fem år framover før en oppdatering er nødvendig. Siden den ble lansert for to måneder siden har allerede to nye turveier blitt åpnet i Oslo.

– Det går unna. Et av de største problemene med turveier i Oslo, er at mange blir brutt med store trafikkveier. Jeg ønsker at det bygges flere broer og underganger for å hindre at turopplevelsen møter veggen.

Boka er i rikt illustrert med bilder av Pål Hermansen. En av landets mestselgende fotografer som har vunnet flere internasjonale priser. Med boka følger også tre spesiallagde turveikart.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse