Endelig er det bare Blinderns skolerevy

SE REVY! Revysjefene Peder Skjelbred, Eilert Reine Assmann, Aurora Utti og Ola Tenge vil se deg blant publikum på Blindernrevyen fra 5. januar. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

To år har det tatt å smelte sammen revytradisjonene fra Berg og Fagerborg. På det tredje forsøket står Blindernrevyen helt på egne bein. Og det er ikke bare navnet som er nytt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.12.2016 kl 09:23

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta: Blindernrevyen 2017

Blindernrevyen 2017: «Fleip eller Fakta?»

  • Revysjefer: Ola Tenge, Peder Skjelbred, Aurora Utti og Eilert Assmann.
  • Instruktører: Albert Halskjær, Marikke Stenbak og Linn Gabrielsen.
  • Skuespillere: Alva Lange, Nine-Mathilde Løddesøl, Espen Stokke, Axel Nicolai Kleivane, Rebecca Bull, Lasse Jacoby S Lilleng, Hedda Lindgård, Erik Wensaas, Philip Bjørne og Synne Holst Hansen.
  • Spilles hver dag fra torsdag 5. til lørdag 14. januar, på Blindern vgs. Sognsveien 80.

Gallup

Skal du se Blindernrevyen 2017?

Ja!
Nei.
Vet ikke.

Vis resultat

SOGN/ULLEVÅL: I 2017 skifter revyen på Blindern videregående skole navn. Endelig, vil noen kanskje si, står elevene stolte bak Blindernrevyen, som har premiere allerede 5. januar.

Blindern videregående skole åpnet i Sognsveien 80 høsten 2014, som en sammenslåing av de tidligere skolene Berg og Fagerborg. Arven fra og referansene til de to sterke revyskolene ble videreført gjennom navnet FagerBergrevyen.

Fagerborgrevyen hadde nemlig premiere allerede i 1922, mens Bergrevyen kom i 1980, ifølge Wikipedia.

I fjor gikk det siste kullet ut med elever som ble med på flyttingen fra Berg og Fagerborg. Dagens avgangselever, som er russ til våren, er dermed det første kullet som har gått tre år på den nye skolen.

Derfor ble det naturlig at den første revyen med "rene Blindern-elever" tok eierskap også over navnet. Dermed er det altså klart for den første Blindernrevyen. Den har fått navnet «Fleip eller Fakta?».

Se bildet større

Fra Fagerbergrevyen 2016 på Blindern vgs. Med blant andre Theresa Eggesbø, som i høst har vært å se i Skam på NRK. FOTO: MAGNE MELLEM ENOKSEN

Bare Blindern

– Vi representerer noe eget. Det er ikke lenger en splittelse mellom de to gamle skolemiljøene. Før tilhørte du enten Berg- eller Fagerborg-miljøet. De var viktig å posisjonere seg. Men slik er det ikke lenger, sier Peder Skjelbred, en av fire revysjefer.

Sammen med Ola Tenge, Aurora Utti og Eilert Reine Assmann, leder han gjengen av revysjeler som går inn i en svært intensiv juleferie.

– Det blir sene kvelder, og jobb gjennom flere netter, forteller de. Scenen kommer før jul, og i romjula rigges lyd og lys.

Bare julaften blir det "fri". Og på nyttårsaften avslutter de arbeidet tidlig.

Ikke bare, bare for Blindernrevyen

– Hva synes de gamle revymenneskene fra Berg og Fagerborg om at dere med dette avslutter de gamle skolenes revytradisjoner?

– Vi har ikke fått høre noe negativt. De fleste synes det er kult at vi gjør det. Det er jo ikke naturlig at revyen heter noe annet enn skolen. Nå er vi jo Blindern, og ikke Berg eller Fagerborg, sier Peder.

LES OGSÅ: Slik forklarte revysjefene valget av navn på den første Fagerbergrevyen i 2015

Men helt smertefritt har det ikke gått. Alle er ikke like begeistret for navnevalget. Studentrevyen på Universitetet har også kalt seg Blindernrevyen helt siden 1932.

– Det har kommet noen sure e-poster, innrømmer revysjefene.

– Men rektor har lovet å ta støyten og ordne opp i det.

Første gang med 'førstisser'

– På hvilken måte skal dere sette Blindern-stemepelt på revyen og gjøre den til deres egen?

– Revyen er i år i større grad laget av skuespillerne, enn hva jeg tror er vanlig på andre skoler. De har et tett samarbeid med instruktørene og er med på å skape det som skjer på scenen. Dermed blir det en revy som fremhever «skoleånden», sier Peder.

Instruktørene, Albert Halskjær, Marikke Stenbek og Linn Gabrielsen, har revysjefene hentet fra Bårdar. På scenen står hele ti skuespillere. To var med i fjor (Phillip Bjørne og Lasse Lilleng), mens én (Espen Stokke) tidligere har vært revyskuespiller på Persbråten.

Se bildet større

Lasse Lilleng, her fra 2016-revyen, blir igjen å se på scenen i 2017. FOTO: MAGNE MELLEM ENOKSEN

– Det som også er nytt er at det er førsteklassinger med som skuespillere. Det er første gang på Blindern. I år har vi fire førsteklassinger på scenen, sier Peder.

– Det håper vi kan sikre grunnlaget for fremtidens Blindernrevyer, sier Ola.

LES OGSÅ: Stinn brakke og mye MOT på Blindern videregående

«Fleip eller fakta»

Sjefene lover «revy i klassisk stil».

– Det blir sånn vi mener skolerevy bør være. Dermed kan vi dekke et bredt område. Det gir ekstra stort spillerom og mange muligheter, sier Eilert.

– Mange revyer har nesten blitt teater, med hovedperson og en gjennomgangshistorie. Det tar vi avstand fra, supplerer Peder.

Revyen har fått tittelen «Fleip eller Fakta?».

– Jeg mener det skal være mye fleip i en god skolerevy. Hvis ikke hører det ikke hjemme i revysjangeren, sier Eilert.

– Blir det en revy der latterkulene sitter løst?

– Det blir tradisjonell tull og tøys, slik det skal være, men gjort på en profesjonell måte, smiler han.

Stress?

Det er ennå ikke så mange tegn til stress å spore hos revysjefkvartetten. Når Nordre Aker Budstikke er innom tirsdag ettermiddag har de faktisk lagt inn tid til julegaveshopping.

– Men det er helt sikkert noe som går galt. Det er jo sånn det skal være, men så ordner det seg akkurat i tide. Den største frykten er vel at generalprøven går uten feil. Da blir premieren dårlig. Vi får legge inn noen feller for skuespillerne, ler Ola.

Den største utfordringen er likevel en kort juleferie og mye som skal komme på plass i løpet av bare to uker.

– Vår jobb blir å skryte av alle dem som frivillig bruker juleferien sin til å lage revy. Jeg har aldri opplevd en revysjef som kjefter. Det tror jeg ikke det kommer noe godt ut av, sier Eilert.

Revy skaper skolemiljø

– Tidligere revysjefer har sagt at revyen var årsaken til at skolemiljøene fra Berg og Fagerborg smeltet sammen til én. Hvor viktig er revyen for skolemiljøet på Blindern nå?

– Den betyr alt for skolemiljøet, og er høydepunktet i skoleåret. Revyen står for det aller meste av de sosiale aktivitetene som skjer på skolen. Revyfester, kickoff, samlinger og hyttetur. Det som skjer på scenen i januar er bare en liten del av et revyarbeid som går over hele året, sier Peder.

– Vi har hørt om flere som har søkt seg til Blindern på grunn av revyen. Det er veldig bra. Vi har også IB-linje på skolen, og det er lett at de blir ekskludert i det som skjer. Men i år er mange fra IB med i revyen. Det har skjedd en naturlig utvikling der revyen er en viktig faktor for skolens sosiale miljø, sier Aurora.

LES OGSÅ: Ungdommene som tør å stå fram som seg selv og være annerledes: – Nå er det tabu å slenge dritt om andre

– Se revy!

Se bildet større

Revysjefene Peder Skjelbred, Eilert Reine Assmann, Aurora Utti og Ola Tenge i gymsalen som i løpet av romjula blir forvandlet til en revyscene. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Revyen på Blindern vgs. markerte seg allerede det første året. I 2015 innkasserte den terningkast 6 fra Nordre Aker Budstikke, mens Aftenposten bare trillet 3. Det skapte aldri så lite rabalder, stor oppmerksomhet og fulle hus for den da nye revyen.

Og med billettsalg som den største inntektskilden, er full sal svært viktig for revyens eksistens.

– Anmeldelsene er viktige, men vi lager jo ikke revy for anmeldelderne. Det er meningen til én person. Det er ikke bare én person som ser revyen, så terningkastet er ikke det eneste målet. Det viktigste er at publikum, elever, venner og familie, har det gøy når de ser revyen, sier Peder, som har én klar oppfordring til folk i lokalmiljøet:

– Se revyen! Er du familiefar på Nordberg og vil støtte lokal ungdomskultur, så kommer du hit og ser Blindernrevyen – det er vi som er bydelens skolerevy. Og det er ikke snakk om veldedighet, du får en skikkelig morsom og underholdende kveld!

Les de tidligere anmeldelsene fra Blindern her:

Se også anmeldelse fra de siste Nydalenrevyene:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse