Et annerledes valg

Bare vann til Siri Bør-Lind på kafé i Nydalen.

- Kaffe er det akseptabelt å avstå fra, men å ikke drikke alkohol er vanskelig for noen å svelge, sier Siri Børs-Lind fra Nordberg. Hun overrasket foreldrene ved å kreve alkoholfri konfirmasjonsfeiring.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nordberg: - Selv om vi har en rimelig inngrodd drikkekultur, har Norge en ansvarlig, god og forskningsbasert alkoholpolitikk. Vinmonopolet er et fornuftig virkemiddel som har god støtte i befolkningen, forteller Børs Lind, som har vært medlem i ungdomsorganisasjonen Juvente i vel tre år.

- Selvfølgelig ønsker ikke Juvente å ha pol på ethvert gatehjørne, men det er bedre med pol enn utsalg i butikker. Vi vet at tilgjengelighet øker forbruket, og forbruket avgjør mengden av skader. Alkohol er nemlig ikke en ordinær vare. Hvilken annen vare koster det norske samfunn 20 milliarder kroner årlig?

Foreldre med dobbeltmoral

I Norge har vi ryddige regler med avgifter, aldersgrenser og skjenketider.

- Det er ikke alle samfunn forunt. I enkelte U-land kan man se alkoholreklame rettet mot barn, og øl er billigere enn vann. Dette lærer vi gjennom vårt internasjonale nettverk, informerer Børs-Lind.

- Selv om forholdene er bedre i Norge, bør foreldre ikke være naive hvis de lar sine ungdommer være alene hjemme på kvelder og i helgene. Kanskje ikke din "uskyldige" datter drikker, men hun har helt sikkert venner som gjør det. Problemene rundt hjemme-alene-festene i bydelen vår ser ut til å ha minsket, men endel foreldre bør ta et oppgjør med sin dobbeltmoral; "Gjør som vi sier, ikke gjør som vi gjør". Foreldre er forbilder for sine barn, påpeker Børs-Lind.

- I Juvente finnes et alternativ miljø jeg kan anbefale på det varmeste, uten drikkepress og med frihet til å både uttrykke seg og utvikle seg. Arrangementene er åpne også for ungdommer som ikke er medlemmer, så hvis noen har lyst til å prøve en kveld er det helt i orden, sier Børs Lind med et smil.

FRISTIL

- Alkohol kan ofte gjøre ungdomstiden mer turbulent og skape mer usikkerhet enn det som allerede er i denne perioden av livet hvor unge skal finne seg selv. "Vet ikke om han kysset meg fordi han var full eller fordi han liker meg", er en problemstilling, og alkohol brukes ofte som unnskyldning for "å være helt fjern" eller gjøre dumme ting. I Juvente forsøker vi å lære ungdom å ta sine egne valg, ikke bare gjøre det alle de andre gjør, informerer Børs-Lind. Dette gjør Juvente blant annet gjennom prosjektene KOLON, FRISTIL og Rusfri Diil.

"FRISTIL" har hatt og skal ha kursopplegg både på Nordberg og Engebråten ungdomsskoler. Kursene innebærer at elever fra hver niendeklasse samles til et firedagers kurs sammen med andre Osloelever i samme alder. Det er forelesninger om rusfakta, temakvelder, aktiv verdivalg og et kult sosialt miljø. Når kursdeltakerne kommer tilbake til skolene sine, gjennomfører de disse tematimene for klassen sin. Både kursdeltakerne og klassene får tilbud om å være med på flere kurs i etterkant.

- Forebygging er viktig, det oppstår mange skader og mye kriminalitet i forbindelse med alkoholbruk. Det handler ikke bare om hva du selv kan komme til å gjøre når man har drukket. Minst like viktig er det å tenke på hva andre kan gjøre mot deg når du er påvirket, sier Børs-Lind.

Alkoholsalg til mindreårige

Avholdsorganisasjonen Juvente avdekker jevnlig butikker som selger alkohol til mindreårige. Nå krever de at myndighetene gjør det enklere for kommunene og bydelene å håndtere alkoholloven.

- Sentrale myndigheter må sikre at kommunene og bydelene har det spillerommet de trenger for å kunne sanksjonere mot brudd på alkoholloven, sier forbundslederen i Juvente, Odrun Kat. Bergland (23), som også ønsker å oppfordre folk til ikke å kjøpe alkohol til mindreårige.

- Har du lyst til å være indirekte årsak til en voldtekt? En brukket nese i en taxi-kø? En utilsiktet graviditet? En 16-åring som må sendes til pumping? spør Bergland.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse