Bulgogi - en koreansk nytelse

Bulgogi, fra det koreanske kjøkken. Foto: EKTE VARE

MATSPALTEN: – Den aromatiske marinaden gjør kjøttet så mørt og smakfullt at det er lett å bli hekta.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 10:11

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en ny matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås og kona Sadie Lawler er innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Koreansk mat har - endelig - blitt litt bedre kjent i Norge. Og selv om kimchi er noe de fleste matinteresserte begynner å kjenne til, så er bulgogi noe av det beste vi vet om innenfor det koreanske kjøkken.

Bulgogi er egentlig koreansk grillkjøtt, og tradisjonelt tilberedes dette på åpen flamme. På de mest tradisjonelle restaurantene så griller man kjøttet selv ved bordet. Den aromatiske marinaden gjør kjøttet så mørt og smakfullt at det er lett å bli hekta.

Bærekraftig

Bulgogi blir oftest laget med de møreste delene av kjøttet, men sannheten er at tradisjonelt, så ble de tøffeste kjøttdelene brukt. Vi er glade i å bruke hele dyret, så da er bulgogi en super oppskrift for å bruke kjøtt på en bærekraftig måte. Hemmeligheten ligger i marinaden, og i å la kjøttet ligge lenge i den. Da blir selv de tøffeste kjøttbitene så møre at de smelter på tunga.

Marinaden gjør susen med bulgogi. Foto: EKTE VARE

Norskifisert

Dagens variant er litt norskifisert. Denne vinteren har vært lang og de norske grønnsakene lar vente på seg. Så vi har ikke blandet grønnsaker inni kjøttet slik man kan gjøre. Vi har brukt biff, da dette er mest tradisjonelt, men du kan godt bruke svin eller til og med kylling. Når du har smakt marinaden vil du kanskje tenke at selv en gammel sko kan bli mør og deilig. Bare vent.

Høyrygg

Dette trenger du til fire personer:

- 1 - 1.5 kg kjøtt (vi har brukt høyrygg av biff, men du kan som sagt bruke hva som helst, og kan selvsagt lage det med ”vanlig” entrecote også)
- 4 små salathoder til å bruke som lefser
- sesamfrø
- kimchi (upasteurisert, slik at du får de gode bakteriene!)
- evt gul løk/gulrot/vårløk hakket i små biter til å blande inn med kjøttet
- 1 SS sesamolje

Marinaden:

- 6 SS soyasaus/tamari
- 3 SS brunt sukker (vi har brukt kokosblomstsukker som er mer GI vennlig)
- 2 SS mirin (kjøpes på asiatiske butikker, kan sløyfes)
- 2 SS raspet gul løk (ca. ½ stor gul løk)
- 1 SS finhakket hvitløk
- 5 SS raspet eple, eller eple og pære (vi har brukt litt mer, og brukt litt mindre
sukker – bruk litt pære hvis kjøttet er veldig seigt/senete)
- 2 ts raspet ingefær
- en dæsj svart pepper

Kutt opp, bland og stek

Kutt kjøttet i tynne små skiver. Bland alle ingrediensene i marinaden og legg kjøttet oppi. Bland godt slik at alt kjøttet er dekket av sausen. Ha så oppi sesamoljen og bland godt en gang til. La stå i kjøleskapet tildekket i minst fire til seks timer. Det beste er over natta. Eller du kan blande det på morgenen og steke på kvelden.

Når du vil tilberede maten, kan du kutte opp de grønnsakene du eventuelt vil ha med, og varmer opp en stekepanne på medium - høy varme. Bruk en nøytral stekeolje som tåler varme, for eksempel kokosolje med nøytral smak. Bland grønnsakene inn med kjøttet og stek i små runder slik at du ikke senker varmen i panna for mye. Rør litt underveis. Kjøttet er ferdig når det begynner å brune og karamelliseres, etter tre - fem minutter.

Lefser

Når du har stekt alt ferdig, serverer du det med ferske salatblader, sesamfrø og kimchi. Da kan man bruke bladene som små lefser, ha bulgogien oppi, og ha litt sesamfrø og kimchi oppå for litt ekstra smak.

Har du rester så er det utmerket i salat, eller i pita, eller til og med i supper med for eksempel nudler. Varier i det uendelige med det du har i frys og kjøl.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...