Fra Grefsen til Ukraina

De norske ballettdanserne sammen med noen av de ukrainske. Foto: Irene Aarseth johansen

Fulle av forventninger møtte åtte elever fra Den Norske Ballettskolen opp på Gardermoen en tidlig morgen i oktober. Målet var Donetsk i Ukraina.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: De to lederne og ballettpedagogene ved Den Norske Ballettskolen (DNBS), Siri og Irene Aarseth Johansen, var sammen med elevene invitert av Vadim Pisarev. De skulle overvære den årlige ballettfestivalen.

Adgangskort til operaen

Ballettskolen har et samarbeid med den store ballettpersonligheten Pisarev, som blant annet var i Norge og ledet sommerskolen i august.

Pisarev har tidligere vært solist ved Bolsjoi Teateret i Moskva og ble i 1995 utropt til "dancer of the year" av UNESCO Internasjonale kulturkomité.

Vel framme i Donetsk ble gruppen transportert til et hotell i utkanten av byen.

– Vi ble utstyrt med adgangskort til Operaen slik at vi fritt kunne bevege oss rundt i bygningen, både i treningssaler og til forestillinger. Allerede første dagen fikk vi overvære en Masterklasse, der de store stjernene forberedte seg til ukas forestillinger, forteller Siri Aarseth Johansen.

Store stjerner

De norske elevene trente også hver dag sammen med elever fra operaens ballettskole. Den russiske ballettradisjonen baserer seg på et strukturert system med gjennomarbeidet metode slik at alle som gjennomfører ballettutdannelsen kan leve videre som ballettdansere.

– Hver kveld ble det vist kjente ballettforestillinger på scenen. Stjernedansere som Nikolaj Tsiskaridze, Anastasija Volotsjkova, og andre solister fra Russland, Moldova, Operaen i Paris, Praha, Budapest, Japan, Latvia og Tsjekkia. Høydepunktet var utvilsomt "Don Quixote" med den verdenskjente solisten Svetlana Zakharova – prima ballerina fra Bolsjoi Teateret. Etter forestillingen fikk barna møte de store stjernene bak scenen.

I april 2009 er Kristine Moe (9) ved DNBS invitert til å danse på barnefestivalen ved Operaen i Donetsk, noe som er et resultat av treningen hun nedlegger nærmest hver dag ved DNBS.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse