– Et viktig stykke historie!

Eva Rybakken inne i sitt eget verksted. Foto: Line Ensby

Kunstner Eva Rybakken fra Grefsen vant konkurransen om et minnesmerke som fra august skal pryde Langøya utenfor Holmestrand.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.02.2009 kl 12:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN/HOLMESTRAND: – Jeg har laget to figurer, en arbeidskar som sitter og snur boret og en som står ved siden av og slår med feiselen. Det skal bli et minnesmerke for dem som jobbet med utvinning av kalkstein på slutten av 1800-tallet. En svært tung jobb som ble utført uten tanke på vært og vind. Arbeidet har fått navnet "Slitern", et navn som passer godt, sier Rybakken.

Minnesmerket

Det var pensjonistforeningen i Holmestrand som satte i gang konkurransen om et minnesmerke for arbeidskarene på Langøya. Rybakken sendte inn sitt forslag og fikk positivt svar.

– Jeg er selv svært interessert i historie, og utvinningen av kalkstein for igjen å produsere sement. Det er en viktig del av historien for oss alle. De forsynte jo hele landet med sement og holdt det gående mot midten av 1980-tallet.

Gips, voks og bronse

I et år har Rybakken jobbet med skulpturen i leire. Nå har hun levert den videre, til gips, voks og så endelig, bronse.

– Det er en kjempejobb og alt sammen er håndarbeid. Det er viktig for meg at alt gjøres for hånd. Og jeg er svært takknemlig for all jobben som blir gjort fra blant annet ved Bryn Bronsjestøp, sier hun.

Avdukningen

I august skal minnesmerket avdukes på Langøya, som starten på en ny og grønnere tid på øya rett utenfor Holmestrand. Det gleder kunstneren seg til.

– Det er så hyggelig at dette ønsket fra pensjonistforeningen endelig blir en realitet. De menneskene som jobbet der ute fortjener virkelig å bli husket for den jobben de gjorde, avslutter Rybakken.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse