- Årets vakreste himmelbegivenhet!

[BT.ing.farge]GLEDER SEG![/BT.ing.farge] Knut Jørgen med ekte meteorstein! Lørdag er det måneformørkelse.Foto: Grace Brynn

Glitrende kuler triller over natthimmelens biljardduk. I blant kommer noen skjevt ut, suser forbi nesa på en annen og lager formørkelse. Eller... Hva skjer egentlig?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO VEST: Lørdag inntreffer en såkalt total måneformørkelse fra rundt et kvarter før midnatt til halv to. Det er den første totale formørkelsen siden oktober 2004. Men hvorfor blir månen mørklagt? Dr. scient Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk Intstitutt er ekspert, og leder for Norsk Astronomisk Selskap, Solobservatoriet på Harestua og mye mer. Han kan forklare fenomenet.

- Hva skjer under en måneformørkelse, Knut Jørgen?

- Jorden skygger for solen for månen! Hadde vi stått på månen, hadde vi sett hva jorden foretar seg. Under formørkelsen vil vi kunne se jordbuen! Da vises det.

- Nervepirrende spenning?

- Absolutt! Det er ingen solformørkelse i år, så dette er den store himmelbegivenheten i vår del av verden. Og denne måneformørkelsen blir praktfull! bedyrer Knut Jørgen. Det er en fin årstid, et fint klokkeslett - og den vil i sin helhet være synlig i hele Norge. Jeg er veldig fornøyd! Det blir så vakkert...

Publikumsarrangement

Vi skal ha et arrangement på Tørteberg, altså jordet ovenfor idrettsbanen. Vi setter opp periskoper, så folk kan få se både formørkelsen og andre himmelfenomener, som meteoritter. Man kan også få kjøpt utstyr til solformørkelsen 1. august neste år.

- Hvor lenge varer det?

- Vi starter 21.00 og runder av ca. 02.30. Vi dekker alle faser i begynnelsen, og de fineste, når formørkelsen er for nedadgående.

- 73 minutter - er ikke det uvanlig langvarig?

- Måneformørkelser mer langvarige enn solformørkelser, som ofte bare varer noen minutter. Totaliteten for måneformørkelser er gjerne en time, denne gangen er den hele 73 minutter, som du sier. Ganske fin greie! Vi tar et lite værforbehold, men tror det blir flott!

- Hva får vi se?

- Det er ikke mulig å forutsi! Det er det fine. Det er avhengig av jordens atmosfære den dagen. Er det godvær, vil månen få en vakker rødfarge. Er det storm og vulkanutbrudd, blir den grålig.

Ønsket seg meteorstein

- Hvordan fikk du interessen for akkurat stjerner?

- Jeg ble tidlig naturinteressert. Da strakte interessen seg fra alt fra insekter og planter til vær, vind og stjerner. Jeg hadde naturinteresserte foreldre som tok meg mye med ut. Etter hvert skulle jeg "forfine" interessen litt, og da endte jeg opp med stjernehimmelen. Jeg er forresten fremdeles interessert i insekter og vind og vær også. Da jeg var gutt, ønsket jeg meg så veldig å få tak i en ordentlig meteorstein! Nå har jeg kontoret fullt av dem - og har til og vært med på å finne noen! Helt sprøtt! sier han lykkelig.

Han viser fram noen skatter. En ordentlig meteorstein! En ørliten bit av månen, en snei av asteroiden Vesta og mye annet spennende.

- Du jobber, bor i og ånder for bydelen i denne utgaven av Melkeveien?

- Et perfekt sted å jobbe! Jeg har holdt flere astronomiske arrangementer i Frognerparken og på Blindern i stor stil. Og Tørteberg er det beste stedet i byen å se på stjerner! Det er mørkt nok, enda det er så nært sentrum. Skal det bli finere, må man dra til Tryvann, Sognsvann eller kanskje Eiksmarka, sier Knut Jørgen.

- Men vil du se måneformørkelsen, holder det altså å møte opp på Tørteberg lørdag!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse