Fra Tokyo til Litteraturhuset

Regissør Lene Therese Teigen – her i forkant av Mater Nexus-oppsetningen i Tokyo. Arkivfoto: Kristin Tufte Haga

Korsvoll-regissør Lene Therese Teigens tragikomiske «Square» – et stykke om 16 antiheltinner – har première på Litteraturhuset i kveld, fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2009 kl 13:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Foto: Utlånt

Se bildet større

De fire kvinnene bak de 16 antiheltinnene. Première på Litteraturhuset fredag. Foto: Utlånt

KORSVOLL/SENTRUM: I høst satte Nordberg-regissør Lene Therese Teigen opp sitt eget stykke «Mater Nexus» i Tokyo (link).

LES OGSÅ: Lager teater i Japan!

16 kvinnehistorier

Fredag 27. februar er det première på den tragikomisk forestillingen «Square», der bakhistorien er som et puslespill.

«Linda har hatt vaskejobb på flyplassen hele sitt liv. Simone skal skifte kjønn. Minne bærer morens beauty-boxer uten lønn. Eleonora skal på kosmetikkongress i USA.

Elly, Molly, Lilly og Sally sitter inne for drap. Sally er gravid med en fengselsbetjent. De har samme far, men hvem er mor til hvem?

Mira, Eva, Lea og Sara skal endelig flytte og de selger huset de har bodd i, selv om det lukter uhyggelig vondt der. Sara tror hun er datteren til Eva, og Mira vil ha en dagbok.

Ma og Lucy er kjærester og lager film. Spot og Endo skal spille søstre i filmen som er basert på en sann historie. Simone har gitt Ma historien om sin bestemor som ble gravid i fengselet. Men hva er sant?»

Antihelter

De 16 antiheltinne-rollene bekles av fire kvinnelige skuespillere, Kari Onstad, Tiril Pharo, Kari Ramnefjell og Marianne Ustvedt.

Disse seksten kvinnene er mestere i fortrengning på ulikt vis. Hver person må ta ansvar for seg selv, og den eneste måten å gjøre det på er å dikte seg sin egen sannhet. Konturene av en felles bakhistorie dukker likevel opp.

Anerkjent regissør

Lene Therese Teigen er fra Korsvoll, og debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1993, bare et par år etter at hun gjorde sine debutarbeider som regissør innen teater og film. Samme år fikk hun Aschehougs debutantstipend for romanen «Hvitt».

Teigen har arbeidet som forfatter, regissør og dramaturg innen en rekke sjangre og i ulike medier, blant annet i NRK.

Hun debuterte som scenedramatiker med «Mater Nexus» i 2001, og skuespillene hennes har blitt oppført på flere skandinaviske scener. I desember hadde «Mater Nexus» première på japansk i Tokyo.

– Klart jeg ble glad og sa ja da jeg ble forespurt om å sette opp «Mater Nexus» i Tokyo. En kvinnelig japansk/svensk skuespiller så stykket da det gikk på Stockholms Stadteater. Sammen med lederen for teaterkompaniet «For You» i Tokyo har hun arbeidet i nesten fem år med å få til dette – med japansk statsstøtte! Helt fantastisk at det nå blir en realitet, sa Teigen til Nordre Aker Budstikke i fjor høst.

Teigen sto også bak oppsetningene «Livsmaskinen» på Centralteatret i 2005 og «Arkeologene» på Teater Ibsen i 2007.

Spilles på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, fra fredag 27. februar til tirsdag 3. mars, dag og kveld. Søndag 1. mars blir det samtale om scenetekstutvikling ca. kl. 16. Universitetslektor Siren Leirvåg samtaler med Lene Therese Teigen med overskriften «Hva er performativitet?» Se www.houseofstories.no for mer informasjon.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse