"Ovnsbyggerne i Auschwitz"

Dødens ingeniører

Ingeniører i arbeid hos Topf & Söhne.

Hvordan kunne helt vanlige mennesker bidra til å effektivisere Hitlers massemord? Spørsmålet er sentralt i utstillingen «Dødens ingeniører: Topf & Söhne – ovnsbyggerne i Auschwitz», som åpner på Teknisk museum 10. mars.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2010 kl 14:53

KJELSÅS: Dødens ingeniører berører et av de vanskeligste og mest sentrale temaene i moderne europeisk historie; det industrialiserte massemordet på jøder, romaer og andre befolkningsgrupper i tyske konsentrasjonsleire. Massedrapene knyttes ikke bare til nazismens menneskefiendtlige verdensanskuelse, men også til en nøkternt kalkulerende, instrumentell fornuft.

– Var ikke antisemitter

– Dødens ingeniører utdyper og utfordrer våre forestillinger om nazismens forbrytelser og tvinger oss til å reflektere omkring teknikkens rolle i samfunnet, sier førstekonservator Ketil G. Andersen i en pressemelding.

Utstillingen tar utgangspunkt i maskinfabrikken Topf & Söhne, som leverte krematorieovner til tilintetgjørelsesleiren Auschwitz-Birkenau.

Ingeniørene fra Topf & Söhne var verken fanatiske nazister eller antisemitter, men vanlige mennesker som frivillig stilte sine tekniske kunnskaper til rådighet for et morderisk system. Nøkternt og kalkulerende gikk de inn for å løse avgrensede, praktiske oppgaver – uten på noe tidspunkt å protestere mot urettferdigheten og lidelsen som omga dem.

Umenneskelighet og barbari

– Noe av det mest foruroligende ved utstillingen er nettopp konteksten av normalitet og rasjonalitet som blir etablert rundt massedrapene. Dette minner oss om at et moderne samfunn, med en gjennomgripende organisering, teknologi og arbeidsdeling, ikke uten videre gir noen garanti mot umenneskelighet og barbari, sier Andersen.

Topf & Söhne var et gammelt og velrenommert firma som hadde bygging av krematorieovner som en av sine spesialiteter. Under krigen innledet de et samarbeid med SS og fikk blant annet i oppdrag å levere krematorieovner til Auschwitz-Birkenau.

Gjennom hele krigen arbeidet ingeniørene fra Topf & Söhne målrettet med å perfeksjonere og tilpasse ovnene til oppdragsgivernes krav om stadig mer effektive konstruksjoner.

– Var klar over massemord

– Utstillingen etterlater ingen tvil om at ingeniørene i Topf & Söhne visste at krematorieovnene var del av et større maskineri for massemord. De var helt på det rene med at de døde kroppene som ble kremert i firmaets ovner var uskyldige ofre, myrdet i Auschwitz' gasskamre, understreker Andersen.

I manges øyne er Teknisk museum først og fremst et sted for feiringen av den moderne teknologiens triumfer, et sted der teknologien symboliserer fremskrittstro og utviklingsoptimisme. Dødens ingeniører plasserer teknologien i en helt annen og langt mer urovekkende kontekst.

– Teknisk museum oppfatter Dødens ingeniører som en viktig utstilling, som ikke bare utfordrer forestillingene om Holocaust, men også våre forestillinger om teknikkens rolle i det moderne samfunnet. I noen grad utfordrer den også museets egen formidlingstradisjon. At utstillingen blir vist nettopp ved Teknisk museum, gir en interessant kontekst for å reflektere over disse aspektene, sier Andersen.

Undervisning for skoleelever

I forbindelse med utstillingen tilbyr museet undervisningsopplegg tilpasset 10. trinn og videregående skole. Dødens ingeniører har også en egen utstillingskatalog. Den deles ut gratis til alle klasser som deltar i undervisningsopplegg knyttet til utstillingen.

Det arbeides med å arrangere en konferanse i september hvor noen av utstillingens mest sentrale problemstillinger belyses nærmere og tas opp til debatt.

Visningen på Teknisk museum er støttet av Fritt Ord. Utstillingen er laget av stiftelsen Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora i samarbeid med Jüdisches Museum Berlin og Staatliches Museum Auschwitz-Birkenau. Den ble første gang vist ved det jødiske museet i Berlin i 2005. Den har senere besøkt flere museer i og utenfor Tyskland. Etter at utstillingen avsluttes ved Teknisk museum i oktober 2010, settes den opp permanent i Erfurt, i lokalene der Topf & Söhne hadde sin virksomhet.

Dødens ingeniører: Topf & Söhne – ovnsbyggerne i Auschwitz, åpner på Teknisk museum torsdag 10. mars kl. 17 og varer ut oktober 2010.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak Teknisk-suksessen

LES OGSÅ: Verdens beste

LES OGSÅ: Det ahr aldri før vært så mange her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon