ANNONSE
Annonse

– De største artistene i Norge, akkurat nå, har valgt Grefsenkollen

Lars Petter Fosdahl og Thorkild Gundersen i OverOslo med Karpe Diem, et av sommerens største trekkplastere på Grefsenkollen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/PROMO (FOTOMONTASJE)

Landets musikkjournalister har kåret Susannes Sundførs «Ten Lovesongs» til årets beste album. Karpe Diem har gjort comeback med et brak og erobret salgs- og spillelister. Begge kommer til OverOslo i juni.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.05.2016 kl 18:09

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSENKOLLEN: – Det er vi veldig godt fornøyde med, sier Thorkild Gundersen og Lars Petter Fosdahl.

VINN BILLETTER! OverOslo-konkurransen finner du HER!

Herrene bak musikkeventyret som startet i det små på Grefsenkollen tilbake i 2010, og som til sommeren sparker i gang med byen beste utsikt for sjette gang.

16.000 mennesker, og utsolgt hvert eneste år er fasiten. 2016 blir neppe noe unntak.

LES OGSÅ: Magisk da tåkeskyene lettet på OverOslo 2015

Konkurrerer med Øya og Norwegian Wood

Norske musikkjournalister har kåret Susanne Sundførs 2015-utgivelse til årets beste plate, i alle fall tre ganger så langt i desember. Foto: PROMO

Én av årsakene til det er Susanne Sundfør og Karpe Diem, som spiller henholdsvis 22. og 25. juni.

Men det er ingen selvfølge at Norges hotteste musikknavn for øyeblikket velger festivalen, som til tross for at den har blitt et solid navn å regne med i festival-Oslo, likevel er en lillebror.

Fosdahl og Gundersen konkurrerer med veteranene Øya og Norwegian Wood. Oslofestivalene krever eksklusivitet fra sin plakatpryd. Det betyr at Sundfør og Karpe har valgt bort Tøyenparken og Frognerbadet, til fordel for Grefsenkollen.

DELTA: VINN BILLETTER TIL OVER OSLO HER!

Sundfør: Årets plate

I forrige uke ble Sundførs «Ten Lovesongs» utnevnt til Årets plate da Nye Takter/Dagsavisen kåret tradisjonsrike Kritikertoppen, en liste satt sammen etter innspill fra 68 musikkjournalister fra det ganske land. Også Aftenpostens og Dagbladets musikkjournalister var enige om at Sundfør har laget årets beste norske album, da de presenterte sine kåringer nylig.

– Og konserten hennes på Øya i fjor var legendarisk, supplerer Gundersen. En oppfatning han deler med flere.

Karpe, tilbake med et brak etter tre år

Karpe Diem har ikke gått stille i dørene i høst. Det blir neppe noen nedstemt stemning på Grefsenkollen i juni heller. Foto: PROMO

Oslo-guttene i Karpe Diem satte musikk-Norge på hode, og hisset på seg en politiker fra et regjeringsparti, da de i høst slapp tre låter fra kommende «Heisann Montebello». De hoppet rett inn på VG-lista med alle tre.

Det eneste som hindret Lett å være rebell i kjellerleiligheten din fra å ta en direkte førsteplass var Adele og en viss Bieber. To artister som for øvrig også er norgesaktuelle neste år, om enn på en annen scene.

– Karpe er ett av få norske band som kan «smellfylle» Spektrum, konstaterer Gundersen.

Og det gjorde de i mars 2013. Så til de grader, og som første norske rappere til å få til noe sånt. Og anmelderne? De gikk like bananas som publikum.

LES OGSÅ: OverOslo har planer for nytt amfi: Slik kan Grefsenkollen bli

Vaular, Dybdahl, Zetlitz og Lillebjørn

Thomas Dybdahl er klar for Grefsenkollen. Foto: PROMO

Årets plakat på Grefsenkollen er ennå ikke halvfull. Cirka 28 artister skal på før programmet er klart. Så langt har Fosdahl og Gundersen sluppet litt over ti. Thomas Dybdahl, Bertine Zetlitz, Lillebjørn Nilsen, Lars Vaular og Chris De Burgh som de største – foreløpig. For det kommer mer.

– Det går gjetord i bransjen om lørdagene hos oss, sier Gundersen.

Det er nytt at headlinerne er sluppet så tidlig. Lørdag, foreløpig med Karpe Diem og Lars Vaular, tror festivalsjefene vil selges ut raskt. Årets lørdag var utsolgt til nyttårsaften 2014. Nå kan det gå raskere.

– Med den plakaten når vi det «Løkka-publikummet» som kanskje ikke har vært her før, sier Gundersen.

LES OGSÅ: OverOslo: 16.000 billetter ble revet bort

Hver dag, sin målgruppe

Sammensetningen av artister på de ulike dagene er langt fra tilfeldig.

Lars Vaular. Foto: PROMO

– Vi har en klart definert målgruppe hver dag. Onsdag er en ”ung” dag, med publikum hovedsakelig mellom 30 og 40 år (i år Sundfør og Dybdahl, journ.anm.). Torsdagen ser vi et litt mer voksent publikum, med dem på 45 til 55 (Chris De Burgh, Mezzoforte). Fredagen er et mellomskikte, og dagen med tyngst lokal profil (Hovedøen Social Club, Bertine Zetlitz), mens lørdag er den yngste dagen, sier Fosdahl.

Men ingen regel uten unntak. For eksempel byr onsdagen også på Lillebjørn Nilsen.

– Han er en artist som har grep på hele aldersspekteret. Og nettopp det er viktig for oss. Og det å ha Lillebjørn på scenen er veldig moro. Han spiller nesten aldri konserter, sier Fosdahl.

– Så hvordan greide dere å overtale ham?

– Vi har mast i fem år.

LES OGSÅ: Gamle stjerner og unge stjerneskudd på OverOslo 2015

Fra hellokal til regional

Det er liten tvil om at OverOslo har satt Nordre Aker på musikkartet. Festivalen har vært med på å vitalisere bydelen, mener de to festivalgründerne.

– Grefsen/Kjelsås er et fint sted å bo, men det er et sted det ikke har skjedd så mye. Grefsenkollen har blitt en lokal kulturscene, sier Fosdahl, og viser til at det også arrangeres innendørskonserter om vinteren.

Eiendomsmeglere i området skal til og med ha brukt festivalen som et salgsargument i prospektene sine, påpeker han.

– Rundt 30 prosent av publikum er fra nærområdet vårt, det ser vi ut fra billettbestillingen. Sannsynligvis er det flere fordi folk kjøper billetter på jobb. For mange har det blitt tradisjon å dra for eksempel på onsdagen på OverOslo. I 2011 var dette en hellokal affære. Nå har det blitt en regionfestival for Østlandet, sier Fosdahl.

Garanterer OverOslo i minst fem år til

Fra å være nærmest en ren «dugnadsfestival», har OverOslo blitt proff. To fulltidsstillinger jobber med festivalen hele året. Når det går seg til mot juni er flere hundre i sving, både med rigging og ikke minst et stort frivilligkorps.

– I starten tok vi ett år av gangen for å se om vi orket å gå i gang med en ny festival. Nå har vi bestemt oss for at dette skal vi gjøre også de neste fem årene. I tillegg har vi nå fått en femårsdispensasjon fra Bymiljøetaten til å arrangere festivalen her oppe, sier Gundersen, som innrømmer at festivalen nå lever sitt eget liv:

– Skulle Lars og jeg trekke oss ut i morgen, eller få en murstein i hodet, så vil OverOslo gå videre likevel. Vi har greid å gi fra oss kontroll og ansvar. Det har blitt en proff organisasjon.

Showcase for nye artister

2015-festivalen var første året OverOslo introduserte to scener. Den mer intime teltscenen ble et supplement til hovedscenen. I fjor spilte blant andre stjerneskuddet Astrid S. der. Hun ble kåret til årets artist og årets hit på P3 Gull i november.

OverOslos egen nykommersatsing, Max Lovende, flytter også inn i teltscenen i 2016. Nytt av året blir dessuten en showcase i OverOslo-baren til våren, der seks til åtte ukjente artister får spille for bransjefolk og et publikum hver kveld.

På bakgrunn av disse opptredene skal Max Lovende-artistene til festivalen velges ut. (Av tidligere Max Lovende-artister kan nevnes Fay Wildhagen og Kaja Gunnufsen, som begge har gjort seg bemerket i det norske musikklandskapet).

DELTA: VINN BILLETTER TIL OVER OSLO HER!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.