25. mars er den store vaffeldagen: Den norske vaffelen er egentlig svensk...

Et brett med nystekte vafler frister både øyne og nese. FOTO: ARKIVFOTO

Ikke nok med at vafler egentlig er svenske. Det er også en UTROLIG forklaring på hvorfor vaffeldagen feires den 25. mars.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2017 kl 12:14

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Hvis du synes det er litt større vaffelfokus i kantina eller i den lokale kiosken i dag, har du nok rett. 25. mars er nemlig den store vaffeldagen.

Del på Facebook

Uansett hvor urnorsk denne dagen høres ut: Dette føyer seg inn i serien av tradisjoner som er importert fra utlandet.

Vaffeldagen stammer fra Sverige. 25. mars er ni måneder før jul, og dermed dagen da Jomfru Maria fikk vite at hun var gravid med Jesus, Maria Budskapsdag.

Den store vaffeldagen har egen side på Facebook

Navn fra slurvete språk

Dagen har i Sverige fått tilnavnet vår frues dag, etter Jomfru Maria og vårens begynnelse. Ved hjelp av slurvete uttale og brede svenske dialekter, ble «vårfruedag» til «vaffeldag».

Selv om denne forklaringen kan høres i overkant kreativ ut, er ikke sammenhengen så fjern som man skulle tro. Maria Budskapsdag har nemlig blitt feiret med kakespising i både Norge og Sverige i mange år.

Og der passer vafler perfekt, ettersom det er den kaketypen vi spiser mest av i Norge. Selv om svenskene var først ute med den nordiske vaffeltypen, er vafler mye vanligere i Norge enn i Sverige i dag.

Kumlokk fra Oslo ble vaffeljern

Allerede på 1300-tallet ble store, firkantede vaffeljern benyttet i Nederland og Tyskland. Disse laget det vi i dag kjenner som belgiske vafler, som også er den vanligste typen i USA.

Amerikaneren Cornelius Swarthout fikk for øvrig patent på det første vaffeljernet i 1869. Det er Swarthout-familien såpass stolte av at de vier dette stor plass på familiens nettside.

De hjerteformede vaflene er et skandinavisk fenomen. Men det var ikke hjerteformede vafler som sto på menyen da Rolf Moen laget verdens største vaffel. Med 2,8 liter røre laget han en vaffel på over 2 kg, noe som ga ham plass i Guinness rekordbok.

Vaffeljernet Moen brukte på rekordvaffelen var av den urbane sorten. Kjempevaffelen ble nemlig stekt mellom to kumlokk fra Nedre Vollgate i Oslo. Her kan du se resultatet! (ekstern lenke)

Les også: Har gjort vaffelsuksess på sykkel: Vaffelgutta vokser!

Kilder: Wikipedia, Matprat, Vafflor.se, Newswire

LES OGSÅ: Nekrolog over Flamingo: «For oss kommer du alltid til å være Flammen på platten»

Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse