Bruker gjerne avklippede negler og prevensjonsspiraler

 

Nanna Melland bruker noe utradsisjonelle virkemidler i kunsten og smykkene sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.12.2016 kl 12:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Nanna Melland kom til Frysja Kunstsenter i 2015.

– Hun er en markant kunstner innen sitt felt. Hennes utgangspunkt er smykkekunst, et ståsted hun bruker til å utfordre oppfatningen av hva et smykke er. Hun bruker gjerne uortodokse materialer som avklippede negler eller prevensjonsspiraler, står det i en pressemelding fra kunstsenteret.

Som legger til om kunsten:

– Det oppstår en fascinerende spenning mellom vemmelse og estetisk god opplevelse i møte med arbeidene hennes.

Små og store

Melland arbeider i alle format - både med små smykker, og med store smykke-installasjoner. Og utdannet smykkekunster fra kunstakademiet i München. Pressemeldingen forteller at hun har mottatt både Kunsthåndverkerprisen 2008 og en rekke andre utmerkelser og stipender.

– Jeg oppfatter smykker ikke bare som middel til å dekorere kroppen. Smykker er meningsfulle. Jeg har en dyp interesse for symboler og ritualer samt livets ubehagelige og mørke spenninger, sier Melland selv i pressemeldingen.

Julemarked

Melland er fjerde kunstner ut i serien om presentasjoner av de forskjellige kunstnerne i de gamle Mustad fabrikkbygningene på Kjelsås og nedenfor Teknisk Museum.

Til helgen åpner nesten 30 kunstnere også dørene for besøkende, i forbindelse med julemarkedet 3. og 4. desember.

Her kan du lese mer om Johan Knoff , Anne Helene Brynildsrud, Kari Grasmo, Nanna Melland, Ellen Jacobsen og Pål Roland Janssen.

Videre om Melland

– I Mellands arbeider, er det vakre og frastøtende samtidige elementer. Et eksempel på dette kan leses i anmeldelsen til Lars Elton av hennes verk "687 Years".h

Sverm

Et av arbeidene til Melland, har hun kalt Sverm, etter inspirasjon fra da Eyjafjallajkullu vulkanen på Island hadde utbrudd i 2009.

– Det fascinerte meg at denne hendelsen resulterte i full stans av all lufttrafikk på den nordlige halvkule i en hel uke. Det fikk meg til å tenke at moderne mennesker forflytter seg lik insekter i en sverm. Forskjellen mellom oss og en sverm med insekter handler om perspektiv.

Verket Sverm består av tusenvis flate små aluminiumsfly.

Tar med fly

– Kjerneideen i verket er at publikum blir en del av kunstverket – av svermen, ved at de tar med seg et fly og fester det på jakken. Så er publikum også med og sprer svermen, også til helgen, inviterer pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse