ANNONSE
Annonse

Feirer 90 år på Ullevål med kjempekonsert

Simon (lengst fremme) og Erlend er to av musikantene i hovedkorpset på Ullevål. Her øves det i gymsalen til jubileumskonsert. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Lørdag 14. april: 95 musikanter, et lokalt kor, skuespiller Marit Adeleide Andreassen, talentprisvinner Guro Kverndokk, et helt «nytt» veterankorps og programleder Solveig Kloppen feirer Ullevål skoles musikkorps' 90-årsjubileum.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2018 kl 15:20

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅL: – 90 år, det er virkelig en milepæl.

Dirigent for hovedkorpset gjennom ni år, Olav Raanaas Moen, har satt sammen programmet som skal fremføres i Kulturkirken Jakob på Grünerløkka lørdag 14. april klokken 17.

(Fortsetter under plakaten)

Slik ser forsiden av programmet for jubileumskonserten ut.

Trolig blir dette den største enkeltproduksjonen i korpsets 90 år lange historie, ifølge dirigenten. Skjønt, full overskt over det er det kanskje ingen som har. Programmet på lørdag spenner i alle fall vidt:

– Klassisk, originalskrevet korpsmusikk, musikaler, sakralmusikk og poplåter, oppsummerer Moen.

– Det blir en bra miks, i et stort og variert program!

Dirigent Olav Raanaas Moen har full kontroll på øvingen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Ledes av Solveig Kloppen

I tillegg til sine egne 95 musikanter – fra de aller minste til de eldre og mer rutinerte – stiller et stødig lag med lokale bidragsytere.

Korpsmamma Solveig Kloppen, kjent som programleder fra TV2, skal lose publikum gjennom forestillingen.

– Korps er å få venner som er fire år eldre, sove på luftmadrass i en gymsal, få kornetten til å skinne og å trøste en aspirant som har gnagsår på hælen. Det er vaffelsalg og dugnadshelger, sure toner og vakker musikk. Korps er å skape noe sammen, på tvers av både alder og kjønn. Hvordan kan man ikke elske korps? uttaler Kloppen i konsertprogrammet.

Korpset øver i gymsalen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Oppretter veterankorps

Skuespiller Marit Adeleide Andreassen og vinner av Nordre Akers talentpris i 2016, Guro Kverndokk, skal begge være solister med korpset, blant annet under «Andrew Lloyd Webber: A Concert Celebration».

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Et nimannskor, sammensatt av sangere fra Abelkoret og Rikshospitalets kor bidrar også. Og for anledningen har Ullevål fått sitt eget veterankorps, bestående av tidligere medlemmer fra skolekorpset.

– Det er de som gikk ut i fjor, sammen med tidligere musikanter tilbake til 1980-tallet, og noen foreldre. Det tror jeg blir veldig moro, sier Moen.

Veterankorpset vil bestå av et sted mellom 20 og 50 personer, og møtes til sin første øving på fredag.

– Vi skal blant annet spille Ullevålguttenes marsj, som ble skrevet til skolekorpset mens det fortsatt var et rent guttekorps.

Det var først i 1958 at jentene fikk marsjere inn i skolekorpset på Ullevål, og jentene kan med det markere et aldri så lite 60-årsjubileum – samtidig som korpset runder 90.

– Blir dette bare en engangshendelse, eller våkner et nytt Ullevål veterankorps til live med denne konserten?

– Det blir nok bare med dette. Noen kommer langveisfra for å være med, sier Moen.

Trommer med fart

Tre av korpsets trommeslagere, Erlend, Hallvard og Simon, som har henholdsvis to, tre og fem års korpserfaring, gleder seg til konserten.

Trommeslagerne Erlend (t.v.), Hallvard og Simon. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi har øvd siden etter nyttår, forklarer Erlend.

De tre er fornøyd med jubileumsprogrammet, og er glad for variasjonen i musikksjangere.

– Det er morsommere å spille tromme på sangene som går raskt, enn de som er litt saktere, sier Hallvard, og nevner Kinetic Dances (Randall D. Standridge), og Concert Celebration som to av favorittene.

Ingen av guttene har tidligere spilt på en så stor konsert, sett bort fra mesterskapene de har deltatt i. Men de er ikke så veldig nervøse før helgens jubileumsfeiring.

– Det blir nok ikke så veldig annerledes. Alt i alt tror jeg det blir ganske likt som andre opptredener vi har hatt, sier Simon.

– Men hvorfor har dere valgt å bli trommiser?

– Det er det morsomste instrumentet. Dessuten er det veldig bra å spille tromme, for da kan man gjøre veldig mange ting, som å spille i band, orkester og i korps, sier Hallvard.

Ullevål skoles musikkorps anno 2018. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Korpset i lokalmiljøet

Ullevål skoles musikkorps ble stiftet 30. april 1928, først som Ullevål skoles guttemusikkorps. Fra 1958 kom også jentene med. I dag har korpset 95 medlemmer mellom 8 og 18 år, og rekrutterer fra Berg og Ullevål skoler.

Korpset har en viktig rolle i lokalmiljøet i og rundt Ullevål hageby. Spesielt på 17. mai skaper korpset stemning gjennom hele dagen, og det blir vel ikke skikkelig julestemning ved julegrantenningen på Damplass hvis ikke korpset spiller?

– Korpset er en stor og viktig organisasjon i nærmiljøet. Vi har mange morsomme aktiviteter gjennom året, som starter med nyttårskonserten. Så er det sommerkonsert, og utenlandsreiser. I år går jubileumsturen til Tallin, forteller Lise Vivienne Løseth, styremedlem og leder for jubileumskomiteen.

– Hva betyr korpset for lokalmiljøet?

– Først og fremst er det en trygg og god fritidsaktivitet for barn og unge. Men også for foreldrene skaper korpset et samhold. Som for eksempel i forbindelse med loppemarkedet. Mange forbinder dugnadsaktivitet med ork, men loppemarkedet har blitt en møteplass, der foreldrene står i kø for å bidra, sier Moen.

LES OGSÅ: Her er oversikten over alle vårens loppemarkeder!

Billetter til lørdagens konsert kan kjøpes i døra, eller på forhånd via Vipps til 10295. Pris er 50 kroner per person, eller 200 for en familie. Og det er flere muligheter til å se Ullevål skoles musikkkorps i aksjon. Lørdag 28. april arrangerer Norges Musikkorpsforbund Øst (NMF) stor jubileumsmarkering på Karl Johans gate, i anledning av at 2018 er Musikkorpsenes år, og at NMF har 100-årsjubileum. Og 17. mai kan du selvfølgelig se og høre korpset både sent og tidlig i Ullevål hageby og i Oslo sentrum.

Korpset i 1938. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Fakta: Ullevål skoles musikkorps

Historie

  • 1927: Allerede i februar 1927 nedsatte styret i Ullevål Havebys Vel en komite for å opprette et guttekorps.
  • 1928: Ullevål skoles musikkorps ble stiftet 30. april 1928, to år etter at skolen sto ferdig. Hans Asbjørnsen var leder i korpset i 14 år. Ved oppstart meldte 58 gutter seg, og 30 av dem fikk være de første musikantene.
  • 1929: 17. mai 1929 opptrådte korpset for første gang. Guttene hadde hvite luer med blanke skygger, og matrosdress.
  • 1930-tallet: I 1931 ble aktiviteten utvidet til to øvelser i uken, og i 1932 ble Ullevål Ungdomskorps stiftet, med støtte fra skolekorpset. Ungdomskorpset ble nedlagt etter noen år. Til tiårsjubilet fikk de da 48 musikantene nye, hvite uniformer med blått magebelte.
  • 1940-tallet: Under krigen ble aktiviteten i korpset innstilt. Fra 1942 ble øvelsene gjenopptatt, men ble avsluttet etter et års tid. Etter freden i 1945 ble driften av korpset tatt opp igjen med 35-40 gutter. Den første offisielle opptreden etter krigen var 17. mai 1947.
  • 1950-tallet: 25-årsjubileet i 1953 ble feiret med tur til Gøteborg og deltakelse på landsstevnet i Gjøvik. I 1958, etter 30-årsjubileet, ble det på høsten vedtatt at jenter skulle få bli med i korpset.
  • 1968: 40-årsjubileet ble markert med at korpset var arrangør av kretsdelsstevnet i mai på Universitetet på Blindern.
  • 1971: Full utskiftning av alle uniformer.

Kilde: Jubileumskomiteen

Korpset anno 1960. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Korpset i 1982. Foto: Ullevål skoles musikkorps

Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ:

Idrettspresidenten om topping: Kan ikke se på 12-åringer om de er fremtidige OL-deltakere

Lily (14) og Ashti (13) var med på en annerledes dugnad

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.