Nyhetsjournalist viser fram Akerselva på Tv2

"Å f..., er det sånn det er i Oslo!"

– Mange er ikke klar over hvor nydelig det er langs Akerselva, sier nyhetsjournalist i Tv2, Finn-Ove Hågensen. Tirsdag kveld kan du se hans elve-glansbilde!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.12.2009 kl 13:59

AKERSELVA/KORSVOLL: Hågensen har bodd flere steder i Oslo de siste 30 årene, blant annet på Majorstuen og i Ullevål hageby. Men det var først da han flyttet til Korsvoll for syv år siden og begynte å sykle til jobb i sentrum, han virkelig fikk øynene opp for Akerselva.

Ideen om å lage en film om elvas mange flotte sider, vokste frem på sykkelsetet for tre år siden, og sammen med frilansfotograf Thomas Thomassen har han helt siden sommeren 2008 festet idyllen til film.

Rønbecks drøm

Ja, for han kaller Akerselva intet mindre enn en idyll.

— Det er jo en park hele veien nedover. Jeg krysser ikke en eneste vei før jeg forlater Akerselva ved Møllergata, forteller han om sine sykkelturer til jobb i Karl Johans gate.

I filmen ser Hågensen tilbake til 1986 og daværende miljøvernminister Sissel Rønbecks kamp for å gjøre området langs Akerselva både tilgjengelig og mer idyllisk.

— Rønbeck er med i filmen. Hun er jo selv oppvokst med Myraløkka, sier Hågensen.

— Hennes drøm var at man skulle kunne bade i Akerselva, og det kan man jo nå.

På hodet i elva

Hågensen har faktisk bade selv mens han lagde filmen, om enn noe ufrivillig. I kampen for å få de gode vinklene dristet Hågensen og Thomassen seg ut i kano ved Eika like ved Nybrua.

— Kanoen veltet, og vi havnet uti, både jeg, fotografen og kameraet. Dette var i mai, så det var både vått og kaldt! sier han.

— Hva er ditt favorittsted langs Akerselva?

— Jeg liker godt skauen mellom Frysja og Nydalen, sier han og nevner blant annet det yrende dyrelivet.

— Her har vi sett rev, bever og mink. Og så var det jo et rådyr som ble påkjørt av toget, sier han. Bevere er det visst flere av, mener han.

— Ja, det bor et par rett her nedenfor Frysja, og ett like ovenfor fossen.

— Så her kan man observere dyrelivet hvis man bare er tar seg litt tid?

— Ja, men disse er jo mest aktive om natten, da, sier Hågensen

— Vi har også fossekallen her, Norges nasjonalfugl. Og det er et bevis på at elva er ren. Fossekallen lever bare der vannet er rent.

Uønsket trafikkmaskin

— Hvor kan man gjøre mer for å gjøre området langs Akerselva enda flottere?

— Noen steder kan man gjøre noe for å bedre tilgjengeligheten, sier Hågensen, som håper på enda bedre elvetider når den, av mange, forhatte trafikkmaskinen ved Operaen forsvinner om noen år.

— Håpet er at man da kan spasere eller sykle hele veien langs elven ned til Operaen. I dag er jo de siste 500 metrene av elva i tunnel, sier han.

— Elva er jo kjent for å tiltrekke seg uønskede elementer noen steder. Har disse fått en plass i filmen din?

— Vi har valgt å ikke fokusere på hasjselgere og sånt. Dette er glansbildet av Akerselva.

Du tror det ikke...?

Nettopp dette glansbildet har allerede en god del Oslo-folk fått øynene opp for. Hågensen er ikke alene om å se skjønnheten, noe den enorme deltakelsen rundt Elvelangs-arrangementet hver høst er et bevis på.

— En torsdag i slutten av september går 40.000 mennesker langs elva i kulda og mørket. Folk syns det er helt fantastisk, sier han.

Tirsdag kveld klokken 19.30 kan altså hele befolkningen få øynene opp for Akerselvas glans.

— Du tror det ikke før du får se det, smiler Tv2-journalisten fra Korsvoll.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon