Barnet, biskopen og kirken i storbyen

Biskop i byen: Ole Christian M. Kvarme er i full sving med å utføre sitt embete rundt om i vår bydel og tigerstaden forøvrig. Her vigsles det nye kapellet i det nyoppussede Nordberghjemmet. Til høyre: Kapellan Fredrik Ulseth, Nordberg menighet.

Tanken bak et intervju med Oslos nye biskop rett oppunder jul var å la debatten om hvorvidt homofile som lever i partnerskap kan ordineres som prester eller ikke hvile, men Oslo-biskopen ville det noe annerledes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.12.2005 kl 12:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

INGEN SKAL VÆRE ALENE: – Julen er en fest hvor vi alle må sørge for at ingen er alene, mener biskop Ole Chr. Kvarme. Foto. Tone Berild Kristiansen

NORDRE AKER: – Vi lever i et samfunn som er preget av effektivitet, produktivitet og et hektisk jag. Det er så lett å fokusere bort fra hva det er å være mennesket og det å leve i et fellesskap på tvers av generasjonene. Julen er en høytid hvor vi skal gi rom for det sant menneskelige mellom oss, og da er barna svært viktige, uttalte Oslos biskop siden mai, Ole Christian M. Kvarme, mens folk kommer og går i den hektiske førjulstiden som også preger bibliotekbaren på Hotell Bristol i denne tiden.

Biskopen hadde nemlig foretrukket å møtes "ute" til intervju, fremfor på hans eget kontor i Bispegården. Det er visstnok noe med den røde fargen på hans kontor og den grelle oransje i det tilstøtende rommet. Biskopen kan røpe at han får trang til å komme seg ut av kontoret straks han er alene.

Her, blant folk som kommer og går, og i et rom kledd av bøker, ser vår nye biskop ut til å trives, og den svarte kaffen vi blir servert i en liten kanne med små kaffekopper til, gjør godt etter nylig opphold i desemberkulda utenfor.

Nytt liv og evig håp

– Like kaldt som det må ha vært i grotten hvor Jesus ble født i Jerusalem, konstaterer biskop Kvarme med et lite smil.

– Siden det ikke var plass i herberget, ble Jesus født nærmest på gata. Dette forteller oss noe om hvor Gud ønsker å være også i dag. Det sier også noe om Guds voldsomme hjerterom, sier Oslo-biskopen.

– Julen er en fest hvor vi alle må sørge for at ingen er alene. Det er vårt felles ansvar å lage fellesskap som kan gi rom for, og bære, også sorgen og savnet mange blir minnet om i julehøytiden. Egentlig ganske triste greier det at Jesus ble født i ei grotte og bruker 33 år på veien mot korsfestelse og grav, men her kommer Gud inn i verden og hjelper oss å bære alt det triste. Troens mysterium kommer her virkelig til anvendelse og gir oss håp, sier Ole Christian M. Kvarme, som, blant annet, har seks år i Haifa og fire år i Jerusalem "på baken". og dessuten har vært generalsekretær i Det norske Bibelselskap, domprost i Oslo og biskop i Borg før har ble innsatt som Oslos nye biskop i våres.

Å skynde seg langsomt

Biskopen i Oslo har akkurat denne dagen vært i møte i Katolsk-lutherske samtaleforum.

– Det er en betydelig nærhet også til den katolske kirke, og jeg tenker at det er viktig å bruke tid på temaene rundt homofilt partnerskap rent generelt og prestetjenesten i så måte mer spesielt, påpeker biskopen. Allerede som ung student i 1968 hadde han kontakt med "Forbundet av 1948" og skrev en artikkel mot loven som forbød homoseksualitet, og som ble opphevet i 1972.

Oslobiskopen, som hver morgen våkner opp til synet av gamle, røde låvebygninger og et nydelig tuntre utenfor bispeboligen i Bydel Nordre Aker, forteller at han er inne i en prosess med samtaler med medarbeidere og andre homofile personer i kirkelige kretser, samtaler han selv betrakter som "svært lærerike og nyttige". Han kan dessuten fortelle at han allerede gleder seg til sin første gudstjeneste i friluft i ruinene etter Margaretakirken i Maridalen 2. pinsedag.

– Men først er det jul, en høytid som skal hjelpe oss til en saktere rytme og gi rom for fellesskapet, sier biskopen bestemt, og før samtalen er over, vil han ønske alle beboere i Bydel Nordre Aker og Oslo for øvrig en god jul og et riktig godt nytt år.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse