- Finner roen i hagen

Else-Berit Rydningen foran hagen i Ullevålsalleen.Foto: Elisabeth Wang

Else-Berit Rydningen enset ikke at det regnet inn i kjelleren da hun var på visning i leiligheten i Ullevål Hageby. Hagen hadde hun allerede falt pladask for.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2007 kl 10:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Et vakkert eksemplar fra hagen foran leiligheten.

Se bildet større

Blomstene strekker seg mot solen.

Se bildet større

Jordbærsesongen er igang i hagen i Ullevål Hageby.

Se bildet større

Ved bordet i hagen hygger Rydningen seg ofte med gode venner.

Se bildet større

Da hvitløken begynte å spire tenkte Rydningen det var best å ta den med ut.

Se bildet større

Else-Berit Rydningen har aldri angret på at hun flyttet til Ullevål Hageby.Foto: Elisabeth Wang

Ullevål: - Jeg flyttet inn i 1998, men da så ikke hagen slik ut som det gjør i dag. Jeg fikk lov til å starte på null her og kunne bare se for meg hvordan jeg ønsket det. Det krevde en god del planlegging, og allerede før jeg pakket ut av den andre leiligheten hadde jeg spart på et knippe avleggere fra ulike planter og blomster som jeg ønsket å ta med meg, smiler hun.

Bugner

Det bugner av farger og lukter inne i den skjønne hagen bak tregjerdet. Her står roser og lavendel side om side med new dawn og prestekrager, kranslilje og fagerbusk. En av favorittene er en høstormedrue som har blitt flyttet for at den kanskje kan blomstre enda litt tidligere.

- Den er så utrolig vakker, men første gangen den blomstret var i oktober og to dager etter kom den første snøen. Da skjønte jeg at noe måtte gjøres, sier Rydningen som våren etter flyttet høstormedruen til et nytt sted i hagen.

Det er viktig, understreker hun, at plantene og blomstene har godt med jord og vann. På våren fyller hun derfor gjerne på med litt ekstra jord der hun ser det begynner å bli tørt.

- Man må se litt an når man skal plante nye ting i hagen slik at man ikke bare dytter de ned blant stein og grus. God jord er essensielt for å få det til å bli et vellykket prosjekt.

Druene fra Ullevål

Vi beveger oss innover i hagen og forbi trappen hvor Else-Berit gjerne tar seg en kopp kaffe og slapper av under hagearbeidet. Her dukker ruccolaplanter frem sammen med mynte, sitronmelisse, asparges, jordskokk og druer.

- Det er deilig å bare gå bak her å plukke det man har lyst på. Denne ruccolaen er for eksempel en god del sterkere enn den man får i butikken. Det er mer pepper i smaken. Selv har jeg erfart at jo eldre planten er, jo sterkere blir den, opplyser hun.

Langs murveggen gror to ulike druebusker og de ser virkelig ut til å trives. Her plukker damen med de grønne fingrene druene rett fra planten og hun påpeker at det ikke er en sur opplevelse.

- De er faktisk veldig gode og søte i smaken. De til venstre der oppe er jeg aller mest begeistret for.

Naboene på alle kanter har også nytt godt av å få Rydningen inn i nabolaget. Flere ganger om våren og sommeren er hun nemlig rundt med ulike avleggere fra planter og blomster i hagen som hun selv ikke har plass til. Og bytte med andre, ja det gjør hun mer enn gjerne.

- Jeg synes det er så gøy med nye ting at jeg ofte er frekk nok til å gå rett inn i hagen til folk å spørre om det er mulig å få en avlegger. Og oftest får jeg det som jeg vil, smiler hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse