Åpnet landets kuleste festival

Ellen Horn.

Fredag åpnet den nye teaterfestivalen TWIST, som gir deg verden rett i lomma.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2008 kl 08:38

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Heftige innslag undet TWIST-åpningen.

Se bildet større

Amina fra musikkgruppa Forente Minoriteter. Foto: Anders Jørstad

NYDALEN: Teaterfestivalen TWIST 08 er et samarbeid mellom Riksteateret, Nordic Black Theatre og Det Åpne Teater, og frem til 9. november vil Riksteateret være ett av hovedkvarterene for teaterkunst litt utenom det vanlige.

En teaterfest som lett tiltrekker seg kunstnere og som er like lett tilgjengelig for et bredt publikum, var ordfører Fabian Stangs beskrivelse da han sto for åpningen på Riksteateret der en rekke kulturpersonligheter var samlet sist fredag.

Ny teaterverden

Et variert program med dans, teater, workshops og diskusjoner er noe av det som står på plakaten for festivalens nærmere 100 arrangementer. Og med internasjonale gjestespill og nye forestillinger av unge med flerkulturell bakgrunn, ønsker arrangørene å presentere en fornyet teaterverden.

I så måte var nok teaterstykket «Sizwe Banzi er død» av regissøren Peter Brook en selvfølge under festivalåpningen.

De innleide franske skuespillerne fra Paris snakket frank mens den ikke-fransktalende delen av publikummet fikk stykket tekstet fra sceneveggen. Karismatiske skuespillere fikk fram latteren i publikummet flere ganger, i en ellers så politisk og alvorsspunnet skildring om apartheidtiden.

Ordføreren sang ikke

Energiske rytmer fra artistene i musikkgruppa Forente Minoriteter var et annet underholdningsinnslag som gledet publikummet i den eller så mørke novemberkvelden.

Selv om ikke rapperen Emir fikk med seg Fabian Stang til å synge en Oslo-rap, fordi Valgerd Svarstad Hauglands fremføring av «La det swinge» satt for sterkt i ordførerens hukommelse, ble det likevel en feststemt stemning.

Stortingspolitiker Trine Schei Grande (V) var blant de mange bredsmilende.

– Dette er både et bra og et viktig arrangement. For teater er ikke kjent for å tiltrekke så mange unge publikummere. Men med TWISTs program finnes mange ulike temaer som fanger dette publikummets interesse. Og det virker også mer tilgjengelig, blant annet med et eget T-baneteater, sa Venstre-politikeren.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse