ANNONSE
Annonse

Det har aldri før vært så mange her

Klima X-utstillingen må ta sin del av æren for besøkssuksessen. Utstilingen stod 2007-09. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Teknisk museum har for tredje år på rad notert besøksrekord og har aldri hatt flere besøkende enn i 2009.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.01.2010 kl 17:01

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Tallet ble til slutt 242.097 i året som skulle bli tidenes suksessår for nasjonalmuseet på Kjelsås. Det er en økning på 65 prosent de siste tre årene, og en dobling siden 2001.

Aktuelle utstillinger

Det økte besøket skyldes trolig satsingen på mer varierte utstillinger, interaktivitet og større synlighet.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak Teknisk-suksessen

— Den bevisste satsingen på aktuelle og problematiserende utstillinger, samtidig med større aktivitet rettet mot flere målgrupper, har gitt oss økt besøk, sier museumsdirektør Hans Weinberger i en pressemelding.

Han mener at besøksrekorden er en av fruktene av visjonen om å være Norges mest synlige, dialogorienterte og dristige museum.

— Vil heller ha opplevelser

Samfunnsforsker Erling Dokk Holm mener at økningen kan settes i sammenheng med vridningen fra tradisjonelt forbruk til forbruk av opplevelser.

LES OGSÅ: Ikke fy, fy - bare rør

— Det er en generell trend at opplevelser til en viss grad erstatter tradisjonelt forbruk. Teknisk museum henvender seg til alle, både barn, unge og voksne, og innholdet i museet gjør terskelen lav. Renessansen for læring, er dessuten med på å øke museets aktualitet og kan ha betydning for økningen i besøket, mener Dokk Holm.

Setter dagsorden

Museet har i 2009 lagt vekt på aktiviteter i tillegg til de faste og temporære utstillingene som er lansert.

I den ene nye, faste utstillingen, kan man kan bli kjent med Kroppen, hvordan den fungerer og hvordan de minste bestanddelene ser ut.

I den andre, Musikkmaskiner, kan man oppleve musikk og teknologi og se, høre og lage musikk. De to temporære utstillingene var Gjennom linsen, en fotoutstilling med smakebiter fra Knudsen-samlingen, samt en utstilling om fortellinger fra utviklingshemmedes historie: Uhørte stemmer og glemte steder. Museet satte også dagsorden med Sanatoriebarn-utstillingen.

LES OGSÅ: Vakkert og stygt

Nytenking

Museet har også hatt et omfattende aktivitetsprogram. Forelesningsrekken har hovedsakelig siktet mot et voksent publikum, mens aktivitetsprogrammene i helgene og feriene primært har hatt familier som målgruppe.

Museet har invitert til Senkveld, Såpeboblefestival, Legofestival, Flydag, Krimlab, Bamsesykehus, Fotokonkurranse Musikkverksted, Klimarock i tillegg til mange andre aktiviteter.

I Musikkmaskiner har det vært konserter med Hanne Hukkelberg m/band, KongSverre, orgelmusikk, mellotronmusikk, robotmusikk og jazz.

I desember 2007 åpnet museet den totalt interaktive utstillingen Klima X. Konseptet er basert på at man skal føle klimaendringene på kroppen. Denne utstillingen ble kåret til både verdens beste og Nordens beste og fikk mye oppmerksomhet også i 2009.

Finanskrise

I forrige økonomiske nedgangsperiode mellom 1988 og 1992 opplevde museene i Norge en økning på 40 prosent.

— Følelsen av verdens finanskrise kan ha bidratt til at man i større grad har valgt å oppsøke opplevelser som er rimeligere enn annet, sier museumsdirektør Weinberger.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse