ANNONSE
Annonse

Barn ble bedt om å skape fremtidens oppfinnelser – løste verdensproblemer

Thomas Buikema Fjærtoft og Rannei Solbak Simonsen på Teknisk Museum inviterer deg til å la kreativiteten boble og lage prototyper av dine egne oppfinnelser i Makers space, fra 1. november. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Prosjekt Fantasi inviterte barn og ungdom til å skape fremtidens oppfinnelser. 2400 bidrag kom inn. Nå har de elleve beste, morsomste og mest spennende blitt bygget, og stilles ut på Teknisk museum på Kjelsås.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Kan et helt vanlig lekeapparat bli til en fantastisk oppfinnelse? Kan vi lage strøm av en lyd? Hva skal vi med en CO2-gomler, og hva i all verden er en prompinator?

I Prosjekt Fantasi, som er en oppfinnerkonkurranse i samarbeid med Statoil Morgendagens helter, har barn og unge løst flere av dagens verdensproblemer.

2400 bidrag

Prosjekt Fantasi er en oppfinnerkonkurranse som skal inspirere barn og ungdom til å bruke fantasien og skape fremtidens oppfinnelser. Blant over 2400 idéer som har blitt sendt inn, har juryen plukket ut de beste, morsomste og mest spennende idéene. Disse oppfinnelsene har så blitt bygget og turnerer til vitensentre over hele landet.

1. november klokken 14 åpner utstillingen på Teknisk museum. Nordre Aker Budstikke fikk en sniktitt dagen før åpningen. Og for noen inspirerende ideer!

Hvis humlene dør, kan vi klare å lage elektroniske varianter? Ja, mener Reinert på 13 år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hva med Nesenn (av Sigrid, 15), en elektronisk nese som skal hjelpe dem som har ingen eller dårlig luktesans med å gi beskjed om forurensning eller vanlig lukt? Eller Jakkestolen (av Håvard, 7) som gir flyktninger som kommer til Norge og som ikke eier noen ting, varme og hvile?

Tenk hvordan tilværelsen for blinde kan bli bedre med Lydstokken (av Henning, 10, som er blind selv) som gir signal til brukeren om han/hun nærmer seg vanskelig underlag som f.eks. vann, grus og is. Og en Elektronisk humle (av Reinert, 13) som kan bestøve blomster, trær og busker hvis de ekte humlene forsvinner? CO2-gomler'n (av Alva, 11) vil gjøre om eksos, smog og avfallstoffer til mat og andre ting vi faktisk har bruk for.

SE ALLE OPPFINNELSENE I BILDESERIEN!

Barn uten begrensninger

– Barnas verden er helt uten de begrensingene og den erfaringsballasten vi voksne ofte har med oss når vi skal forsøke å løse problemer. Barna tenker helt fritt, og da kan det skje mye rart – og mye spennende. For barna er rett og slett alt mulig, sier juryleder Håvard Tjora på Teknisk museums nettsider.

De unge oppfinnerne av de elleve utvalgte ideene som nå stilles ut. Foto: TEKNISK MUSEUM

De elleve oppfinnelsene som ble valgt ut i konkurransen, er tegnet, sendt til en produsent i Storbritannia, og bygget. Riktignok er det modeller, prototyper og demoversjoner som står til utstilling i Vitensenteret på Kjelsås.

Teknologien for at alle oppfinnelsene skal fungere som planlagt er nemlig ikke funnet opp ennå. (Men bare vent til de unge oppfinnerne har fått noen år bak seg som realfagsstudenter, så blir det nok en ordning på det).

Nordre Aker Budstikke var med da finalistene fra Østlandet i Prosjekt Fantasi ble plukket ut på Teknisk Museum like før jul i fjor! Les mer om det her!

Innovasjon Norge

– Disse oppfinnerne tenker nytt om framtiden og bruker kreativitet i sine forslag til morgendagens løsninger. Målet med Prosjekt Fantasi er å løfte interessen for realfag og vise at det ikke finnes en nedre aldersgrense for de beste ideene. Den aldersgrensen viser de unge oppfinnerne at ikke eksisterer, sier Henrik Øines Habberstad i Statoil.

En elektronisk nese som som kan hjelpe dem uten luktesans, funnet opp av Sigrid (15). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Og at de unges oppfinnsomhet tas seriøst, understrekes av at det er Innovasjon Norges administrerende direktør, Anita Krohn Traaseth, som åpner utstillingen, som står fram til 8. januar.

Den har allerede vært vist på VilVite i Bergen, og skal videre til Vitensenteret i Trondheim, Nordnorsk Vitensenter og Vitenfabrikken på Jærmuseet. Les mer om alle oppfinnelsene hos Teknisk museum.

SE ALLE OPPFINNELSENE I BILDESERIEN!

LES OGSÅ: Internasjonal pris til Teknisk museum

Bli en oppfinner selv også

Oslo Vitensenter på Teknisk museum har aldri vært et «bare se på»-museum. Og også under Prosjekt Fantasi-utstillingen inviteres alle som vil inn i Maker space for å lage sine egen oppfinnelser.

Maker space i Vitensenteret. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– De besøkende kan få lage prototyper av sine egne oppfinnesler. Her får de bruke kreativiteten og trene på problemløsning, sier Rannei Solbak Simonsen, pedagog på Vitensenteret.

– Tanken er at vi skal inspirere til skaperglede, og at folk skal se at sine ideer faktisk kan bli til noe, sier hun.

I Maker space får du hjelp med å sette i gang den kreative prosessen i eget hode, stimulere mestringsfølelsen og kanskje tør du tenke litt nytt? Kaste jantelov og egne begrensninger i søpla, og ikke la annet enn fantasien sette begrensninger.

LES OGSÅ: Vitensentrenes «Oscar» til Teknisk museum

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse