En reise inn i valgets kval

Linda Engebretsen og de andre øver til Dansens dag.

Femten dansespirer gleder seg til å fremføre det de har arbeidet med i lang tid, og gi publikum inspirasjon til å følge drømmene sine.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Kjelsås: I forbindelse med Dansens dag vil danseforestillingen "Svett av tanken" bli satt opp på Trikkehallen 27. og 28. april. Elevene går i 2. klasse på danse- og pedagoglinja på Den Norske Balletthøyskolen.

– De fleste av oss vil først og fremst bli dansere. I tillegg har jeg også lyst til å jobbe som koreograf. Pedagogutdannelsen blir dermed et ekstra ben å stå på, fordi konkurransen er stor og det er vanskelig å få jobb, forteller Linda Engebretsen (21), en av danserne som har vokst opp i Nordre Aker.

Linda er primus motor for forestillingen, og synes at Trikkehallen egner seg fint. Hver dag danser de 3-6 timer, og det er mye fokus på trening. Oppgaven fra skolen gir dem nå sjansen til å arbeide sammen mot et konkret mål. Akkurat nå holder de på å øve inn koreografien, lage kostymer og sette sammen musikk. Forestillingen er inspirert av jazz og moderne dans, og vil ha videovisning som en del av forestillingen.

Aktivum

Linda begynte å danse da hun var ti år, og fant fort ut at hun likte det. Den første danseskolen hun gikk på, lå tidligere på gamle Grefsen Brannstasjon i Kjelsåsveien, i dag heter den Aktivum og ligger i Frysjaveien. Det ble flere kurs og gruppen Linda gikk i, var for de beste og eldste danserne på skolen.

– Vi hadde det utrolig gøy, og det var et veldig godt samhold i gruppen, forteller hun.

Etter 8 år på danseskolen var det året med fordypning i dans på Trøndertun folkehøyskole som gjorde at hun kom inn på Den Norske Balletthøyskolen.

– Jeg ble enda mer gira på dans etter folkehøyskolen og ble utrolig overrasket over at jeg kom inn på Balletthøyskolen, forteller hun.

I tillegg til å gå på skole jobber hun nå selv på Aktivum, og håper å jobbe seg oppover i danseyrket.

– Først og fremst ble jeg spurt om å jobbe her fordi Kirsti, sjef på Aktivum, kjente meg fra alle årene jeg har gått her tidligere, og hun visste at jeg hadde begynt på Den Norske Balletthøyskolen, forteller hun.

Kunst

Egentlig er det et kunstnerisk prosjekt i oppgave fra skolen, hvor forestillingen skal ha et pedagogisk perspektiv. Det vil si at det skal henvende seg til et spesielt publikum og at budskapet skal være rettet mot disse. Temaet for forestillingen har de hentet fra Halldor Skards dikt "Reisen" som handler om hvordan livet blir til mens du går.

– Det vi ønsker å formidle er at man ikke bare skal gjøre det man tror man må gjøre, men at det er viktig å følge drømmen sin og våge å ta sjanser. Slik som vi for eksempel har gjort ved å velge danseyrke.

– Hvordan vi får dette frem gjenstår å se. Vi har tross alt ikke lang erfaring som koreografer, men vi har til gjengjeld mange ideer og veldig store ambisjoner. Men et alt for tydelig budskap er heller ikke målet vårt, jeg er i alle fall ikke glad i overtydelig dans, da mister dansen noe av sin egenart, nemlig at dansen er kunst i seg selv. Jeg gleder meg i hvert fall, smiler Linda.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse