En barnas mann

For Radouane Kibbou (32) fra Disen var Sko- maker Andersen den store helten. Nå er det han som er kompis med ungene, både på og utenfor TV-skjermen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.08.2007 kl 11:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Disen/Kalvøya: - Hva skjer'a Baghera?

Jubelen bryter løs når selveste Radouane fra Barne-TV entrer scenen på Barneøya-festivalen. Et hav av små mennesker, og nesten like mange foreldre, har funnet veien til Kalvøya en augustsøndag i striregnet. Godt rustet med regnjakker og reklameponchoer legger været ingen nevneverdig demper på humøret hos de frammøtte. De kvitterer med entusiastiske tilrop og ivrig applaus når mannen på scenen lager show.

Radouane dukket opp på skjermen som "Barne-TV-onkel" for snart tre år siden. Han underholder TV-tittende barn flere ganger i uken når lilleviseren peker ned, og storeviseren peker opp.

– Det er en veldig kul jobb! Jeg har alltid likt barn, og trives med å prate og ha kontakt med dem, sier han.

Etter å ha jobbet i kulturhus og som førskolelærer føltes det derfor ikke unaturlig å dra på audition da to venner tipset ham om at NRK trengte nye programledere til Barne-TV. I dag opplever Radouane stadig vekk at barn kommer løpende for å si "hei".

– De hopper gjerne opp på deg og vil snakke om ting vi tok opp på Barne-TV i går. Barna ser på deg som en venn, for de har sett deg på TV. De har et annet forhold til det enn voksne.

- Maur i rompa alle sammen!

Radouane stopper gjerne og prater med folk som kjenner ham igjen fra TV, og han tar seg ofte tid til å leke med barna i nabolaget hjemme på Disen.

– Det koster meg ingenting å sparke fotball med dem i hagen i ti minutter. Barna blir helt ville og lurer på hvordan jeg kom ut av TV-en og til dem. Det er dritmorsomt!

- Ja! er svaret på spørsmålet om han har drømmejobben. – Jeg liker å snakke tull og er ganske barnslig, det er nok derfor jeg trives så godt med det.

På Kalvøya har Radouane fått selskap av kollegaene på scenen. Med alle barna som kor, synger de: - Sånn er det når du har maur i rompa, kan'ke sitte stille, bare lage balompa!

NRK Super

Det blir mange show ute blant folk for Barne-TV-programlederne i høst. Sammen skal de reise landet rundt for å promotere den nye barnekanalen NRK Super, som har premiere 1. desember.

– Målet med den nye kanalen er at vi skal være mest mulig ute blant barna. Programlederjobben sånn den er i dag er veldig enveis. Derfor er det morsomt å være ute på events og treffe barna ansikt til ansikt. Jeg liker når vi får umiddelbar respons på det vi sier og gjør. Da kan man ikke bare følge manus, men må spille med, forteller Radouane entusiastisk.

- Fantasiland

Radouane flyttet til Norge fra Marokko da han var fem år gammel. Kontrasten til det nye, snødekte landet var stor. Selv karakteriserer han det som en følelse av å komme til et fantasiland. Barne-TV ble en viktig del av oppveksten.

– Det var helt gull! Siden jeg kom i desember, husker jeg at "Jul i Skomakergata" gjorde sterkt inntrykk. Jeg husker også godt "Portveien 2". Jeg var nok litt barnslig, for jeg så på Barne-TV til jeg var elleve-tolv år gammel, ler Radouane.

– Men Barne-TV ble for meg en introduksjon til Norge og kulturen her.

På lag med barna

Rollen som Barne-TV-onkel fører med seg et stort ansvar, også privat. Radouane har fått tilbakemeldinger fra foreldre som har sett ham sykle uten hjelm og gå på rød mann.

– Jeg tenker 'Herregud, det er jo de som er foreldrene, jeg er bare en fyr på TV.' Likevel prøver jeg å passe på hva jeg gjør og framstå som et godt eksempel. Vi har en påvirkningskraft på barna. Det er jo sånn at når vi sier noe på Barne-TV, så 'er det lov'.

Som programleder må Radouane og kollegaene skape en atmosfære som barna kan relatere seg til.

- Vi er jo ikke barn, men skal være voksne som er på lag med barna, som snakker barnas språk.

På Kalvøya er Barne-TV-showet ferdig for i dag. Programlederne går av scenen etter å ha danset, sunget og laget ablegøyer i nesten en time, og frambrakt både latter, applaus og jubel fra barna i regntøy. Konferansier Eldar Vågan fra Vazelina Bilopphøgers trer fram fra kulissene sammen med noen medhjelpere kledd i kyllingkostymer, men publikum er allerede i oppbruddsstemning. De som ikke har funnet veien bak scenen for å få et glimt av Radouane og de andre, rusler hjemover. Klokka er nemlig snart seks.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse