Denne boka koster 35.000 kroner. Ser du hva som er spesielt med den?

«Bok-aktivistene» i Lions, Harald Eikeland og Odd Bryhn, med Hamsuns 1. utgaven av Bjørger, fra 1878. FOTO: LIONS CLUB OSLO/BERG

Det er klart for Lions årlige bokauksjon, og du kan sikre deg en førsteutgave av Hamsun.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2016 kl 11:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

1. utgaven av «Bjørger» fra 1878, av Knut Hamsun. FOTO: LIONS CLUB OSLO/BERG

Se bildet større

«Jan van Huysums blomsterstykke. En Buket fra Henr. Wergeland til Fredrika Bremer» fra 1840. FOTO: LIONS CLUB OSLO/BERG

Faktaboks «Bjørger»

Bjørger

  • Bjørger er en kjærlighetsfortelling av forfatteren Knut Hamsun. Den ble utgitt i 1878 i Bodø av boktrykker Albert Fredrik Knudsen. Den kom dessuten i en piratutgave ved Norgesposten, Knudsen Printing & Publishing, Brooklyn i 1925.
  • Denne kjærlighetshistorien formidles gjennom dikt, eventyr, dagbok, brev og fortelling i samme bok.
  • Om boka sa Hamsun selv, idet han også nevnte noen andre av de tidlige bøkene sine: «Jeg vilde ikke ha gaat hen og trykt noe sligt som Et Gjensyn, Den Gaadefulde, Bjørger hvis det ikke hadde været for at vise mine Søsken hver gang at jeg ikke var til at gjøre nar af..»

Kilde: Wikipedia

ULLEVÅL: 35.000 kroner er utropsprisen for en 1. utgave av Knut Hamsuns andre bok «Bjørger», utgitt 1878.

Boken, som ble hentet hos et dødsbo, skal selges på den årlige auksjonen til Lions Club Oslo/Berg på Vestre Aker skole lørdag 13. februar.

– Vi synes det er stort å kunne tilby en flott bok, og gleder oss over gode inntekter til gode formål, sier Henning Stene i Lions Club Oslo/Berg.

477 auksjonobjekter

Hele 477 objekter skal under hammeren på auksjonen. Der kan man også finne 1. utgaven av «Jan van Huysums blomsterstykke. En Buket fra Henr. Wergeland til Fredrika Bremer» fra 1840.

Bøkene er sortert på lokalhistorie, fakta-bøker, skjønnlitteratur, tidsskrift og diverse.

Lions Club Oslo/Berg har hele 40 ganger arrangert sitt årlige Bokmarked. Sist i november i fjor. Årets bokmarked avholdes 5.-13. november, også det i Vestre Aker skole på Ullevål.

Klubben mottar og henter bøker hele året, opptil 10-15 leveranser hver uke, og bøkene lagres i klubbens bunkers i Godals vei på Tåsen. Inntektene fra bokmarked og auksjoner går uavkortet til veldedige formål lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Lions har internasjonalt spesielt støttet blindesaken.

LES OGSÅ: Slik vil de gi barna enda bedre mat

Har sørget for 10 millioner til Lions-arbeid

– Klubben tok initiativ til dette i 1975 for å skaffe penger til Lions’ humanitære virksomhet. 13.-21. november 1976 ble det første markedet avholdt i et butikklokale på Damplass, Ullevål Hageby, har Henning Stene i Lions Club Oslo/Berg tildligere fortalt Nordre Aker Budstikke.

Regnet om til dagens verdi, har Lions bokmarkeder på Ullevål tjent inn 10 millioner kroner gjennom årenes løp. Fra 18.000 kroner i inntekter det første året, fikk bokmarkedet og auksjonen inn 400.000 kroner i 2014.

LES OGSÅ: Rekordsalg på Tåsen: 8 millioner over takst

Nettauksjon

Årets auksjon, der du altså kan by på 1. utgaven av Hamsuns «Bjørger», starter på Vestre Aker skole klokken 13, lørdag 13. februar, med visning fra kl. 11. Auksjonen gjennomføres i samarbeid med Skanfil AS og er også tilgjengelig som nett-auksjon.

Nettauksjonen åpnet mandag 1. februar, og er åpen til auksjonen 13. februar. Hos Skanfil har man en utropspris, men man kan få tilslag på et objekt for 90 prosent av utropsprisen. Foreløpig har det kommet inn et bud på boken på 31.500 kroner.

– Hva auksjonen vil gi av inntekt, er det vanskelig å gjette på. Vi håper å få inn over 150.000 kroner til sammen, sier Stene.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse