ANNONSE
Annonse

Bulgogi - en koreansk nytelse

Bulgogi, fra det koreanske kjøkken. Foto: EKTE VARE

MATSPALTEN: – Den aromatiske marinaden gjør kjøttet så mørt og smakfullt at det er lett å bli hekta.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 10:11

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en ny matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås og kona Sadie Lawler er innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Koreansk mat har - endelig - blitt litt bedre kjent i Norge. Og selv om kimchi er noe de fleste matinteresserte begynner å kjenne til, så er bulgogi noe av det beste vi vet om innenfor det koreanske kjøkken.

Bulgogi er egentlig koreansk grillkjøtt, og tradisjonelt tilberedes dette på åpen flamme. På de mest tradisjonelle restaurantene så griller man kjøttet selv ved bordet. Den aromatiske marinaden gjør kjøttet så mørt og smakfullt at det er lett å bli hekta.

Bærekraftig

Bulgogi blir oftest laget med de møreste delene av kjøttet, men sannheten er at tradisjonelt, så ble de tøffeste kjøttdelene brukt. Vi er glade i å bruke hele dyret, så da er bulgogi en super oppskrift for å bruke kjøtt på en bærekraftig måte. Hemmeligheten ligger i marinaden, og i å la kjøttet ligge lenge i den. Da blir selv de tøffeste kjøttbitene så møre at de smelter på tunga.

Marinaden gjør susen med bulgogi. Foto: EKTE VARE

Norskifisert

Dagens variant er litt norskifisert. Denne vinteren har vært lang og de norske grønnsakene lar vente på seg. Så vi har ikke blandet grønnsaker inni kjøttet slik man kan gjøre. Vi har brukt biff, da dette er mest tradisjonelt, men du kan godt bruke svin eller til og med kylling. Når du har smakt marinaden vil du kanskje tenke at selv en gammel sko kan bli mør og deilig. Bare vent.

Høyrygg

Dette trenger du til fire personer:

- 1 - 1.5 kg kjøtt (vi har brukt høyrygg av biff, men du kan som sagt bruke hva som helst, og kan selvsagt lage det med ”vanlig” entrecote også)
- 4 små salathoder til å bruke som lefser
- sesamfrø
- kimchi (upasteurisert, slik at du får de gode bakteriene!)
- evt gul løk/gulrot/vårløk hakket i små biter til å blande inn med kjøttet
- 1 SS sesamolje

Marinaden:

- 6 SS soyasaus/tamari
- 3 SS brunt sukker (vi har brukt kokosblomstsukker som er mer GI vennlig)
- 2 SS mirin (kjøpes på asiatiske butikker, kan sløyfes)
- 2 SS raspet gul løk (ca. ½ stor gul løk)
- 1 SS finhakket hvitløk
- 5 SS raspet eple, eller eple og pære (vi har brukt litt mer, og brukt litt mindre
sukker – bruk litt pære hvis kjøttet er veldig seigt/senete)
- 2 ts raspet ingefær
- en dæsj svart pepper

Kutt opp, bland og stek

Kutt kjøttet i tynne små skiver. Bland alle ingrediensene i marinaden og legg kjøttet oppi. Bland godt slik at alt kjøttet er dekket av sausen. Ha så oppi sesamoljen og bland godt en gang til. La stå i kjøleskapet tildekket i minst fire til seks timer. Det beste er over natta. Eller du kan blande det på morgenen og steke på kvelden.

Når du vil tilberede maten, kan du kutte opp de grønnsakene du eventuelt vil ha med, og varmer opp en stekepanne på medium - høy varme. Bruk en nøytral stekeolje som tåler varme, for eksempel kokosolje med nøytral smak. Bland grønnsakene inn med kjøttet og stek i små runder slik at du ikke senker varmen i panna for mye. Rør litt underveis. Kjøttet er ferdig når det begynner å brune og karamelliseres, etter tre - fem minutter.

Lefser

Når du har stekt alt ferdig, serverer du det med ferske salatblader, sesamfrø og kimchi. Da kan man bruke bladene som små lefser, ha bulgogien oppi, og ha litt sesamfrø og kimchi oppå for litt ekstra smak.

Har du rester så er det utmerket i salat, eller i pita, eller til og med i supper med for eksempel nudler. Varier i det uendelige med det du har i frys og kjøl.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.