Alkoholfri vin i skuddet

Alkoholfri vin i skuddet

Vindruene som brukes i produksjonen av god alkoholfri vin holder samme kvalitet som i alkoholholdig vin.

Vi drikker mer alkoholfri vin enn noensinne, og salgsveksten var første halvår mer enn dobbelt så stor enn for alkoholholdig vin.

Tekst:

Publisert:

Oslo: I første halvår ble det solgt 9,4 prosent mer alkoholfri vin enn på samme tid i fjor. Salget av vin med alkohol økte med 4,1 prosent, viser tall fra Vinmonopolet.

– Utvalget av alkoholfrie viner er stort. Bredden og kvaliteten har aldri vært bedre, sier importør av den alkoholfrie vinen Ebony Vale, Malin Sundborn.

– Vi opplever at stadig flere ønsker alkoholfri vin i stedet for mineralvann når de spiser middag på restaurant og skal kjøre hjem etterpå. Det har uten tvil sammenheng med at det er blitt flere gode alkoholfrie viner å velge mellom, sier Sundborn.

Utviklingen er den samme når det gjelder øl. Også her øker salget av de alkoholfrie alternativene mer enn de alkoholholdige.

– Folk føler seg mer med i selskapet når de får alkoholfrie varianter, tror Sundborn.

Beholder smak

– Det er flere måter å fremstille alkoholfri vin på. Etter hvert som kunnskapen om vin er blitt bedre blant folk flest, øker kravene til smak.

For eksempel fremstilles den tyske Ebony Vale-vinene etter vakuum-metoden, der både smak og karakter av gode vindruer i stor grad beholdes.

– Når vinen behandles ved en lav temperatur ved vakuum-metoden, beholdes flyktige bestanddeler som er avgjørende for å beholde den gode fruktigheten i vinen. Vin som behandles ved høyere temperatur, mister smakselementer, forklarer Malin Sundborn.

Ebony Vale lager sin hvitvin på chardonnay-druer og rødvinen på cabernet sauvignon. Årsaken er den generelt høye kvaliteten på disse druene. Det er også blant de mest utbredte hvit- og rødvinsdruene i verden.

– Mange produsenter blander forskjellige typer druer når de lager vin, mens Ebony Vale har valgt å holde seg tett på smaker de fleste kjenner igjen, sier Malin Sundborn.

Rimelig alternativ

I dag lages det alkoholfrie viner i en rekke land, også i Norge. Det finnes flere typer, både musserende, røde og hvite viner.

Alkoholfri vin selges i hovedsak på Vinmonopolet. Prismessig ligger de fleste vinene på 50–100 kroner.

– Serveringssteder som selger vanlig vin, er pliktige til å ha alkoholfri vin i sortimentet. Ikke alle er klar over det , sier Malin Sundborn.

Også altervinen som drikkes ved nattverd i norske kirker, er alkoholfri. Alkoholfri vin smaker best når den er fersk. Den er ingen lagringsvin.

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!