Allsidig studenthus

Ingen frie tøyler bak bardisken. På Studentenes hus kan de skjenkereglene inn og ut.

2500 kvadratmeter fordeles på restauranten Kokamok, to barer og en storsal. - Huset er lagt opp veldig fleksibelt. Det spenner voldsomt i mulighetene her, forteller daglig leder Per Aspen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.02.2006 kl 14:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nydalen: Studenter og øl går sammen som hånd i hanske. Og siden det er såpass mange studenter på BI som cirka 7500 stykker, kreves det stor plass for å romme alle de øltørste. I Nydalsveien 15-17 er det lagt opp til at så mange som mulig skal få anledning til å komme. I første omgang dreier det seg for det meste om studentkveldene som er på torsdager, eller når det er større arrangement. I de to barene er det plass til henholdsvis 250 og 300 stykker, mens storsalen kan romme inntil 800 personer.

- Det er fullt mulig å utnytte plassen også når den ikke brukes av studentene, sier Per Aspen.

- For eksempel er det ideelt med både bryllup, banketter, konserter og lignende her. Vi har et par nå som skal ha bryllupsfest i storsalen. Studenthuset er også hyppig brukt av ulike studentgrupper, enten de driver med skolerevy eller yoga. Når folk leier lokaler til ulike tilstelninger her, så kan vi bistå med både dekorasjon og bevertning, forteller han.

- Et ønske fra oss er at det skal bli større aktivitet her, vi vil gjerne at huset skal være i bruk hver dag.

Kontaktperson i teatergruppen Cap à pied, Håvard Engell, var ikke klar over mulighetene bydelen nå har fått med tanke på utleielokaler.

- Vi setter jo opp forestillinger og har hittil slitt med å finne scener som er store nok til vårt formål, og som også befinner seg i dette området. Når jeg nå får høre at Studenthuset har potensialer, løser kanskje problemet seg, sier Engell.

Sosialt liv utenom skoletid

- Studenthuset skal først og fremst være en sosial arena for studentene, sier Aspen. Han forteller at det er 50 studenter som frivillig hjelper til med å arrangere kvelder, stå i baren og lignende.

- BI har lang tradisjon med å drive kroer, det er faktisk lang kø for å få jobbe her. I høst var det over 250 stykker som meldte seg, men så mange er det faktisk ikke behov for, sier Aspen.

- Det er mye læring i å drive et studenthus. Man involveres i alle prosessene og drar nyttig erfaring. Blant annet er vi opptatt av at alle som jobber her blir sendt på kurs, sånn at de lærer seg å håndtere øl og andre leskedrikker. Vårt formål er at de får kunnskaper om hvilke krav som stilles for å drive et serveringssted, forteller han. På studentkvelder og andre dager med arrangementer, leies det inn eget vekterselskap.

- Dette er for studentenes egen trygghet, både de som jobber her og de som tar turen innom, beretter Aspen. Mursteinshuset er ikke bare for de som er tilknyttet BI.

- Selvfølgelig kan studenter fra andre skoler også komme, vi har nok med plass i hvert fall, sier han. Mange studenter bor i området og har kort vei hjem når kvelden tar slutt.

- Studentenes hus er vel en av Oslos største utesteder nå, sier han.

Fra fabrikk til moderne lokaler

Da bygningen ennå ikke var et studenthus, men en fabrikk, var det mye som måttes gjøres. Alt fra gulv og vegger, tak, møbler og tekniske finesser skulle nøye gjennomgåes.

- Takket være studentene ser det såpass bra ut som det gjør her, sier Aspen.

- De har vært med på å bestemme alt mulig. Vi har blant annet en veldig fin teknisk infrastruktur på lokalene her, sånn at naboer ikke vil bli sjenert når det for eksempel holdes konsert, forteller han.

- Det er jo det som er unikt ved dette stedet - all innsatsen studentene har lagt i.

Populært

Per Aspen forteller: "På dagtid ser man gjerne mødre med barnevogner som kommer tuslende innom restauranten Kokamok. Det er ikke et uvanlig syn med opptil 20 barnevogner her. Og ved lunsjtider strømmer folk til fra alle kanter. Området preges av alle arbeidsplassene her. Vi ser frem til våren og uteserveringa. Det blir en helt spesiell stemning!" Selv om det ennå er en liten stund til våren melder sin ankomst, blir det like fullt mulig for studentene å teste utepilsen når det de kaller vinterfestivalen begynner.

- Vi arrangerer i tilknytning til OL, forteller Aspen. På storskjermen vil det bli servert sport til den store gullmedaljen.

- Ute blir det grilling med pølser, og det er en selvfølge at alle møter opp i skiklær, sier han. Kaldt er det jo uansett. Ikke finnes det dårlig vær heller, bare dårlige klær. Og med kontinuerlig påfyll av pølser og øl burde vommen holdes i sjakk og kulden stenges ute.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse