Forbereder svik og mordmysterier i dalen

Biskopen av Oslo er mesterdetektiven som prøver å løsne opp i det som skjedde. FOTO: Sofie Løchen Smedsrud

– Jeg er helt sikker på at folk ikke blir skuffet dette året heller, sier regissør av Maridalsspillet. Nå øves det for fullt i Maridalen, frem til premieren ved Margaretakirkeruinene 15. august.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2017 kl 13:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Fakta: Maridalsspillet 2017

  • Spilles 15.-19. august i i Margaretakirkeruinene i Maridalen.
  • Publikum slippes inn fra Hønefoten P i puljer mellom kl. 18.00 og 18.45
  • Manus og regi: Mads Henning Jørgensen
  • Koreograf: Henriette Blakstad
  • Regi tablåer: Henriette Blakstad
  • I hovedrollene: Helle Haugsgjerd, Brage Bang, Sveinung Oppegaard, Torgny Gerhard Aanderaa, Anne-Marthe Lund Engnes, Markus Scarth Tønseth, Ronny Fagereng, Maren Sennels Jenssen, Fabian Christensen og Mette Scarth Tønseth.

Maridalsspillet

Maridalsspillet ble satt opp første gang i 1974, med Carl Fredrik Engelstads triologi Tre Maridalsspill, bestående av Kirkebyggeren, Svartedauen og Kirkesølvet. Handlingen foregår i middelalderens Maridal, i ruinene etter Margarethakirken.

MARIDALEN: Det er den tredje oppsetningen av Maridalsspillet med Mads Henning Jørgensen som regissør.

Stykket, som har fått tittelen Maria fili skal etterlate deg med følelsen av at du har reist gjennom tid og rom, mener Jørgensen.

– Det å sitte midt i nasjonalromantikken, med det glitrende vannet, de gule kornåkrene og den grønne granskogen i solnedgangen er veldig spesielt i seg selv.

Se bildet større

Regissør Mads Henning Jørgensen etter premieren i 2016. Her sammen med koreograf og regissør for tablåene, Henriette Blakstad. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Mordmysterium ved kirkeruinene

Årets spel er et mordmysterium som utspiller seg under trettiårskrigen, med svikefulle kongsmenn, smarte bydgefolk, ung forelskelse – og drap.

Publikum kan forvente å se spor av Engelstads originalmanus, men også nyere overraskelser.

Man trenger ikke å ha sett de to forrige Maridalsspillene for å forstå årets oppsetning, mener Jørgensen.

– Denne gangen er det flyttet 100 år frem i tid. Jeg har stort sett beholdt hovednavnene og aspekter ved rammehistorien, men jeg har endret alt som er av mellomleddsgenerasjoner, og lagt til et mordmysterium, selvfølgelig.

Dette mente Nordre Aker Budstikke om de to første delene av Jørgensens Maridal-triologi:

2015: Gripende drama fra Oslos fortid – men mangler en fortellerstemme

2016: Dramaet tar en svært uventet vending

Se bildet større

FOTO: Sofie Løchen Smedsrud

Tidligere skrev Nordre Aker Budstikke at Jørgensen ble inspirert av serier som Game of Thrones til hans triologi. I år er det den amerikanske serien American Horror Story som har hatt en stor innvirkning på årets manus.

American Horror Story bruker samme skuespillere over flere sesonger som står uavhengige av hverandre. Dermed kan man hoppe fritt frem og tilbake i tid.

– Det er samme slags spillestil. Vi forteller historier retrospektivt, altså at vi befinner oss i nåtiden, hvor etterforskeren intervjuer ulike mennesker i dalen, samtidig som vi hopper frem og tilbake i tid.

Se bildet større

Under øving FOTO: Sofie Løchen Smedsrud

LES OGSÅ: Mer Maridalshistorie: Ligger det en konge begravet her?

Teater som samlende faktor

Maridalsspillet blir til ved at de rundt 80 frivillige aktører bidrar med alt fra å sette opp tribuner, være parkeringsvakter og å lage mat til dusinvis av mennesker under øving i pøsende regnvær.

– Det er et gigantisk apparat som setter i gang dette. Det er så hyggelig at såpass mange vil være med, og at de tar med seg flere aktører som vil hjelpe til å få med dette spelet opp og stå.

– Det viktigste med spel er aktørene og de frivillige som jobber. Man blir minnet på at teater kan ha en effekt utover bare det å stå på en scene. Det kan være en samlende faktor som gir mer enn summen av seg selv.

– Jeg anbefaler alle som driver med teater å drive med spel, for man får følelsen av at det er gøy igjen. Det er ikke bare jobb. Det er mer enn det.

Se bildet større

Slik så Maridalsspillet ut i fjor sommer. FOTO: Timo Lindgren Westre

Den yngste frivillige er ni, og den eldste er 80 år, forteller Jørgensen.

– Det er utrolig gøy å kunne få leke med et så stort spekter av mennesker. Det skaper en helt egen verden hvor alle er like viktige, og like viktige deler av den store historien som skal fortelles.

Maridalsspillet spilles fra 15.-19. august i Margaretakirkeruinene i Maridalen. Stykket starter med tablåer fra Hønefoten parkeringsplass. Publikum fraktes med buss fra Nydalen.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse