Feiret 100 år: Foreldrene har laget jubileumsbok om skolen

Kjenner du igjen skolen? FOTO: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Det lå litt forventninger i luften om en jubileumsbok, forteller Maja Husa Jakobsen i Kjelsås skoles FAU. Men penger hadde de ikke, så hva gjør man da?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.01.2018 kl 14:30

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: – Det var imidlertid ikke budsjett til bok, og prosjektet ble nesten lagt på hyllen. Men etter to år, og flere runder med kreative løsninger og mange dugnadstimer, så ble det bok likevel, på lavbudsjett, i regi av Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU), med utgangspunkt i FAUs jubileumsblogg, forteller Maja Husa Jakobsen.

Se bildet større

Den rykende ferske jubileumsboka. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

LES OGSÅ: Skolen fyller 100 år - mye har skjedd opp gjennom årene

Stolt FAU

«Foreldreutvalget ved Kjelsås skole er stolt over å kunne presentere boken Kjelsås skole 1917-2017 i anledning skolens 100 års jubileum. Vi håper med dette å gjøre skolens historie mer tilgjengelig, og kanskje skape litt nysgjerrighet rundt temaet.»

Foreldrene tok tak

Maja Husa Jakobsen forteller også at det til skolens 50-årsjubileum, i 1967, ble laget en bok, som skolen selv sto bak. Men denne gangen var det foreldrene som tok tak i boksaken.

– Så det lå litt forventninger i luften om en jubileumsbok. Vi er veldig stolte over å ha fått det til, og særlig over at boken ble såpass lettlest og tilgjengelig, også for de yngre. Kanskje kan vi vekke litt interesse for lokalhistorie hos barna?

Gamle dager

Det er mye spennende å lese om i boka. Kanskje litt overraskende at det faktisk allerede i 1917 var 200 elever ved skolen. I dag er antallet nesten firedoblet.

Det er artig å lese om Kjelsås-elever som intervjuer Olle Cederbrand fra historielaget. Han gikk på skolen for hele 70 år siden! Blant annet kan han røpe at det slett ikke var lov å være rampete ved Kjelsås skole for 70 år siden heller.

I tillegg har Ilse Ragnhild Bøe og Eva Bøe Moen skrevet et kapittel om lærerenes kamp under 2. verdenskrig.

Selvfølgelig har også bautaen på Kjelsås skole fått plass i jubileumsboka, og om Kjelsås-gutta som ikke må glemmes.

Ny og utbygget skole

Vi hopper til mer moderne tider. Det få år siden skolen gjenåpent, utbygget og totalrenovert. Også med flunkende ny, flott idrettshall.

Se bildet større

Rektor Mette Rasmussen måtte finne seg i å bli lusesjekket, ikke bare for lokalavisa, men også for Supernytt NRK. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Også andre artige ting, som egentlig ikke er så artig og som klør. Nemlig Lusalei-kampanjen til skolen.

LES OGSÅ: Rektor ble lusesjekket på TV

Kampanjen ble så kul at til og med Supernytt på NRK kom og filmet rektor, som nok var litt nervøs, da hun også måtte gjennom lusekammen på Kjelsås.

Gammelt og nytt

Boka hopper litt frem og tilbake i tid.

For eksempel i 2010 deltok 2C i Nysgjerrigperkonkurransen med oppgaven om hvordan det var å være elev ved Kjelsås skole for 50 år siden, noe som ifølge elevene var «gamle dager».

Interessant også å lese om ekteparet Johanne og Jens Bergerud som begge jobbet som lærere ved Kjelsås skole, giftet seg og fikk tre barn, som også var elever ved skolen.

Og antimobbekampanjer, gjennom hipp dans ble det fokus på det å være en venn.

Tunspilling?

Og har du ikke hørt om Tunspilling, så bør du få tak i boka og få en idé om hvordan man virkelig kan drive dugnadsarbeid med korpsmusikk og kakelotteri.

Eller du kan lese om trampeorgelet på loftet, og den tynne stillfarne musikklæreren fra Sørlandet som oppfordret elevene til å gripe tonen, mens han gjorde dramatiske armbevegelser.

Se bildet større

Sverre gjorde en glitrende innsats som lærer i riktig gamle dager, ved Kjelsås skole, i jubileumsuka. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Tilbake til selve jubileumsuken, da skjedde det mye. Boka nevner blant annet den flotte jubileumsfremføringen av elevene, med skuespill, sang og musikk. Elever og lærere hadde kledd på seg ut i klær fra gamle dager.

På selveste 17. mai fikk Kjelsås skole gå helt først i barnetoget, noe som også er foreviget i jubileumsboka. Kjelsås-elevene ble invitert inn til fest på Rådhuset etter barnetoget.

Se bildet større

Først i barnetoget 2017, Kjelsås skole. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Trykker opp flere bøker

Foreløbig er boka kun trykket opp i et klassesett til skolebiblioteket, og noen få ekstra eksemplarer. Men FAU planlegger å trykke opp bøker etter bestilling nå i januar, så alle som ønsker et eksemplar kan bestille det i en kort periode. Maja Husa Jakobsen forteller at boka koster 320 kroner per eksemplar. FAU jobber med detaljene om hvordan bestillingene skal tas imot.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse