Fra industi til hjemmebrygg. En kveld med, og om øl

Øl fra Frydenlund, fotografert i en kolonialforretning i 1963. FOTO: Ørnelund, Leif / Oslo Museum

Øl, mikrobryggehistorier, arkivet etter oslobryggeriene, bryggequiz, workshop, bryggestand, gjærleksjon, motorsykkelen Øl-ekspressen, dj og bar. Dette er menyen på Teknisk museum førskommende torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2018 kl 17:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Teknisk museum inviterer til årets første Sent – «voksensuksessen» – der museet åpner dørene på kveldstid med 18-årsgrense.

Det første Sent ble arrangert i 2009. Siden har museet øverst i Akerselva med jevne mellomrom invitert til voksenmoro med foredrag, live-musikk, quiz og bar.

Torsdag 8. februar fra klokken 19.00 er det øl, brygging og ølhistorie som står på programmet.

Det historiske arkivet etter Ringens Bryggeri

– Vi henter fram kilder fra det historiske arkivet etter Ringnes Bryggeri og lager en liten utstilling. Her kan du se bryggeribøker, gjærjournaler, etiketter og andre kilder fra alle de store bryggeriene i Oslo; Schous Bryggeri, Frydenlund Bryggeri med flere, skriver museet selv.

Også motorsykkelen «Øl-ekspressen» blir utstilt. Med sin spesielle Harley-Davidson fra 1930 ble Trygve Myrvang et kjent fjes i bybildet i Oslo. Han og motorsykkelen skapte god reklame for ølbryggeriet Ringnes.

Se bildet større

Øl-ekspressen fra Ringnes med Trygve Myrvan. FOTO: TEKNISK MUSEUM

LES OGSÅ: I anledning av Ringnes 140-årsjubileum i 2017 publisert Nordre Aker Budstikke en større sak om hele øleventyret til Amund og Ellef Ringnes – med intervju av tippoldebarnet til Ellef Ringnes, Christian Groth Kjellsby, som jobber ved Ringnes i dag.

En reise i Oslos ølbryggerier

Den 8. februar kan du også se bilder og film fra arbeidslivet og produksjonen fra blant annet Ringnes, Frydenlund og Schous Bryggeri.

Se bildet større

En laborant studerer humle på Schous Bryggeri. FOTO: TEKNISK MUSEUM / Creative Commons

Samtale om et utvalg kilder fra det historiske arkivet etter Ringnes, Frydenlund og Schous bryggeri: Hva forteller kildene om ølproduksjon og bryggerivirksomheten i Oslo? spør konservator og historiker ved Teknisk museum Ingebjørg K. Eidhammer, i samtale med Tore Hage, Ringnes’ historiekspert og biokjemiker, og Karoline Underthun, produktutvikler av nye øltyper hos Ringnes.

Og så bir det ølsmaking; Med utgangspunkt i kildene vil Øyvind Langgård, bryggansvarlig ved Ringnes nye brygghus på Grünerløkka, veilede i de ulike smakene.

Tradisjonsbrygging

De fleste hjemmebryggere i Norge brygger kopier av utenlandske øltyper som pils og IPA. Men det finnes også de som brygger slik de lærte av bestefar, som igjen lærte av sine foreldre. Disse bryggerne lager øl som er helt annerledes enn det ølet du kan kjøpe, og med metoder som får de profesjonelle til å måpe. Lars Marius Garshol har reist rundt i Norge og besøkt tradisjonelle bryggere, og forteller om hvordan øl fra bygde-Norge har blitt det hippeste nye i utlandet.

Også ølgjæren da – et av våre eldste husdyr. Ølgjærens historie, biokjemi og praktisk bruk kan du lære mer om. Biokjemiker Tore Hage med 30 års erfaring fra norsk bryggerinæring forteller.

Se bildet større

Fra laboratoriet på Schous bryggeri. FOTO: TEKNISK MUSEUM / Creative Commons

Workshop: «Noe i gjære?»

Du kan også bli med på å gjøer eksperimenter med gjær. Gjennom et mikroskop kan du se hvordan gjærsoppen egentlig ser ut. Kyndig veiledning av Oslo vitensenters Shahzia Vira og Safina de Klerk.

Bryggestand

Er du nysgjerrig på råvarene i ølbrygging og fremgangsmåten for hjemmebrygging? Da kan bryggestanden vise deg brygging i levende live. Her kan du få lukte og smake på råvarer og vørter, prate litt om prosessen og se hvordan brygging foregår. På bryggestanden vil det bli hjemmebrygget på en Speidel Braumeister fra Bryggselv av Øyvind Langgård, som er bryggeansvarlig på Ringnes brygghus.

Teknisk museum har også invitert Bryggselv til å vise fram det utstyret du trenger for å sette ditt første brygg, og litt til.

Og så kan du teste kunnskapene: Kristianiastudenenes Haandbryggelaug inviterer til bryggequiz.

LES OGSÅ:

Matspalten: Har du ikke hørt om ghee?

Glad for at vaffeloppskriften er viderelevert

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse