En skikkelig fargerik Kjelsås-gjeng

I flere tiår har flere av de trofast møtt opp og laget fastelavensris, flere hundre ris. Men så har de det veldig hyggelig også da, under arbeidet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.01.2018 kl 09:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Det er livlig i kjelleren på til stiftelsen Kløvertun, i Marsveien. Rene syklubben faktisk. Damene er i full gang med å lage fastelavensris, ordne og klippe til bjerkebukettene og sette på fjær.

– Fjærene må ha 10 forskjellige farger, sånn er det, forteller Bodil Eldor, «arbeidsleder» for det årlige fastelavensprosjektet til sanitetskvinnene på Kjelsås.

Sanitetsforeningen

Noen av de har faktisk laget fastelavensris i rundt 50 år, i regi av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Organisasjonen som: «...arbeider til samfunnets beste ved hjelp av de midler de selv samler inn. Der det offentliges innsats ikke strekker til, setter sanitetskvinnene ressursene inn – både lokalt og nasjonalt. Millardverdier er overført til samfunnet gjennom sanitetskvinnenes frivillige innsats.»

Fra egen hjemmeside, her kan du lese mer om historien til sanitetskvinnene.

Se bildet større

Bodil Eldor og damegjengen har samlet seg for igjen å lage hundrevis av fastelavensris. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

700 buketter

Skravla går livlig rundt bordet, fullt av bjerkekvister, fjær og annet. 16 lokale kjelsåsdamer er igang.

– Tilsammen skal vi lage 700 buketter. Men vi rekker ikke alle på en dag. Bukettene skal blant annet selge på Storo, fra 8. februar, 11. februar er jo fastelavensøndagen. Det vi tjener inn skal brukes på gode formål. Blant annet er vi veldig engasjert ved Kuben, Grefsen og Kjelsås Eldresenter. Der har vi også et arbeisansvar.

Bukettene koster 75 kroner per stykk, men noe går jo bort i kostnader til kvister og fjær.

– Men husk: Det må være sanitetsmerke på bukettene som selges rundt omkring, folk må ikke la seg lure av eventuelle falske selgere, som later som de er fra vår organisasjon, understreker Bodil.

Se bildet større

Nordre Aker Budstikke var også innom Kløvertun og fastelavensprosjektet, for noen få år siden.

Trenger rekrutter

Det er godt voksne kvinner som jobber med fastelavenspryden.

– Dessverre så er det ikke så lett å rekruttere unge kvinner i sanitetsforeningen. Men hvis noen vil bidra til den gode sak, så bare å ta kontakt. Forresten vet jeg at noen av medlemsgrupperingene har fått en økning av unge kvinner som ønsker å bidra. Og for alle del, menn må gjerne melde seg de også, sier Bodil og forteller at det er to menn i kjelsåsgruppa allerede.

Julekake og kaffe

Det jobbes videre med fastelaven i Marsveien.

– Og så er jo premien for innsatsen her i dag julekake med smør og kaffe, frister Bodil.

Fastelaven

Wikipedia kan fortelle følgende:

– Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten»,[1] det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Fastelavn vil alltid falle på en søndag 49 dager (7 uker) før 1. påskedag, det vil si i tidsrommet 1. februar til 7. mars, eller i skuddår 2. februar til 7. mars.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse