Det er denne gjengen som aller mest fortjener en ekstra feiring i mai

Den eviggunge russen rullet med Nydalen-bussen Trap house opp til Grefsenkollen, og rullet videre med rullatorene til restauranten og utsikten over byen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Øl og fastfood er riktignok byttet ut med Mozell og jordbær, men likevel så utrolig moro! Vi ble med de evigunge på russebussrulling.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.05.2018 kl 09:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: – Det er egentlig en helt annen gruppe enn avgangselever på videregående som burde være russ. Jovisst har de snart fullført 13 år med skole, men vi som er blitt litt eldre kan vel skrive under på at de første 13 årene av skolegangen bare er piece of cake i forhold til hva som kommer senere i livet.

– Jeg syntes det er på høy tid at det innføres en årlig russefeiring for alle nye pensjonister, med landstreff, russeknuter, rulling og det hele, skrev norsklærer Kristine Othilie Gran i Nettavisen denne uken.

De evigunge

Ved Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22, gjør de evigunge nettopp det. Her feirer de russetid hvert år. Tirsdag var det igjen klart for rulling.

Se bildet større

Hele rullegjengen samlet bak bussen på Grefsenkollen.

Øl og fast food er riktignok byttet ut med Mozell og jordbær denne deilige og varme maidagen. Og rullingen starter når det passer best for de eldre, om ettermiddagen.

Russebussen, som egentlig tilhører en russegjeng fra Nydalen vgs., plukker opp de evigunge ved Seniorhuset på Tåsen. Det bærer oppover Grefsenkollveien, med blant annet Abba, og Gyllene Tider med Sommartider ut av høytallerne inne i bussen.

– Dette er moro, men musikken er høy nok, synes både Bjørg og Jan Henrik fra Seniorhuset.

Bussen er fylt opp av evigunge fra Seniorhuset, og unge fra Generasjon M og Nydalen vgs. (les mer generasjon M lenger ned i saken). Bydelsdirektør Øyvind Henriksen er gjerne med på rulling, det samme er Heidi K. Nordal, leder av Seniorhuset på Tåsen.

Se bildet større

Bydelsdirektøren var ikke vanskelig å be opp til dans i loungen bak i bussen. Til stor glede for Heidi K. Nordal, leder på Seniorhuset.

Ragnhild ser også ut til å kose seg på rulling. Hvor gammel her hun?

– Ha, ha, jeg er eldgammel! Dette er gøy å få være med på, nå vet jeg jo litt mer om hva russen driver med.

Se bilder fra turen her:

Skal rulle hvert år

Unge Edvard Toft er en av dem som faktisk er russ i år, fra Nydalen vgs. Og en av gutta som er med på russebussen Trap House som frakter de evigunge med flere opp til Oslos flotteste utsikt - Grefsenkollen.

Edvard kan fortelle at russebussen, bortsett fra litt smårusk, har gått som en klokke, gjennom stort sett hele feiringen så langt.

– Å ta med de eldre på rulling er et veldig bra tiltak, det er fint å ha de med i dag.

Se bildet større

Vesle Vesla og Edvard.

Lenger bak i bussen viser en ganske så kul bydelsdirektør hvordan man faktisk kan danse med en rullator. Det er kanskje så lenge siden han selv var russ, at han har savnet det. Bydelsdirektøren kan røpe at han var Jessheimruss, i 77'.

Daglig leder i Generasjon M, Anne-Stine Hole, kan fortelle at de har hatt med flere eldre på rulling rundt omkring i byen, fra blant annet flere sykehjem.

Se bildet større

Anne Stine Hole fra Kjelsås startet Generasjon M.

– Men seniorhuset på Tåsen er noe helt eget. De har virkelig engasjert seg i å gjøre maimåned til noe helt spesielt for seniorene. Vi satser på rulling med eldre som tradisjon hvert eneste år fremover, sier Hole.

Kari (65) er strålende fornøyd med russefeiringen så langt i mai, og ikke minst med rullingen.

– Jeg skal ihvertfall være med neste år også, og fint å være med de unge også, synes Kari.

Se bildet større

Kari og medboer i Seniorhuset, Kathrine Hogganvik.

Ordføreren tar imot

Og blant syklister, joggere, turgåere og andre vanlige gjester ved Grefsenkollen restaurant, trakterer sjåføren russedoningen inn på parkeringsplassen. Og der står faktisk ordfører Marianne Borgen (SV) og tar imot hele gjengen, med unge, gamle og de midt i mellom.

Og for et kveldstreff det ble der oppe på Grefsenkollen midt i mai. Nydelig sommervær, god is, og en fantastisk utsikt.

Se bildet større

Seniorruss i samtale med ordfører Marianne Borgen.

– Dette er et utrolig flott tiltak, en møteplass mellom generasjoner, fellesskap og glede. Jeg blir så glad av å se dette. Det passer jo også godt med datoen 15. mai, som er St. Hallvards dag i Oslo. St. Hallvard representerer også det å bry seg om andre, og ta vare på hverandre, sier Borgen, som faktisk også blir litt nostalgisk av å være tilbake på Grefsenkollen.

– Vi hadde jo bryllupet vårt her oppe, i 1979, mimrer hun.

Etter mye skravling, isspising og enighet blant flere om at Grefsenkollen har byens beste utsikt, så skal det rulles hjemover til Tåsen.

– Dette ble en fin tur, og de unge er veldig hyggelige å være sammen med, sier Vesle Vesla, som gleder seg til å ringe sin datter og fortelle at hun har vært ute på rulling.

Se bildet større

Rulling med seniorrussen og Generasjon M.

Russeknuter

De evigunge fra Seniorhuset på Tåsen har også egne russeknuter, blant annet gjelder å få kysset bydelsdirektøren. Det var det flere som fikk til for kort tid siden - her kan du lese mer om det,og se alle russeknutene som kan oppnås.

Generasjon M

Se bildet større

Rulling med seniorrussen og Generasjon M.

Generasjon M tilbyr besøkstjenester til sykehjem, omsorgsboliger og hjemmeboende eldre i Oslo og Akershus. I dag jobber 70 ungdommer i alderen 14-20 år som M-venner.

– Slik skaper vi arbeidsplasser for ungdommer, samtidig som vi bidrar til økt aktivitetsnivå blant eldre. Gjennom ukentlige besøk og aktiviteter fyller vi generasjonskløften med mening, mestring og moro, står det på hjemmesiden.

Generasjon M ble kåret til Årets Sosiale Entreprenør 2016, under navnet Generasjonsmøtet M.

HER KAN DU LESE TIDLIGERE SAK I NORDRE AKER BUDSTIKKE OM GENERASJON M

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse