Forelsket i Korsika

Line B. Lorentzen reiser til Korsika syv-åtte ganger i året.

Som 17-åring falt Line B. Lorentzen pladask for frodige Korsika. - Reis dit og forstå hva Napoleon mente da han sa "Jeg kan finne veien til Korsika ved hjelp av duftene alene".

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2006 kl 16:06

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Korsikanske Lysiane Pieraldi underviser fjorårets gruppe på verandaen.

Se bildet større

Napoleon mente han kunne finne veien til Korsika ved hjelp av duftene alene.

Se bildet større

Ikke rart Line B. Lorentzen falt pladask!

Vinderen: I 1969 reiste Line B. Lorentzen til Korsika. Seks uker hos en norsk familie var det som skulle til.

- Jeg forelsket meg i øya, smiler hun.

I 1995 reiser hun tilbake med familien. Fysioterapeuten, den tidligere danseren og firebarnsmoren fra Vinderen forelsker seg på ny - denne gangen i den lille landsbyen Erbalunga nordøst på øya. I dag eier familien to boliger der, og selv reiser hun tilbake så ofte som mulig.

- Helst syv-åtte ganger i året, forteller hun.

Den eldgamle landsbyen og tidligere havnebyen Erbalunga har rundt 400 innbyggere.

- I gamle dager var Erbalunga en viktig eksportør av olivenolje og vin fra Cap Corse. Pavene ville i mange år kun bruke olje derfra. Nå er produksjonen av kvalitetsviner - og oljer tatt opp igjen, forteller Lorentzen.

Selv om Erbalunga er et populært feriemål, tiltrekker byen seg hovedsaklig italienske og franske turister.

- Her finner du hverken tre rader med solstoler eller bamseklubber på stranden. Derimot kan Erbalunga friste med gode restauranter, hyggelige mennesker og en berømt musikkfestival hver august.

April-oktober

Den beste tiden å besøke den franske øya på er fra påske og ut oktober.

- Men jeg reiser gjerne dit om vinteren og, jeg. Jeg synes egentlig Korsika egner seg som feriemål året rundt, sier Lorentzen, men røper allikevel at våren og høsten er hennes favorittårstider. Blomstringen i april og mai anbefaler hun på det sterkeste, samt høstblomstringen i september og oktober, når badevannet fortsatt er varmt.

- Korsika er en frodig øy, og maquisen, eller Korsikas "duftende pels" som jeg kaller den dekker hele øya. Jeg forstår hva Napoleon mente da han sa: "Jeg kan finne veien til Korsika ved hjelp av duften alene".

Flott natur og autentiske landsbyer

- Hva gjør øya så spesiell?

- Først og fremst den fantastiske naturen. Her finner man både deilige strender og flotte fjell. Korsika passer ypperlig som feriemål, dersom man liker å gå på tur. I fjellene finner man autentiske og koselige landsbyer. Til tross for at øya er en populær turistdestinasjon, har de klart å bevare det korsikanske. Her finnes ingen amerikanske fast food-kjeder, og det produseres egen "Corsica cola" på øya. Ellers kan jeg jo nevne sol og strand, vakre blomster og deilig vin og mat.

Lorentzen sammenligner det korsikanske kjøkken med norsk seterkost.

- Maten er mye røffere enn den typiske franske maten. Man får servert mye godt av lam og kalv, gammeldags spekemat og lokale oster, ofte laget av sauemelk. Befolkningen er svært økologisk orientert. Grisene går fritt og spiser urter hele året - så når de slaktes er de ferdig krydret, ler hun.

- Hvordan er lokalbefolkningen?

- Korsikanerne er svært vennlige og hjelpsomme. Men de er utrolig stolte og lar seg ikke pille på nesen. Hva enn du gjør, ikke kritiser Korsika!

Arrangerer kurs

I fjor arrangerte Lorentzen franskkurs på Korsika for første gang. Opplegget var så vellykket at hun planlegger å gjenta suksessen i mai i år.

- I fjor var ni stykker med. De var alle innlosjert i våre leiligheter. Hver formiddag og noen ettermiddager ble de undervist i fransk. Ellers benyttet vi ettermiddagene til å reise på guidede turer, på fjelltur med fører og på korsikansk matkurs. Tid til soling og bading ble det også, i tillegg til mange besøk på de hyggelige, lokale restaurantene.

Lorentzen påpeker at man bør ha en viss kjennskap til språket for å få utbytte av kurset. Undervisningen står Lorentzens korsikanske venninne, tidligere rektor og fransklærer Lysiane Pieraldi, for.

- Hun er en sprudlende dame og en meget dyktig pedagog som vet utrolig mye om historie, kultur og litteratur. Hun lærte sønnen min flytende fransk på tre måneder, da han tilbrakte et år på Korsika som 16-åring. Selv kan hun ikke engelsk, så man er nødt til å lære. Heldigvis har Lysiane evnen til å snakke slik at alle forstår og føler at de kan noe.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse