Foto mot tvangsekteskap: Bestemmer over eget liv

Manpreet Kaur, Alna Ilyas, Surkab Mazhar, Rubab Mazhar, og Saima Rafagat. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sogn-jentene har tatt et dypdykk ned i ulike kulturers syn på ekteskapet. Resultatet er en fotoutstilling – og nye holdninger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2009 kl 17:54

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Minoritetsrådgiver Chava Savosnick og jentene som har deltatt i prosjektet. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Alice Fradet, Amal Aden og Alne Ilyas. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Se bildet større

Fra utstillingen

Se bildet større

Fra utstillingen

Se bildet større

Fra utstillingen

Se bildet større

Fra utstillingen

Se bildet større

Fra utstillingen

Se bildet større

Amal Aden, Alna Ilyas, Saima Rafagat og Manpreet Kaur.

SOGN:

— Hør på hva hjertet ditt sier

— det er ditt valg. Det er din fremtid! Slik lød budskapet fra de ti Sogn-jentene som onsdag presenterte resultat av et prosjekt som har gått gjennom hele våren.

Med kampen mot tvangsekteskap som bakteppe, har elevene ved Sogn videregående skole intervjuet ni norske familier med ulik religiøs, kulturell og nasjonal bakgrunn. Resultatet er en «fotodialog»-utstilling med tittelen «Retten til et selvbestemt liv».

— Fotodialog, fordi vi vil provosere litt, og skape dialog og ettertanke rundt et så viktig tema som ekteskap og et selvbestemt liv, sier rektor Elin Stavrum.

Positiv virkning

Siden oktober i fjor har de ti jentene snakket med familier om kjærlighet og ekteskap. Kristne, muslimer, jøder, nordmenn, israelere, japanere, pakistanere. Spekteret av mennesker har vært stort, men temaet har værtdet samme.

— Målet var hele tiden at det skulle bli en fotoutstilling, men prosessen frem mot utstillingen var egentlig det viktigste, sier minoritetsrådgiver Chava Savosnick på Sogn vgs. Hun tror prosjektet vil gi ringvirkninger i miljøet, utover de jentene som har deltatt.

— Jentene har reflektert, diskutert og gjort seg opp egne meninger. Jeg er imponert over det de forteller her i dag og tror det vil ha positiv virkning på annen ungdom de er i kontakt med, sier Savosnick.

Annerledes ekteskap

Jentene som har deltatt har ikke bare lært fotografering av fotograf Svein Andersen. De har slettet en del barrierer ved å snakke med fremmede mennesker om et svært nært og personlig tema. Opptil to timer har intervjuene vart.

— Jeg har lært at jeg kan velge hvem jeg skal gifte meg med selv, sier Amal Aden, som har foreldre fra Somalia.

— Jeg er fra India, og der er det heller ikke vanlig at man selv får velge hvem man vil gifte seg med, sier Manpreet Kaur.

— Vi har lært om hvordan ulike kulturer ser på forskjellige typer ekteskap. Ekteskap trenger ikke bare være mellom en mann og en kvinne, det kan være mellom to menn eller to kvinner, det kan være mellom to fra forskjellige land og religioner, sier hun.

Åpenhet er viktig

Sammen med Saima Rafagat og Alna Ilyas, som har pakistanske røtter, er de enige om at valget av kjærlighet og ektefelle er for stort til å overlate til foreldrene.

— Man skal ha respekt for sine foreldre og ta imot råd fra dem. Det er fint å velge en å gifte seg med som foreldrene liker, men det er ditt eget valg og du som må leve med det resten av livet, sier Alna.

Jentenes klare budskap til annen ungdom, og spesielt til jenter, er at de ikke må la andre bestemme over livet deres.

— Men man må være åpen, snakke med foreldrene sine om hva man tenker og vil, selv om det ikke alltid føles like lett.

Utstillingen er åpen for alle, og står i resepsjonen på Sogn vgs. frem til skoleferien.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse