– De kaller meg julenissen

Den største av de største, skogsnisse Fred Osther fra Kjelsås mot stadig høyere høyder, her fra nisse-NM på Savalen på nyåret. Foto: Nils Bakke

Fred Osther har nisset seg frem til den helt store internasjonale merittlisten. Oslonissen fra Kjelsås har vær profesjonell tomte nå i 25 år. Og selvsagt med ekte, bomullfritt striskjegg.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KJELSÅS/SAVALEN: Det var på årets Santa Wintergame i Savalen vår utsendte pressenisse traff den (h)julbeinte severdigheten på 167 år (alle ekte nisser er jo over 100).

Franske Canal+, australsk TV og norske Limelight Film og TV var der også. Ikke bare for å forevige Osther-nissen, men også 90 andre julegale fra 10 land, representert av Alaska i nord-vest til Australia i sør-vest.

Knallharde juleøvelser

Og her var det steinhard konkurranse i hurtigpakking, sledepresisjon, hurtigspilling av Glade jul og vedkapping i ekte Aukrust-ånd. Og i skorsteinsklatring har tomter med større pondus enn grøt-Osther vansker med å komme seg opp igjen!

Men postsekk-kasting var største utfordringen, der en dansk julemand tidligere kastet ned dommeren – på ny verdensrekord, 43 meter.

– Men jeg er best som skrytnisse, gliser Osthergubben, og gynger videre på helt ekte dårlige nissebein.

I sin tid startet han Norway Cup og har vært en av to offisielle Coca-Cola-nisser i Norge i 10 år. Og eneste europeiske medlem i amerikanske "Amalgamed Orded of Real Bearded Santas." En ekte skjegg-forening.

Bare for å nevne noen av de (k)jule merittene han har flesket seg til.

2000 nisseartikler

– Hvordan er det å være internasjonal nisse, som bor på Kjelsås?

– På Kjelsås kaller alle meg julenissen – selvsagt. Å glede barn, er mottoet mitt. Å se ivrige små som stråler over å få pakker er stort.

Og så alle glade klemmene da, forteller Osther, som julaften rekker 12 husbesøk på det meste – ikke bare på Kjelsås men hele byen. Han unngår imidlertid ankomst via skorstein.

– De voksnes spørsmål hvor reinsdyra er blitt av, er klart det mest negative med jobben. Vanskelig å svare på for ikke å skuffe barna, svarer han tankefullt og påpeker:

– Og beduggede voksne er ikke bra å oppleve julekvelden. Vi nisser drikker aldri.

– Blir du aldri lei etter profesjonell virksomhet i 25 år?

– Aldri, kommer det kontant. – Har stor glede av aktiviteten, som også bringer meg verden rundt på nissekonferanser.

"Der sitter julenissen"

– Jeg måtte slutte som varehusnisse fordi mine dårlige bein ble for skjelven, sier ex-bissnissen og smiler i skjegget når han fortsetter: – Når jeg kler meg ut i sivilt og tar offentlige transport, hører jeg ofte barn si; "der sitter julenissen!"

Så kommer det fra flaue foreldre: "Han bare ligner..." Og fra meg: "Jo, det er jeg som er julenissen!"

– Ellers har jeg en mengde hobbyer. Samler alt om nisser – i alle former, blant annet julenissefrimerker fra hele verden.

– Avisartikler om standen i leiligheten har jeg vel 2000 av – derav 500-1000 utklipp om meg selv, sier julefantasten – ganske så høy i hatten.

Jul i juli

Og ellers er vår nissemann også fast inventar på Julemændenes Verdenskongress "Jul i juli," som arrangeres årlig i København for 52. gang – da selvsagt i juli.

– Jeg er jo også med i samtlige nordiske julenisseorganisasjoner, og forrige år holdt foredrag i Santaschool i Midland Michigan USA, hvor de deretter samlet 107 amerikanske langskjeggede rødkledte fantaster, pluss meg da, som eneste utlending.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse