Øvre Grefsen barnehage legges ned: Barnehagen i Karis hjerte

Styrer Kari Frøisland sammen med et knippe av barna i Øvre Grefsen Kanvas-barnehage. Foto: Elisabeth C. Wang

I vel 40 år har Kari Frøisland (66) gledet seg over blide barnefjes i Øvre Grefsen Kanvas-barnehage. Nå legges driften ned og Frøisland går av med pensjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.06.2008 kl 10:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: – Det var igrunnen et gunstig tidspunkt. Jeg går av med avtalefestet pensjon (AFP) og mange av barna som går her skal enten begynne på skolen eller flytte andre steder. Ønsket mitt er jo selvsagt at bydelen overtar leiekontrakten og starter en ny barnehage her med en langsiktig leiekontrakt. Det er et hus og et område som passer svært godt for nettopp en barnehage, sier Frøisland.

– Langt på landet

Etter utdannelsen i Bergen startet hun raskt med å titte etter egnede jobber i hovedstaden. Hun ønsket ikke å jobbe i noen heldagsbarnehage, da Frøisland alltid har ment at disse ikke er kommet til på barns premisser.

– Jeg søkte på en stilling i en barnehage ved Skillebekk, men den fikk jeg ikke. Men en av de ansatte der trodde tydeligvis jeg var fra Bergen, så hun tipset meg om Øvre Grefsen barnehage hvor de hadde en hybel i tilknytning til barnehagen. Så da ble det denne barnehagen, til tross for at jeg syntes jeg var kommet langt på landet, humrer Frøisland.

Naturen utenfor døren

Et lite, trygt og godt miljø har i følge den spreke pensjonisten alltid kjennetegnet barnehagen. Naturskjønne omgivelser har gitt barn og voksne frihet til ulike typer uteaktiviteter, gjerne med mål for turene som Frysja, Maridalsvannet og Grefsenkollen.

– Naturen rundt her er en av de tingene jeg alltid har satt stor pris på og til tross for den stadig økende fortettingen av området, finnes det fortsatt godt med muligheter for å dra ut på tur. Vi slipper også å planlegge alle de turene vi skal legge ut på. Områdene er jo så og si rett utefor døren, sier Frøisland.

Alt i ett

Hun har fulgt foreldre og deres barn, ønsket nye barn velkommen og ønsket skoleklare barn lykke til videre. Det finnes i tillegg svært få arbeidsoppgaver innenfor driften hun ikke har tatt ansvaret for.

– Jeg har vært, og er, styrer. Jeg har vært pedagogisk leder, vaktmester og gartner. Grensen har vel gått ved rørlegger og snekker. Der føler jeg at jeg kommer til kort, smiler hun.

Store forandringer

Øvre Grefsen barnehage har aldri vært en fulltidsbarnehage, men i løpet av de 40 årene Frøisland har jobbet i barnehagen har dagene gått fra 4 til 7 1/2 time. Slik standarden er på den nåværende barnehagen er den ikke egnet for å være en fulltidsbarnehage. Og 7 1/2 time barnehage tilrekker ikke på langt nær nok søkere.

– Tidene har jo forandret seg, og det er ikke lenger slik at hjemmeværende mødre kommer og henter barna etter at de har tilbrakt noen timer i barnehagen. Med begge foreldrene ute i arbeid blir det snaut med tid, og da blir det behov for en plass i en fulltidsbarnehage, sier hun.

Holder mulighetene åpne

Frøisland har ikke tenkt så mye på den nært forestående pensjonisttilværelsen. Men hun er glad hun bor i Oslo, hvor både tilbudene og mulighetene er mange.

– Alle spør meg om hva jeg skal gjøre fremover, men jeg tar det litt som det kommer. Jeg er svært heldig som har en mann jeg kan reise og kose meg sammen med, så det blir det nok helt sikkert tid til. I tillegg ser jeg jo ikke bort i fra at jeg stikker en tur innom barnehagen hvis de trenger litt hjelp. Det er jeg helt klart åpen for, avslutter hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse