Alkoholfri vin i skuddet

Vindruene som brukes i produksjonen av god alkoholfri vin holder samme kvalitet som i alkoholholdig vin.

Vi drikker mer alkoholfri vin enn noensinne, og salgsveksten var første halvår mer enn dobbelt så stor enn for alkoholholdig vin.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Oslo: I første halvår ble det solgt 9,4 prosent mer alkoholfri vin enn på samme tid i fjor. Salget av vin med alkohol økte med 4,1 prosent, viser tall fra Vinmonopolet.

– Utvalget av alkoholfrie viner er stort. Bredden og kvaliteten har aldri vært bedre, sier importør av den alkoholfrie vinen Ebony Vale, Malin Sundborn.

– Vi opplever at stadig flere ønsker alkoholfri vin i stedet for mineralvann når de spiser middag på restaurant og skal kjøre hjem etterpå. Det har uten tvil sammenheng med at det er blitt flere gode alkoholfrie viner å velge mellom, sier Sundborn.

Utviklingen er den samme når det gjelder øl. Også her øker salget av de alkoholfrie alternativene mer enn de alkoholholdige.

– Folk føler seg mer med i selskapet når de får alkoholfrie varianter, tror Sundborn.

Beholder smak

– Det er flere måter å fremstille alkoholfri vin på. Etter hvert som kunnskapen om vin er blitt bedre blant folk flest, øker kravene til smak.

For eksempel fremstilles den tyske Ebony Vale-vinene etter vakuum-metoden, der både smak og karakter av gode vindruer i stor grad beholdes.

– Når vinen behandles ved en lav temperatur ved vakuum-metoden, beholdes flyktige bestanddeler som er avgjørende for å beholde den gode fruktigheten i vinen. Vin som behandles ved høyere temperatur, mister smakselementer, forklarer Malin Sundborn.

Ebony Vale lager sin hvitvin på chardonnay-druer og rødvinen på cabernet sauvignon. Årsaken er den generelt høye kvaliteten på disse druene. Det er også blant de mest utbredte hvit- og rødvinsdruene i verden.

– Mange produsenter blander forskjellige typer druer når de lager vin, mens Ebony Vale har valgt å holde seg tett på smaker de fleste kjenner igjen, sier Malin Sundborn.

Rimelig alternativ

I dag lages det alkoholfrie viner i en rekke land, også i Norge. Det finnes flere typer, både musserende, røde og hvite viner.

Alkoholfri vin selges i hovedsak på Vinmonopolet. Prismessig ligger de fleste vinene på 50–100 kroner.

– Serveringssteder som selger vanlig vin, er pliktige til å ha alkoholfri vin i sortimentet. Ikke alle er klar over det , sier Malin Sundborn.

Også altervinen som drikkes ved nattverd i norske kirker, er alkoholfri. Alkoholfri vin smaker best når den er fersk. Den er ingen lagringsvin.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse