Tåsen-barn på isfiske: – Fisken har skjønt det

Harald Hovde med dagens fangst.

Det var ikke flust med napp da 4H-matskolen tok med barn fra Tåsen og Jeriko på isfiske på Bogstadvannet i vinterferien. Men det ble mat på bålet!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.02.2009 kl 10:10

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Melika (9), Marianne Tilden og Linnea (9) forbereder lunsj i ekte 4H-stil.

Se bildet større

Jan Helge (9) mener fisken er for smart til å bite på. Foto: Andreas Kjelstrup

BOGSTADVANNET: – Hvordan det går? Veldig dårlig!

Jan Helge (9), til daglig Løren-elev, men i vinterferien «matstudent» hos 4H, ser oppgitt ned i det runde hullet i isen.

– Det er like stor sjanse for å få fisk her, som å klare og telle alle trærne i hele verden, i alle fall på denne tiden av året. Fisken har nok fryst til isblokker, eller skjønt at det ikke er særlig smart å bite på en sånn gul greie, sier han og viser frem pilkestangen.

Likevel er niåringen fast bestemt på å holde ut litt til. For fisk er godt.

– Jeg har fiska før. For det meste ørret. Men jeg spiser helst laks, sier Jan Helge.

Se flere bilder fra isfisket her

Hvor kommer fisken fra?

Da barne- og ungdomsorganisasjonen 4H arrangerte matskole for første gang på Jeriko i høstferien i fjor, var populariteten så stor, også fra barn fra Tåsen, at da vinterferien 2009 sto for tur, bestemte de seg for å utvide arrangementet til også å omfatte Tåsen skole.

– Vi vil lære barna å lage mat, og om hvor maten kommer fra. Hvor kommer for eksempel fisken fra om vinteren? Det er det ikke alle som er klar over, sier Marianne Tilden, prosjektleder for 4H-matskolen.

I løpet av vinterferien står, ved siden av isfiske, fysisk aktivitet, grønnsaker, økologisk mat og planlegging og gjennomføring av en bursdag på programmet.

– Slik skal barna lære hvordan de selv kan være med å planlegge egen eller venners bursdag, sier Tilden.

– Progresjonen er veldig god, sier Tilden og forteller om hvordan en litt fomlete start på mandag, forhåpentligvis har transformert deltakerne til noen små «mesterkokker» i slutten av uka.

Se flere bilder fra isfisket her

Etter bare to dager på matskolen er i alle fall Linnea fra Jeriko (9), Tatjana (10) fra Lutvann og Johannes (8) fra Tåsen skjønt enige om at dette er noe helt utenom det vanlige.

– Og veldig gøy! Selv om det er litt kalt på fingrene akkurat nå, sier Linnea.

Fisken slapp

Ved bredden av vannet ryker det nå fra bålet, og lukten av stekte grønnsaker brer om seg. Ute på vannet sitter fortsatt Johanne (12) fra Tåsen, fast bestemt på å få en fisk.

– Jeg hadde napp, men så slapp den!

Dømt etter kraften den trakk i snøret med, var det ingen liten sak heller. Men den slapp altså taket.

Heldigvis kommer Harald Hovde fra Vestli luntene over vannet. Han er en av gutta fra Oslo Sportsfiskere som har tatt med 4H-elevene ut for å lære isfiskekunsten. Lenger ute på Bogstadvannet hadde han flaks og fikk to abborer på kroken.

Hovde holder frem de to små fiskene til begeistring for barna rundt bålet.

– Knut her hadde en gjedde på kroken, men den sleit seg, sier han og nikker mot fiskerkollega Knut Vadholm, som har tatt turen fra Sollerudstranda.

Tålmodighet

– Vi syns dette er minst like morsomt som ungene. Det er kjempefint å få lære dem om friluftsliv og fiske, sier Hovde, som er strålende fornøyd med samarbeidet med 4H.

– Men forholdene er ikke ideelle i dag. Det var bedre før snøen kom, sier Hovde.

Dekket av snø blir isen så mørk at fiskene ikke kommer til overflaten.

– Så da må man bare lete etter fisken, og være tålmodig.

Og det ble fisk på grillen for 4H-barna på Bogstad. 4H-sjef Marianne hadde heldigvis tatt med kjøpefisk, sånn for sikkerhetsskyld.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse