English garden

Verken hagen eller telefonkiosken kommer forløpig til sin rett. Men eieren lover endringer.

– Jeg tenkte at den var kul og måtte kunne brukes til noe, sier Håkon Svendsen, og tok med seg en telefonkiosk fra Skottland.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.04.2008 kl 16:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Håkon Svendsen og tvillingene Sebastian og Kirsten Marie på snart tre år.

Se bildet større

Håkon Svendsen og tvillingene Sebastian og Kirsten Marie på snart tre år. den.Men han vil ikke si noe ennå. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

GREFSEN: Med smårutete vindussprosser og buet tak, står en svært så karakteristisk, om enn noe blass, engelsk telefonkiosk i en hage på Grefsen.

– Nå ser det jo ut som Afghanistan her, sier Håkon Svendsen oppgitt og ser utover hagen sin.

De enorme høyspentmastene som strekker lange strømkabler fra Grefsenkollen skal bort og kablene skal ned i bakken, men arbeidet trekker ut i tid. Det er ikke Svendsen så glad for, men han har i det minste fått tid til å planlegge hvordan hagen skal se ut når arbeidet en dag er over.

Fotballfan i Skottland

Telefonkiosken fikk Svendsen fraktet over med ferge fra øyriket i vest for tre års tid siden. En gammel skraphandler i en liten skotsk by har gjort forretning av å kjøpe inn gamle og utrangerte telefonkiosker og postkasser, som han setter i stand for så å «selge dem videre til idioter», ifølge Svendsen.

Han er en av om lag 30 nordmenn som to ganger i året reiser til Skottland for å heie på fortballklubben Stenhousemuir F.C.

– Noen er veldig fotballinteresserte, men de fleste av oss har ikke peiling. Vi har en egen «Norwegian stand» på stadion, og omtales som «just the crazy Norwegians», forklarer han og ler godt.

Ikke den eneste

Telefonkiosken skal etter planen plasseres sammen med en stor rød engelsk postkasse ved hageporten. I tillegg skal Svendsen lage ny mur og sette opp gjerde rundt hagen.

– Jeg har ikke egentlig noe spesielt forhold til England, så verken muren eller gjerdet blir engelskinspirert. Det blir garantert ingen «English garden», flirer han.

Svendsen er likevel ikke landets eneste med engelsk telefonkiosk på tomta. En annen av supporterne har nemlig hatt en i flere år.

– Han bor i Skui, på vei mot Hønefoss, og kiosken er godt synlig fra veien. Mange turister, særlig briter, stopper fordi de kjenner den igjen. Han har beholdt telefonen inni, og turistene vil prøve om de kan ringe hjem. Dessverre for dem fungerer den ikke.

Ville ideer

Svendsen var ikke sikker på hva han selv skulle bruke den røde kiosken til da han kjøpte den, så mens den har stått ubrukt i vær og vind i påvente av en god idé, har det ikke manglet på interesserte kjøpere.

– Folk vil bruke den til de villeste ting. Alt fra utedo til dusj på hytta, forklarer han.

Selv fikk han en spenstig idé om å montere et stort skilt med påskriften: «Privat eiendom. Ikke gå inn» på døra.

– Da ville nok mange garantert prøvd seg likevel, tror Svendsen, som forklarer at han ville montere et kamera i taket.

– En magnetkontakt i døra, skulle sette i gang kameraet samtidig som det skulle spyles vann fra taket når den nysgjerrige var innenfor. Opptaket ville jeg lagt ut på en egen nettside. Tenk så morsomt det hadde vært! sier han entusiastisk.

Svendsens bror, som er advokat, frarådet ham imidlertid på det sterkeste å gjennomføre ideen, og mente at neppe alle ville ta kalddusjen med like godt humør.

– Så da bestemte jeg meg for at telefonkiosken skulle være ringeklokke, og at alle som skulle på besøk måtte inn i den for å komme i kontakt med oss i huset. Den ideen har jeg jobbet med inntil nylig, sier han.

Det var inntil han la planer om en tur til Canada.

– Jeg skal ha med meg noe tilbake derfra som jeg skal plassere i telefonkiosken, men jeg sier ikke hva det er! flirer Svendsen lurt, og lover at resultatet vil bli intet mindre enn en lokal severdighet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse