– Begynnelsen på det moderne Oslo

Melk, brød og delikatesseutsalg på Damplass 24 og 25 på slutten av 1920-tallet. FOTO: ARBARK (BESKÅRET)

Takk og farvel til Christiania og velkommen til Oslo. Nå er Stig-Audun Hansen og Jon Gunnar Arntzen aktuelle med boken "Oslo 1925-1945".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2009 kl 14:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Utbyggingen av Tåsen-området startet i begynnelsen av 1920-årene. FOTO: FOTOKOMPANIET/ARBARK

Se bildet større

Flyfotografiet fra omkring 1930 viser områdene fra Frogner i sør til Blindern i nordvest og Ullevål i nordøst. FOTO: FOTY-FLY/OBM

Se bildet større

En av de største omveltningene i Oslo i perioden 1925-45, var saneringen av deler av bebyggelsen i Vika og byggingen av rådhuset. FOTO: A.B.WILSE/OBM

Se bildet større

Fra Trondheim som startet den 29. mai 1932, passerer her Høybråten utenfor Oslo 21. juni 1932. FOTO: ARBARK

Se bildet større

På besøk i døtrenes klasse ved Møllergata skole i 1926. FOTO: A.B. WILSE/OBM/BESKÅRET

Se bildet større

Bøgata på Kampen i Oslo på 1930-tallet. FOTO: ARBARK

Se bildet større

Ingierstrand-anlegget anno 1936. FOTO: ATELIER EIDEM/ARBARK/BESKÅRET

Se bildet større

Helt til venstre ser man taket på en MIL bensinstasjon og ovenfor den deler av den kunstig anlagte Smestaddammen. FOTO: FOTOKOMPANIET/ARBARK

OSLO/NORDRE AKER: Dette er den tredje i rekken av billedbøker om Norges hovedstad på 1900-tallet. De to foregående bindene dekker til sammen det vi har vært vant til å kalle "etterkrigstiden", periodene 1945

—1965 og 1960

—1980.

— Overlappingen i tid er gjort bevisst, nettopp for å tydeliggjøre at det dreier seg om to perioder som har mye til felles, men samtidig representerer helt ulike tidsepoker, opplyser forfatterne.

Egne band

Både Stig-Audun Hansen, Jon Gunnar Arntzen og forlegger i Kom forlag, Svein Gran, har møtt frem til intervju. De tar plass i bibliotekbaren på ærverdige Bristol hotell, et møtested som tydeligvis ikke er helt tilfeldig.

— Visste du at det her, ved gjennombruddet av jazzmusikken i Norge, var flere gjestende orkestre som spilte opp til dans? Bristol hotell åpnet i 1918 som det mest moderne og luksuriøse i byen og kunne fra 1920 tilby hovedstadens danselystne et nytt og spennende møtested, Den Mauriske Hall, forteller Arntzen.

— Upublisert materiale

Forfatterne var begge klare på at de ønsket å gi leserne et utvalg av bilder i boken som ikke var "oppbrukt". Det krevde et dypdykk i diverse arkiver, et tidkrevende, men spennende arbeid.

— Boken inneholder mye upublisert billedmateriale, som er vi er stolte av å ha fått med. Mye kommer fra avisarkiver, men dette er bilder som er trykket så langt tilbake at de er nye for våre lesere. Bildene fra hverdagslivet i krigsårene er det en amatørfotograf som har tatt. Rullen med negativer fikk vi tilgang til og dermed fremkalt. Det synes vi begge var veldig spennende materiale å kunne presentere, sier Hansen.

— Ingen ren billedbok

Boken er delt inn i kapitler som "Arbeidsliv", "Kommunikasjoner", "Kultur og medier" og "Krigen". Og forlegger Svein Gran er rask med å understreke at dette på ingen måte er en ren billedbok.

— Det skrevne manuset var på 150 sider, noe som sier litt om hvilken jobb som ligger til grunn, sier han.

Her får man historien om en av de største omveltningene i Oslo i perioden 1925

—45. Saneringen av deler av den gamle bebyggelsen i Vika og byggingen av rådhuset. Luftskipet "Norge" på sin flyvende ferd over hovedstaden, Ullevål Samvirkelag som flyttet inn i nye lokaler rundt Damplassen i midten av 1920-årene og Holmenkolbanens sagnomsuste mahognivogner med store vinduer for ytterligere utsikt. Om sørkedølen Lars Bergendahl som definitivt kan sies å ha "blitt født med ski på bena" og deltakere som venter på startsignalet under et skirenn på Tåsen skole i 1925.

— Jeg føler at Oslo-folk absolutt føler en tilknytning til det området de bor i, som Ullevål, Sagene eller Torshov, mens sentrum er på mange måter felleseie. Det interessante med denne boken er jo at man har mulighet til å se hvordan det en gang var og selv danne seg en formening om hvorvidt forandringene var til det bedre. Det vi for eksempel har snakket mye om er om Oslo kunne hatt et "gamla stan". Og ikke minst om vi har tatt vare på visjonene fra førkrigstiden, sier Hansen.

Og undertegnede journalist kan garantere at enkelte bilder, som fotografiet fra utbyggingen av Tåsen-området i begynnelsen av 1920-årene, raskt bringer frem et aldri så lite smil.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse