Andromedas Afrika

Karita (5).

Det meste har handlet om Afrika i Andromeda barnehage på Korsvoll den siste måneden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.03.2009 kl 15:09

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Andreas (4,5) og Mats (4,5).

Se bildet større

Minda (4 ) på ryggen til Margaret (4, 5).

Se bildet større

Edward (3,5) og Peter (5,5).

Se bildet større

Kristoffer (6), Eskil (5), Thea (5,5) og Jonette (5,5). Foto: Karl Andreas Kjelstrup

KORSVOLL: Eksotisk matlukt slynger seg gjennom Andromeda barnehage. Spente små løver, leoparder, neshorn og sommerfugler flakser rundt på avdelingene. Barnehagen på Korsvoll har nemlig fått seg venner i Afrika.

– Det er faktisk en hel barnehage, retter en jente. Ved inngangen sitter de klare for å ta imot penger når foreldrene kommer for å se resultatene av hva barna har jobbet med den siste måneden. Alt skal gå til New Zion barnehage i Namibia.

Møtet med New Zion

Bakgrunnen for engasjementet har Marianne Gislefoss mye av æren for. Hun var i Namibia i tre måneder for ett år siden, som avslutning av praksisperioden på førskolelærerutdanningen. I barnehagen New Zion, i et fattig nabolag i Namibia, fikk hun et sterkt møte.

– Det var litt trist å se de store forskjellene. I denne barnehagen hadde de ingenting. Barna lekte med sandalene sine, og brukte det de kunne finne til å leke med, sier Gislefoss.

Hun bestemte seg for å beholde kontakten med New Zion, også da hun kom hjem til Norge. Det var en idé styrer Trude Børstad i Andromeda barnehage tente på med en gang, da Gislefoss begynte å jobbe der.

Vennskapsbarnehage

I dag er Andromeda og New Zion vennskapsbarnehager. I februar og mars har barnehagen på Korsvoll hatt Afrika som tema. Barna i Andromeda barnehage har lært om hvordan det er å leve i Afrika, om afrikanske dyr, hvor Namibia ligger og hvordan flagget deres ser ut.

– Det er bare sol, ikke noe snø. Det er bra, smiler Margaret (4,5) som er et av tre barn i barnehagen som faktisk har bodd i Afrika.

Tegninger og leker har blitt sendt til Namibia, og bilder har kommet tilbake. En av Gislefoss' studievenninner er fortsatt i landet, og kan dokumentere at alt som blir sendt, kommer frem.

– Det er ikke bare barna der nede som tjener på dette. Det gjør barna våre også. Jeg håper dette prosjektet fører til mer toleranse og respekt, og at de tidlig lærer at også vi lever i et flerkulturelt land, sier Gislefoss.

Om afrikanske dyr og is

Lukten i barnehagen vitner om at den afrikanske rispaien snart er ferdig. I øverste etasje får foreldrene se bilder fra Namibia og høre barna sine synge både "Oh, alele" og "Dyrene i Afrika" med stort engasjement. Og innen fredagsettermiddagen er over, har barna samlet inn 8287,50 kroner til vennene i Namibia.

Barna i Andromeda barnehage har lært masse den siste måneden. Seksåringen Thomas vet for eksempel mer om afrikanske dyr nå enn han gjorde før.

– Det fins afrikanske dyr i Norge også, i dyrehagen. Jeg var i dyrehagen da jeg var liten, men da var jeg ikke så interessert i dyr, jeg var interessert i is! Hvis jeg skulle dit igjen nå, så hadde jeg nok vært interessert i begge deler!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse