ANNONSE
Annonse

Det løper spøkelser i gangene på Riksarkivet

I Riksarkivbygningen ved Sognsvann går det historier om folk som har hørt barnegråt i magasinene, og en kvinneskikkelse som har forsvunnet i løse lufta. Se hva klarsynte Anne Kristine Augestad fra «Åndenes makt» finner ut, i denne videoen!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2016 kl 15:08

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGNSVANN: Videoen, som Riksarkivet har laget, er i skikkelig «Åndens makt»-stil, og du kan se den i videovinduet øverst i denne artikkelen.

I en sofa på arkivet: Åndenes makt

Anne Kristine Augestad fra Åndense makt får inn litt av vert i Riksarkivbygningen ved Sognsvann. Foto: SKJERMDUMP YOUTUBE

Observasjoner og følelser av mennesker som etter sigende ikke skal være der, er høyst reelle i den enorme Riksarkivbygningen, som ligger i skogen ved Sognsvann, blir det fortalt i filmen Riksarkivet har laget.

Arkivets magasiner strekker seg langt innover i fjellet, og inneholder mengder av dokumenter som beskriver samfunnet og livet til mennesker som for lengst har vandret heden.

Det er i forbindelse med foredragsserien «I en sofa på arkivet», som starter opp vårsesongen førstkommende tirsdag, at Riksarkivet har sett nærmere på sine egne «spøkelseshistorier».

Ser barn som løper og ler

Andersen, Hallesby og Gisholdt ligger på hverandres skulder i en sofa, og tar seg en lur. Bildet er fra 1904. Arkivreferanse: Andersen. Hallesby. Gisholdt. (1904). SAKO/A-707/P/Pa/L0002 Arkivnavn: Horten tekniske skole/Statsarkivet i Kongsberg Foto: HORTEN TEKNISKE SKOLE/STATSARKIVET

Anne Kristine Augestad er med som klarsynt i TV-serien Åndenes makt, som har gått i elleve sesonger på TVNorge.

– Vi inviterte henne til Riksarkivbygningen på Sognsvann for å se hvordan hun opplever arkivene innenfra, forteller kommunikasjonsrådgiver Helen F. Nicholson.

Og det blir passe nifst når den klarsynte tar inn energiene som hun mener å finne mellom reolene.

Augestad ser nemlig lekende og leende barn i gangene, og navn og beskrivelser passer overraskende godt med informasjonen arkivet deretter leter fram om en tidligere riksarkivar.

Og Augestad kan forklare hvorfor heisen på arkivet ikke alltid er samarbeidsvillig.

Se hele filmen øverst på siden!

LES OGSÅ: Denne eiendommen i Maridalen har stått tom i årevis. Nå vil lærer og politiker ha leirskole for ungdom i «spøkelsesleiren»!

Historisk vår på Riksarkivet

Populære «I en sofa fra arkivet», foredragsserien på Riksarkivet, er tilbake fra 2. februar. Foto: RIKSARKIVET

Hvorfor fenger det uforklarlige oss? Tema for årets første «I en sofa på arkivet» er nettopp Åndenes makt.

Hvordan har vi forholdt oss til uforklarlige hendelser i fortiden – og hvordan gjør vi det i dag? Kan historiske kilder gi oss forklaring på det vi ikke helt forstår? er spørsmål som blir stilt denne kvelden.

Spøkelser eller ei; du kan oppleve Åndenes makt-programleder Tom Strømnæss og religionshistoriker Anne Kalvig i samtale med forfatter Arnhild Skre i sofaen fra klokken 18, tirsdag 2. februar. Arrangementet er gratis.

Riksarkivets øvrige vårprogram inneholder historiske temaer, fra 1700-tallet via andre verdenskrig og fram mot våre egne dager. Det inviteres både til I en sofa på arkivet, Forskning på 1-2-3, og utstillinger. Hele programmet kan du se på arkivverket.no.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse