– Du tuller ikke med julematen til folk

Daglig leder på Soria Moria, Ian Skattum (f.v.), barsjef Stein Berge Berntsen og Erik Strøm-Larsen diskuterte ivrig da Lokalavisene ba dem fortelle om julemat og -drikke. ALLE FOTO: LARS ROAR RUD

Kulinariske kromspring hører rett og slett ikke julaften til. Tradisjonen tro er sprø svor på ribba det mest spennende elementet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2009 kl 16:26

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
TORSHOV:

— Mitt beste tips er egentlig at man ikke steker ribba for kort, sier kjøkkensjef på Soria Moria bistro og bar, Tobias Olsson.

— Så heller for lenge enn for kort?

— Ja, nesten i alle fall. Da blir den saftigere, forklarer Olsson, som akkurat har dandert et stykke saftig ribbe med alle husmødres drøm

— svor så sprø som baconcrisp.

Sprø svor

— En gang for alle

— hva er trikset?

— Stek ribba opp ned i rundt 20 minutter først, stek så på svak varme og så skrur man opp varmen de siste 15-20 minuttene, forklarer Tobias, som får støtte av Erik Strøm-Larsen, fra slakterbutikken med samme navn.

— Ja, sett gjerne på grill på ovnen også, sier han.

Og er det noen som bør vite hva de snakker om er det jo nettopp Strøm-Larsen. Butikken selger mellom 15 og 20 tonn ribbe i førjulstida og er blant annet fast leverandør til Soria Moria.

Så julemat altså. Østkantavisa har tatt turen til Soria Moria for å ta tempen på den slags, og ikke minst få med ett ess i ermet til å imponere i jula.

Magrere ribbe

— Hva med for eksempel litt magrere mat nå i høytiden?

— Det er faktisk forsket på det og det er avlet fram en magrere gris. Men jeg mener nå at det er greit med feit mat i jula, påpeker Strøm-Larsen.

— Ja, og litt feit ribbe, litt rødkål og et lite glass akkevitt. Det skal mye til å slå den smakskombinasjonen, skyter daglig leder på Soria Moria, Ian Skattum inn.

Og det bringer oss over på drikkevarene. For tror du det er likegyldig hva man putter i glasset må du tro om igjen. I alle fall hvis du skal score poeng på kjøkkenet i jula.

— Veldig mange er jo opptatt av vin til mat, og jeg synes jo kanskje man bør være det til ribba også, sier Skattum, som får støtte av sin egen barsjef, Stein Berge Berntsen.

— Nordens brennevin

— Akkevitt er nordens brennevin vet du, men det finnes mange forskjellige typer. Den norske skiller seg ut fra den svenske og den danske, fordi den er lagret på en annen måte.

— Dette må du forklare!

— Norsk akkevitt er lagret på gamle sherryfat, og den har derfor en litt sødmefylt smak av vanilje. Mange tror at akkevitten skal serveres iskald, men det er feil. Særlig den norske. Ved å servere den temperert får man fram mer smak og aroma, forklarer Berge Berntsen, som også slakter de små "shotglassene" mange serverer de edle dråper i.

Det nye er nemlig stetteglass, formet som en tulipan. På den måten bevarer man aromaen på en annen måte

— litt som med konjakk.

Vin? Nei takk

Men å komme inn på vinmonopolet kan være frustrerende nok i førjulstida, så hvilken akevitt skal man egentlig velge?

— Jeg liker enten Trondheimsakevitt eller Gilde juleakevitt. Eller så pleier jeg å si Gammel Oppland til lutefisk, forklarer Berge Berntsen, som forklarer at juleakevitten faktisk endrer oppskrift hvert eneste år.

— Man bruker ingredienser fra 22 år tilbake. Fjorårets juleakevitt går inn i årets og slik har det gått bakover i 22 år.

Og til julematen hører selvsagt også juleøl. Ringnes juleøl er en vinner hos barsjef Berge Berntsen, som også holder en knapp på Dahls eller Frydenlund.

— Hva med vin?

— Det går jo an, men jeg ville ikke gjort det, skyter Ian Skattum inn.

— Men hvis man absolutt vil kan man gå for en Riesling, sier han.

— Ja, det er viktig at man får litt syre til så kraftig mat, sier Berge Berntsen.

— Men til julemat har man jo ofte sennep og man serverer ikke vin til sennep. Det går bare ikke, mener Erik Strøm-Larsen.

Så ok, juleøl og nordens brennevin da altså.

Og slik imponerer du

— Men hvis man virkelig vil imponere gjestene med noe nytt, hva gjør man da?

— Kanskje en akevittdrink?, spør Ian Skattum, mens Stein Berge Berntsen svinger seg bak bardisken (se oppskrift).

Så, ok da. For å imponere romjulsbesøket er det kanskje den veien man må gå.

— Men er det virkelig ikke sånn at man kan lage ribbe på en litt annen og mer moderne måte?

— Julemat er tradisjon. Man tuller rett og slett ikke med julematen til folk, smiler Erik Strøm-Larsen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse