Engasjerte samfunnshjelpere

Takket være Ellinor Kittilsen finnes arrangementet Idrett Mot Rus.

Hovedmålet deres er å hjelpe andre til et rikere liv. De er som detektiver å regne, der de sporer seg fram til folk og grupper som trenger en utstrakt hånd. De er Civitus - som direkte oversatt fra latin betyr samfunnsborger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.02.2006 kl 14:49

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Grefsen Civitan er en organisasjon for samfunnsbevisste kvinner og menn som bruker litt av sin fritid til å hjelpe andre og til å utvikle seg selv. De teller 1350 medlemmer og har 65 klubber på landsbasis. Civitan startet i USA i 1917 og den første klubben i Norge ble stiftet i 1969. Organisasjonen har ingen politisk eller religiøs tilknytning. Informasjonssjef Ellinor Kittilsen har vært med i Civitan i 10 år, og ble selv vervet av en venn.

- Jeg har et veldig behov for å hjelpe andre og ser at behovet for hjelp bare blir større og større, sier hun.

- På klubbmøtene som holdes annenhver uke starter vi med å tenne tre lys. Hver av lysene representerer våre tre grunnpilarer; hjelpsomhet, kunnskap og fellesskap, forteller Ellinor. Medlemskap i Civitan er åpent for alle som er minst 18 år og deler klubbens grunnsyn. Formålet med klubben er å yte hjelp i lokalsamfunnet, sørge for muligheter til fellesskap og å øke medlemmenes kunnskaper.

Arrangementer med positiv innflytelse

Civitan har ulike arrangementer som fordeler seg jevnt utover året.

- Den tredje helgen i mars arrangerer vi skirenn for psykisk utviklingshemmede, og hvert år i april holder vi noe som heter Konvallaksjonen. Dette er en innsamlingsaksjon som baseres på bakgrunn av henvendelser fra de som trenger støtte. I år går pengene til voldsofre, forteller Ellinor. Videre har Civitan engasjert seg svært mye i sykdommen Alzheimers, og de har i dag sitt eget forskningsfond. Fondets formål er å støtte norsk forskning for å finne årsaken til Alzheimers sykdom og finne botemidler for best mulig å motvirke sykdommen. I 1997 ble arrangementet Idrett Mot Rus opprettet av Ellinor Kittilsen. Siden 1999 har rusmisbrukere som befinner seg i en rusfri livsfase, hatt anledning til å delta på idrettsdagen som arrangeres en gang per år.

- Hovedmålet er å bruke idretten som en brobygger på vei tilbake til samfunnet, sier Ellinor. Invitasjonen går til institusjoner oppført i Rusmiddeldirektoratets landsdekkende oversikt.

Behov for flere som vil hjelpe

Gjennomsnittsalderen på medlemmene i Civitan er rundt 55 år.

- Det er vanskelig å rekruttere unge folk til frivillig arbeid. Men vi tar veldig gjerne i mot dem! Det stilles ingen krav til hvor mye man ønsker å engasjere seg, sier Ellinor.

- Enten man ønsker å være et aktivt medlem som for eksempel er med på innsamlingsaksjoner, eller man kun ønsker å delta på møter, ønsker vi alle velkommen, forteller hun. Gjennom vennskap og arbeide sammen med Civitanere får medlemmene øket selvaktelse og en sterk følelse av å utrette noe nyttig for medmennesker.

- Tilbakemeldingen vi får fra de vi hjelper er meget positiv, og vi skulle så gjerne hjulpet flere!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse