En liten perle

Det tyrkiske øyet er strategisk plassert.

Sogn Hagekoloni ligger et steinkast fra Ullevål stadion og Ring 3. Innenfor veggene i nummer 106 hersker det komplett ro og fargeharmoni.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Den fargerike anden de fleste stifter bekjentskap med.

Se bildet større

Litt nytt: Små detaljer har kommet med tiden.

Se bildet større

Rikke Skarland stortrives i sitt lille hus.

Ullevål: - Det er et lite samfunn i samfunnet, for å si den sånn. Innenfor disse portene er det på mange måter et litt annet liv enn de de fleste av oss har hjemme, sier "hagekolonist" Rikke Skarland mens hun hilser blidt på et par naboer.

- Jeg overtok hytta i 2000, så dette er bare min syvende sesong. Her finnes det jo folk som periodevis har bodd her siden de var helt unge. De kjenner også historien til dette stedet, en historie som er helt unik og meget spennende, smiler Skarland.

Liten, mindre minst

Vi passerer et knippe med hytter, som klippet av av serien "Portveien 2", en lekeplass for barna og lille Deichman. Ja, for bøker må man jo kunne låne, også i Sogn Hagekoloni.

- Det er litt festlig med lille Deichman, jeg innrømmer det. Litt typisk at også det er i miniatyr slik som det meste her ute, sier hun.

Hus nummer 106 er vakkert og stilrent, malt i hvitt med blå kanter. Innvendig har Skarland innredet i en lys og vennlig stil som virkelig innehar følelsen av en god, norsk sommer.

- Det var viktig for meg da jeg overtok å ikke forandre på alt mulig kun for å forandre. Det har jo masse sjarm akkurat som det er, sier hun.

De lysblå veggene matcher de rutete gardinene, og den fargerike anden i døren ønsker alle velkommen. Skarland har tydelig sans for detaljer for etter hvert som man rusler rundt i den trivelige kolonihytta kommer mer og mer til syne.

- Mye av det som er her ute er jo ting jeg ikke har plass til hjemme, men noen småting er også minner fra venner og kjente som jeg har tatt med meg. Dette tyrkiske øyet for eksempel er en gave fra en venninne. Det har mange små kuer hengende ned og er ganske festlig synes jeg, sier hun.

Små biter

Den store settekassen på den ene veggen trekker raskt til seg oppmerksomhet. Der er ting og tang samlet som minner Skaland om hennes eget liv.

- Den curligsteinen er jo litt artig med tanke på at jeg selv drev med curling i noen år. Men i den hyllen er det jo flere ting som betyr noe litt spesielt for meg.

To bord, et par lenestoler, et kjøkken og et soverom med innbydene design og en luftig følelse. På soverommet står i tillegg to ekstra stoler med en litt lengre historie.

- Min tipptipp oldemor eller noe sånt var den første kvinnelige bakeren med mesterbrev her til lands og hun drev altså et conditori i Drammen. De to stolene og bordet du ser i stuen er faktisk hentet fra dette conditoriet og er svært spesielle og kjære for meg, sier hun.

Ti kvadrat

Etter tre bank på den hvite inngangsdøren kommer Rikkes venninne, Wenche Jensen, tilsyne. Hun har ikke tenkt til å la utsendte journalist gå glipp av den originale kolonihytta fra 1919 som fortsatt står i Sogn Hagekoloni.

- Det er rett og slett utrolig at de fikk plass, tenk en hel familie på kun noen sparsomme kvadrat. Når man titter inn i dag er det ikke til å tro, sier Jensen.

Og ganske riktig, midt blant hytter som er tidvis bygget ut og rundt står en liten rød hytte som mest av alt minner om en utedo. I det låsen åpnes går tankene til familiene som store deler av året hadde gledet seg til å komme vekk fra den grå hverdagen i Vika eller på Grünerløkka.

- Det er klart de synes det var fantastisk å komme hit opp med hageflekk og hvitt stakittgjerde. Og til tross for at en familie på fire skulle klare seg på cirka ti kvadrat, må man jo tro at det var ganske hyggelig, smiler Jensen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse