Familiær inspirasjon

Odd Knoph og Kisten Knoph Viita utenfor Café Årstidene. Foto: Elisabeth Wang

Hun velger akryl, han maler i akvarell. Nå stiller Kirsten Knoph Viita og hennes far Odd Knoph ut på Café Årstidene på sGaustad sykehus.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Et av bildene undertegnet Kirsten Knoph Viita.

Se bildet større

Kirsten Knoph Viita liker sterke farger.

Se bildet større

Odd Knoph og Kirsten Knoph Viita utenfor Café Årstidene. Foto: Elisabeth Wang

Gaustad: - Det utenomjordiske fascinerer meg og jeg lar meg inspirere av det. "Crop cirkles" som er formasjonene mange tror er laget av utenomjordiske vesener ligger til grunn for flere av de blå arbeidene. På veggen på andre siden er det litt andre typer bilder, alle med sterke og klare uttrykk, forteller Knoph Viita.

Farger, linjer og landskap

Hun har malt i mange år og hatt flere utstillinger før, samt deltatt på messer og stands. Nytt er likevel at hun satser for fullt på malingen.

- Jeg har vokst opp blant kunstnere og kunstelskere og det viktigste jeg har lært av dem er at kunst er gøy og givende både som utøver og mottaker. Jeg elsker farger og linjer, og det tror jeg merkes på mine malerier, sier hun.

Far nikker og titter nysgjerrig opp på et ildrødt bilde med gule sirkler. Han er tydelig imponert over datterens evne til å formidle sitt kunstneriske uttrykk.

- Selv er jeg jo i grunnen mest med som et lite P.S. denne gangen, men jeg synes det er veldig gøy. Da Kirsten lurte på om jeg ikke hadde lyst til å være med sa jeg ja umiddelbart. Man kan da ikke la en sånn sjanse gå fra en, smiler Knoph.

Han begynte selv å male som pensjonist etter å ha tegnet i mange år. Akvarell og landskap har blitt hans spesialitet.

- Det er liksom noe jeg har hatt lyst til å gjøre hele tiden, men som jeg rett og slett ikke har funnet tid til. Nå har jeg tatt både kurs og brukt mye tid på malingen og jeg føler det gir resultater. Bildene jeg stiller ut her er jeg på den måten fornøyd med, sier han.

Og motivene, de henter den spreke pensjonisten gjerne fra fotografier fra siste utenlandstur.

- Jeg liker å ta bilder først, altså skisse ved hjelp av fotografiet. Så setter jeg meg ned og maler det jeg føler kommer til meg.

Oppmerksomhet

I Café Årstidene sitter et knippe mennesker og koser seg med dagens lunsj. Flere titter opp på de fargerike veggene og mange liker tydelig det de ser.

- Det er noe med den fargen og det mønsteret som tiltrekker min oppmerksomhet. Det er et sånt bilde jeg tror man ikke blir lei, man ser nemlig stadig nye ting, sier en dame i forbifarten mens hun er på vei ut døren.

- Jeg tror vi begge lager kunst som er lett å like. Selv tenker jeg også på det når jeg lager bildene at det skal være noe som er behagelig å hvile øyene på et kontor eller i en stue. Det er jo noe med at man gjerne vil at folk skal sette pris på bildene, understreker Knoph Viita.

Utstillingen varer ut 30. april.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse