Fossen i 1000

 

Urbanist og quizgeneral Erling Fossen har skrevet spørrebok fra Oslo. Tusen takk. Forbered deg på å bli sprø. Som makrell.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Hvilket strøk ble planlagt av boligdirektør Harald Hals, spør Oslo-entusiasten Erling Fossen (innfelt), som har gitt ut spørrebok om Oslo.

OSLO: Det er en underlig bok dette. Med Oslo-oppskrifter og Oslo-spørsmål bakt sammen til en høyere enhet. Årsaken til sammensmeltingen er Erling Fossens møte med restauranteier Jørn Lie i Lauritz Ruus' bar høsten 2003.

I Lauritz Ruus' bar i byens gamle rådhus fra 1641 blir Fossen poetisk og sammenlikner Oslo-quizens rastløse vandring med Hamsuns hovedperson i Sult. Hos Ruus er quizen hjemme. Sammen med god mat og drikke altså.

«Når alle quizerne har fortært middag med kortreist mat fra Jørn, en Oslopakke fra barsjef Kjell og hørt den første Lillebjørn Nilsen-låta, senker det seg en sødmefylt ro i lokalet, som alle Oslo-folk bør oppleve minst én gang før de dør, skriver Fossen i forordet. Han hyller byen han elsker, og han hyller quizen han styrer.

Byquiz

– Oslo har mange ulike quizer, men bare én Oslo-quiz. Det er tilfredsstillende å vite at byer som skryter på seg langt sterkere byfølelse og patriotisme enn Oslo, ikke klarer å stable på beina en skikkelig byquiz. Kanskje det ikke står så dårlig til med bypatriotismen i Oslo når alt kommer til alt, spør Erling Fossen retorisk.

Før han gyver løs på leseren med 1000 spørsmål.

Flesteparten av spørsmålene er allerede testet ut på en engere krets Oslo-patrioter i høst- og vinterserier på Gamle Raadhus.

Her møtes Høyre-politikerne i Byrådet, proffe quizere, journalister i Aften, ølhunder, Løkkaentusiaster, pensjonerte Kampen-gutter, trikkeentusiaster, utflyttete groruddøler, ansatte ved Oslo Museum og andre historikere.

Folk med høyt utviklet interesse for hovedstaden, og som er i stand til å hente kunnskapen frem selv under hardt press. Den som skaffer seg boka har mer tid, og har lov til å oppsøke kilder.

Verd å elske

Målet med de 1000 Oslo-spørsmålene i denne boka er å skape et bilde av en by verdt å elske. Alt stort er vanskelig, og Oslos gamle og mangefasetterte historie er like vanskelig å tolke som runer.

Forhåpentligvis fungerer denne spørreboka som en kodeknekker.

Én ting er sikkert: Har du først knekket koden til Oslo, forlater du aldri byen, skriver Erling Fossen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse