Denne babyen er ikke ekte, det bare ser sånn ut

Reborn-dukkene er svært livaktige. FOTO: PRIVAT

Det blir barnevogn-parade, og et stort antall svært naturtro dukker, når det inviteres til «reborn- og dukkemesse» på Kjelsås 13. og 14. mai.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.05.2017 kl 13:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Bak messen står dukkeentusiastene Gro Ilebakke og Jeanette Gustavsen.

– Dukkemesse er noe jeg lenge har hatt lyst til å gå på, men siden det ikke finnes i Norge og det er dyrt å reise utenlands, ble det aldri noe av, forteller Gro, som bor på Grefsen, til Nordre Aker Budstikke.

LES OGSÅ: Ny matspalte i Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis

Folkets hus 13. og 14. mai

I høst ble hun via en dukkegruppe på Facebook kjent med Jeanette Gustavsen.

– Vi bestemte oss før jul for å gå sammen om å arrangere Norges første dukkemesse. Valget falt da på Kjelsås siden vi begge bor i Oslo.

Lørdag 13. og søndag 14. mai klokken 11 inviterer Gro og Jeanette derfor til «Reborn- og dukkemesse» på Kjelsås Folkets hus, i Myrerveien 40. Klokken 16 begge dager blir det påfølgende vognparade, med retrovogner og nye vogner, fra Folkets hus til Storosenteret (lørdag) og Myrer Omsorgsboliger (søndag).

Se bildet større

Kjelsås Folkets hus i Myrerveien. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Begeistret for babyer

Reborn er en teknikk der babydukker blir gjort om til å likne mest mulig på ekte babyer. Likheten er slående, og på bildene er det nesten ikke mulig å se at dukkene er nettopp det – dukker.

Men hva får voksne kvinner til å arrangere messe for livaktige dukker?

– Jeg er 51 år og har alltid elsket babyer, babytøy, barnevogner og alt som har med babyer å gjøre, jeg har siden barndommen alltid trillet rundt på en eller annen unge. Nå er jeg både mor og bestemor, men å passe andres barn utenom mine egne har jeg ikke helse til lenger, dessverre, sier Gro Ilebakke.

Interessen for de livaktige dukkene fikk hun i 2006.

Se bildet større

Jeanette Gustavsen fra Oppsal og Gro Ilebakke fra Grefsen, er primus motorer for dukkemessen på Kjelsås. FOTO: PRIVAT

– Jeg kjøpte en dukke fra en i Trøndelag, men ble veldig skuffet da den kom. Fikk da beskjed om en annen dame i Trøndelag som jeg kunne sende dukken til for å få den "rebornet", noe jeg også gjorde, forteller Gro.

Da dukken var ferdig og kom tilbake, så den ut som en baby.

– Det var mitt første møte med en reborn-dukke. I to år var jeg en ivrig samler av disse dukkene, jeg kjøpte mange og hadde helt dilla.

Ville lære å lage selv

I 2008 dro hun til Fauske for å gå på kurs, med et brennende ønske om å lære å lage disse dukkene selv.

– Jeg tenkte at uansett om jeg ikke får det til så kunne jeg i det minste lage den ene dukken på kurset, sier Gro.

Se bildet større

Reborn-dukker ser svært livaktige ut. FOTO: PRIVAT

Og med årene har hun utviklet produksjonen.

– Jeg elsker denne hobbyen, den har reddet meg på mange måter og er terapi, sier Gro, og forteller at dukkemiljøet består av mange dukkemakere, mens noen "bare" er samlere.

Vogner og smokkesnorer

Venninnen, og medarrangør av messen, Jeanette Gustavsen, er som Gro før hun tok kurset – en ivrig samler. Jeanette er 37 år, og firebarnsmor fra Oppsal.

Jeanettes hobby er å lage vognpynt og smokkesnorer. Tilbehør som også blir å finne til salgs på messa 13. og 14. mai, hvor det vil bli mange stander, ifølge Gro Ilebakke.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse