ANNONSE
Annonse

Dansende guttedrøm

Øvelse: Han er 12 år og tilbringer timevis hver uke på trening. Mikkel er godt fornøyd med akkurat det.

- Jeg er en helt vanlig gutt jeg, sier Mikkel (12) i garderoben i Den Norske Opera en fredagskveld. Unggutten fra Kjelsås som danser ballett fem dager i uken.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.04.2006 kl 11:51

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Sentrum: Mikkel og Truls kler seg om til pasjegutter i velur og silke over trang trikot. Publikum stimler i foajeen. Tåspissko strammes bak sceneteppene. Klassiske toner stryker stemningen. En lysspot sjekkes. Et lår strekkes. En piruett og et hopp testes før teppet trekkes. Rekvisittene deres ligger klare. De vet hvor og når de skal inn. Guttene er kjent bak scenen.

- Det er klart jeg blir nervøs. Det kiler skikkelig i magen de første gangene, men nå er jeg vant til å være her, smiler Mikkel trygt og demonstrerer hvordan han skal krysse scenen.

Medpasjegutten Truls på ti år flirer: - Jeg snubler i alle fall mer når jeg spiller fotball.

Russiske forbilder

- Vi åpner i annen posisjon, og vi kommer ut i femte. Vær så god, til venstre, strekk foten. Ikke fleks nå. Én, to, tre og pause, instruerer Igor Ivanov.

Vi er på trening. Vi har nemlig vært sammen med Mikkel Nås en stund før forestilling. Han har tilbrakt flere timer i operaen allerede denne fredagen. Fem gutter møtes etter skoletid i treningsrommet. Fem gutter med rake rygger, singletter, tights og små, stramme sko. Klaveret triller taktfaste toner. Den russiske læreren gestikulerer, kritiserer, motiverer og regjerer. På et språk de forstår; en blanding av russisk, fransk og kunstner-gebrokkent norsk. De er konsentrerte. Og de vil. Men de ber lydig om å få sette opp tempoet.

- Nei, dere skal ha tid til å tenke! Vi prøver igjen. Løft hodet. Er dere klare?

- Ja! svarer gutta i kor.

- NEI! Jeg skal ikke ha noen svar! Bare vis at dere er klare. Slik dere vil gjøre til dirigenten! Dere må imponere. Hver gang vi gjør en øvelse skal publikum stønne Åhh!, affekterer læreren kokett.

- Han er streng og snill på en gang. Begge deler er like viktig for at jeg skal bli bedre, sier Mikkel målbevisst når vi sitter i garderoben etterpå. Under treningen sier han ingenting. Kun et stjålent blikk når jenter i rosa og blå ballettdrakter tripper gjennom rommet.

I garderoben

Han har en liten pause før han skal sminkes til forestillingen Tornerose. Og han forteller hvordan han endte opp her. For noen år siden spilte han nemlig både fotball, tennis og fiolin. Men som niåring gjorde Mikkel et viktig valg. Det var større enn han hadde tenkt.

- Jeg var lei av å spille fiolin. Jeg synes bare det var kjedelig, men jeg ville skape noe, og da sa jeg til mamma at jeg hadde lyst til å begynne med teater eller dans, forteller Mikkel. Men den første opplevelsen var vond. Han møtte opp til trening på en teater- og danseskole på Kjelsås.

- Der var en haug med jenter fra klassen. De så på meg, lo og spurte ekkelt hva jeg gjorde der! Jeg brøt helt sammen, følte meg utstøtt og løp hjem. Men så fant mamma en annonse i avisen, sier han og smiler.

Han smiler som en helt vanlig gutt på tolv år, og plukket ut av omgivelsene skulle man tro annonsen han snakker om er for snowboard eller playstation. Den var for en audition til Den Norske Operas Ballettskole.

- Der bøyde og tøyde de på meg, skulle sjekke hvor myk jeg var og om jeg hadde noen skader. Om jeg kunne bli danser rett og slett. Og det kunne jeg visst, smiler han igjen. På den samme måten, som om vi snakket om helt hverdagslige ting for en tolvåring.

- Mamma trodde først at vi kunne velge en av treningsdagene, så både hun og jeg fikk litt sjokk da det var fem treninger i uka! Det tar mye tid. Men nå er det jo også her jeg vil være!

Nå må han skifte, og som gutter flest ber han oss forlate garderoben et øyeblikk.

Kunstnerprivilegier

Vi må rett og slett innrømme at vi bommer litt, når vi ber Mikkel snakke om alt han går glipp av, om følelsen av å være annerledes? Vi er på jakt etter det kuriøse, det originale og kanskje det litt eksentriske. Men det finner vi ikke i det hele tatt, og han rister bare litt på hodet når vi bekrefter vår gyngende grunn og spør om det ikke er flaut en gang å gå i strømpebukse?

- Hallo! Dette er ikke strømpebukse, sier han selvsikkert og viser frem den hele trikoten under pasjekostymet. Han savner ikke fotballen, selv om noen av gutta på skolen spør om han ikke kommer tilbake. Og vil han spille tennis, så kan han fremdeles det når han har tid.

- Jeg har aldri angret på at jeg valgte balletten. Jeg har fått masse gode venner her. Det hender at jeg blir skikkelig sliten, men Igor sier at man må bli sliten for å bli god. Og blir det for mye kan jeg til og med få fri fra skolen.

Læreren hans på Kjelsås skole har inngått en avtale med Ballettskolen, så litt fravær er godkjent hvis Mikkel trenger en dag til å hente seg inn.

- Jeg slipper noen lekser også, men så øver jeg mye her da!

Mikkel ser på klokka. Han sjekker at jakka sitter og hatten passer. Det nærmer seg forestilling og gutta skal i sminken.

Ungdomsskoletid

Å sminke seg er i alle fall ikke flaut. Det er jo bare sånn det er når man skal stå på en scene.

Til høsten skal han begynne på Engebråten Skole. Han gleder seg til å lære fransk, dansernes språk som Mikkel kaller det. Men han håper de andre elevene vil respektere valget hans.

- Hvis noen av gutta der sier noe, så skal jeg prøve å overse det. Men det er kjipt å bli erta! Så kanskje kan jeg se på dem å si: Hva med deg'a, du er jo så feit at du ikke kan løpe en gang! Feit blir jeg i alle fall ikke av å trene så mye. Spenstig er han òg. Det er nemlig hoppene som driver han.

- Jeg er best til å hoppe. Frappé er rett og slett dritgøy!

Mikkel Nås. Snart ungdomskoleelev på Engebråten skole. Mikkel Nås om ti år?

- Ballettdanser i den nye operaen her i Oslo, eller kanskje i Frankrike? Men jeg må nok ha en jobb ved siden av, og da har jeg lyst til å bli en sånn som masserer muskler, heter det fysioterapeut?

Fremtid

Ferdig pudret smetter gutta kjapt opp fra stolene, ikke et snev av forfengelighet å spore. De skal på scenen snart. Og vi må forlate dem bak de tunge sceneteppene. Og nettopp her møter vi det bisarre, det eiendommelige og litt flaue. Men følelsen er vår, for hva skal vi si? "Lykke til", sier man ikke til noen som skal på scenen. "God helg", passer liksom best til voksne. Hva sier man til en som Mikkel, med selvtillit og fasthet som en voksen, men som samtidig er tolv år og går i sjuende klasse? Må sjekke en ting først: Du Mikkel, hva gjør du i morgen, på en helt vanlig lørdag?

- Jeg er en helt vanlig gutt, sa jeg jo! Jeg skal være sammen med Fillip. Det kan hende vi strekker litt, men ellers skal vi spille playstation og se på tv. Blir det fint vær, så kanskje jeg skal ut i slalåmbakken også, ler han. Og så skjer det bare: Vi sees!, sier jeg og forlater Den Norske Opera.

Mikkel og jeg har ingen avtale. Men replikken kom instinktivt. Og kanskje sees vi en gang.

For hvis Mikkel får det som han vil, så danser han i Bjørvika om noen år. Og kanskje blir det en hel hurv fra Engebråten skole på audition i operaen til neste år, for hvem skal pelle denne gutten på nesa. Nei, da er det lettere å la seg inspirere til frappé i neste storefri.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.