– Så flott du ser ut!

Bandet "Ragnarock" fikk fart på publikum.

Rune Larsson (55) fra bandet "Ragnarock" var blant dem som ønsket Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt velkommen til utstillingen "Uhørte stemmer og glemte steder".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2009 kl 15:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fotograf Veronica Melå har tatt bilder til utstillingen.

Se bildet større

Sier i denne sammenhengen mer enn tusen ord.

Se bildet større

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sammen med Rune Larsson. FOTO: ELISABETH C. WANG

BÆRUM/KJELSÅS:

— Dette her er utrolig morsomt og jeg gleder meg til å spille litt igjen, sier Larsson som spiller rytmegitar i bandet "Ragnarock".

Han bor til daglig på Kjelsås, men torsdag var han en av hedersgjestene på åpningen av utstillingen "Uhørte stemmer og glemte steder" på Emma Hjorth i Bærum. Rune er nemlig blant dem som forteller sin egen historie i utstillingen. En historie om opplevelser fra institusjonen og ikke minst om det å være herre over sin egen leilighet.

Historien i nytt lys

På 1900-tallet ble tusenvis av nordmenn plassert på institusjoner med samlediagnoser som "åndssvak" og "psykisk utviklingshemmet". Mange bodde der store deler av livet, ofte langt borte fra familie og venner.

Gjennom HVPU-reformen ble sentralinstitusjonene bygget ned. Menneskene knyttet til institusjonene fikk dermed endrede boformer, andre muligheter for livsutfoldelse

— og nye utfordringer.

— Vet hvordan jeg er

Gjennom film, fotografier og korte tekster forteller en rekke mennesker, utviklingshemmede, pårørende til utviklingshemmede og ansatte ved institusjoner, om tidligere tiders institusjonsliv og hvordan livet er blitt.

— Jeg går på fotballbanen og ser på, og der liker jeg å være. Liker det å bli kjent med folk, liker å være sammen med folk som er normale. Og så vet dem hvordan jeg er, sier Larsson i en av filmene.

Vandreutstilling

Prosjektet Uhørte stemmer og glemte steder er et banebrytende nasjonalt innsamlings- og formidlingsprosjekt. Målet har vært å bringe frem erfaringene til dem det faktisk gjelder. Siden 2007 har prosjektet arbeidet målrettet med å finne hovedpersoner som forteller fra omsorgen for utviklingshemmede i Norge.

Prosjektet består av en utstilling, en nettside og en miniutstilling.

Utstillingen skal vandre til fem andre museer, blant dem Norsk Teknisk Museum, 21. oktober. Prosjektet er finansiert med støtte fra ABM-utvikling og Helsedirektoratet.

TrampeklappUnder åpningen torsdag fikk publikum servert tre låter fra bandet "Rangarock", blant dem Creedence-låta "Have you ever seen the rain". Den fikk, velfortjent, trampeklapp fra publikum.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse