Nyhetsjournalist viser fram Akerselva på Tv2: "Å f..., er det sånn det er i Oslo!"

 

– Mange er ikke klar over hvor nydelig det er langs Akerselva, sier nyhetsjournalist i Tv2, Finn-Ove Hågensen. Tirsdag kveld kan du se hans elve-glansbilde!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.12.2009 kl 13:59

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Tv2s nyhetsjournalist Finn-Ove Hågensen fra Korsvoll er bergtatt av idyllen langs Akerselva. Tirsdag kveld viser Tv2 hans program om elvas flotteste sider. Her er han sammen med sykkelen sin like nedenfor Stillatorget. Foto: Fredrik Eckhoff

AKERSELVA/KORSVOLL: Hågensen har bodd flere steder i Oslo de siste 30 årene, blant annet på Majorstuen og i Ullevål hageby. Men det var først da han flyttet til Korsvoll for syv år siden og begynte å sykle til jobb i sentrum, han virkelig fikk øynene opp for Akerselva.

Ideen om å lage en film om elvas mange flotte sider, vokste frem på sykkelsetet for tre år siden, og sammen med frilansfotograf Thomas Thomassen har han helt siden sommeren 2008 festet idyllen til film.

Rønbecks drøm

Ja, for han kaller Akerselva intet mindre enn en idyll.

— Det er jo en park hele veien nedover. Jeg krysser ikke en eneste vei før jeg forlater Akerselva ved Møllergata, forteller han om sine sykkelturer til jobb i Karl Johans gate.

I filmen ser Hågensen tilbake til 1986 og daværende miljøvernminister Sissel Rønbecks kamp for å gjøre området langs Akerselva både tilgjengelig og mer idyllisk.

— Rønbeck er med i filmen. Hun er jo selv oppvokst med Myraløkka, sier Hågensen.

— Hennes drøm var at man skulle kunne bade i Akerselva, og det kan man jo nå.

På hodet i elva

Hågensen har faktisk bade selv mens han lagde filmen, om enn noe ufrivillig. I kampen for å få de gode vinklene dristet Hågensen og Thomassen seg ut i kano ved Eika like ved Nybrua.

— Kanoen veltet, og vi havnet uti, både jeg, fotografen og kameraet. Dette var i mai, så det var både vått og kaldt! sier han.

— Hva er ditt favorittsted langs Akerselva?

— Jeg liker godt skauen mellom Frysja og Nydalen, sier han og nevner blant annet det yrende dyrelivet.

— Her har vi sett rev, bever og mink. Og så var det jo et rådyr som ble påkjørt av toget, sier han. Bevere er det visst flere av, mener han.

— Ja, det bor et par rett her nedenfor Frysja, og ett like ovenfor fossen.

— Så her kan man observere dyrelivet hvis man bare er tar seg litt tid?

— Ja, men disse er jo mest aktive om natten, da, sier Hågensen

— Vi har også fossekallen her, Norges nasjonalfugl. Og det er et bevis på at elva er ren. Fossekallen lever bare der vannet er rent.

Uønsket trafikkmaskin

— Hvor kan man gjøre mer for å gjøre området langs Akerselva enda flottere?

— Noen steder kan man gjøre noe for å bedre tilgjengeligheten, sier Hågensen, som håper på enda bedre elvetider når den, av mange, forhatte trafikkmaskinen ved Operaen forsvinner om noen år.

— Håpet er at man da kan spasere eller sykle hele veien langs elven ned til Operaen. I dag er jo de siste 500 metrene av elva i tunnel, sier han.

— Elva er jo kjent for å tiltrekke seg uønskede elementer noen steder. Har disse fått en plass i filmen din?

— Vi har valgt å ikke fokusere på hasjselgere og sånt. Dette er glansbildet av Akerselva.

Du tror det ikke...?

Nettopp dette glansbildet har allerede en god del Oslo-folk fått øynene opp for. Hågensen er ikke alene om å se skjønnheten, noe den enorme deltakelsen rundt Elvelangs-arrangementet hver høst er et bevis på.

— En torsdag i slutten av september går 40.000 mennesker langs elva i kulda og mørket. Folk syns det er helt fantastisk, sier han.

Tirsdag kveld klokken 19.30 kan altså hele befolkningen få øynene opp for Akerselvas glans.

— Du tror det ikke før du får se det, smiler Tv2-journalisten fra Korsvoll.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse