ANNONSE
Annonse

Dette er ditt gamle søppel. Nå har det blitt kunst

Elevene på Rønningen folkehøgskole står klare med en musikal som tar for seg en våre store miljøutfordringer: Plastforurensing.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 13.03.2017 kl 13:43

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Tidligere i år ble en syk hval avlivet på Sotra i Hordaland. Inni hvalen fant forskere omlag 30 plastposer og mange mindre plastbiter.

Saken har skapt sterke reaksjoner, og generert overskrifter internasjonalt. Og den har satt fokus på en stor miljøutfordring: Plastforurensing, ikke minst hvordan det påvirker livet i havet.

– Plastavfall er idag et av de største miljøproblemene i havet. Å finne så mye plast i en sjelden hval er sjokkerende, og et trist eksempel på hvilken påvirkning vi mennesker har på havet, sier forsker Christoph Noever ved institutt for biologi ved Universitetet i Bergen til VG.

Søppel, dans og musikk

Elevene på Rønningen folkehøgskole på Kjelsås har samlet inn mange kubikkmeter med plast over flere måneder. Og nå er de klare med musikalen «Polymer» som «lyssetter» samtidsrelevante problemstillinger på en vågal måte ved hjelp av musikk og underholdning.

Hele scenerommet er dekket med den innsamlede plasten.

Se promovideo her:

– Musikalen lager vi for at skolen skal ha et stort fellesprosjekt, der alle kan blomstre og jobbe sammen mot en bedre verden. Med musikalen samler vi alle krefter som kan samles på en skole, sier Jens Emil Asp, lærer i digital design og lys/lyd/scene på Rønningen folkehøgskole.

– Unge kvinner og menn som elsker å danse skal danse, dyktige musikere skal spille og en hel haug med unge talenter skal få vise seg frem. Vi har over 100 elever i sving.

Av og med elever

Musikalen er laget av elever og lærere ved skolen. Elevene har selv skrevet manus, komponert sanger og koreografert dansen.

«Det er en forestilling og ikke minst en opplevelse utenom det vanlige. Så kom og bli med på en reise gjennom en verden dekket av plast, der ingen planter gror og ingen dyr bor!» står det på forestillingens Facebook-side.

LES OGSÅ: Historisk høye søkertall til Rønningen folkehøgskole

Høye forventninger

Hovedrolleinnehaver i Polymer, Nora Ramsrud, og regissør Henrik Årdal. Foto: RØNNINGEN FOLKEHØGSKOLE

Henrik Årdal er regissør for musikalen.

– Jeg har ekstremt høye forventninger til elevene, og jeg er veldig imponert over dedikasjonen og ambisjonsnivået til alle elevene. De jobber energisk, målrettet og alle drar i samme retning. Jeg er så stolt, sier han.

Tidligere reiste Rønningen-elevene ut på turné med sin sceneoppsetning. I år holdes imidlertid alle de syv forestillingene på skolen i Myrerskogveien 54A. Dermed har du som Nordre Aker-beboer mange muligheter til å oppleve kreativiteten på Rønningen.

Og elevene vil tvinge deg til å tenke over plastforbruket ditt: Når publikum kommer vil de få utdelt blått skoovertrekk som de må kaste i en hval når de går ut.

Polymer spiller fra torsdag 16. mars til søndag 19. mars. (Se faktaboks for spilletider).

LES OGSÅ: Flyktinger flyttet inn på Rønningen – da kom både Torbjørn Røe Isaksen og Sylvi Listhaug

«Ny» skole

Rønningen folkehøgskole har de siste to årene gjennomgått omfattende ombygging og utvidelse.

28. mai er det offisiell åpning av «nye» Rønningen folkehøgskole. Skolen får da to toppmoderne internater med 97 nye rom, en 1300 kvadratmeters idrettshall, to dansesaler, nye klasserom, grupperom, kafé og en vinteroppvarmet kunstgressbane.

LES OGSÅ:

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse