Frihet, likhet og brorskap i 75 år

Rune Gerhardsen

Grefsen Arbeiderpartilag fyller år! Begivenheten ble feiret på Svetter'n.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.01.2010 kl 10:19

GREFSEN: "Opp, alle jordens bundne treller..." var en gang en nødvendig kampsang. I Grefsen Arbeiderpartilag (og landet forøvrig) er nå alle frie sjeler. Tidene med lua i hånden, husmenn og "Bud bedes gå kjøkkenveien" er forbi, og ligger nederst i historiens søppelbøtte.

Mange års innsats for velferd og rettferdighet har båret frukter

— det er god grunn til å feire! Grefsen Ap-lag ble stiftet 15. januar 1935. De ville først kalle seg Grefsen Socialistlag, men etter oppfordring fra Aker Ap ble navnet Grefsen Kretslag.

Per Kleppa var lagets første formann. Laget hadde et godt samarbeid med Disen Kretslag, og i 1946 slo de seg like godt sammen. Høsten 1941 ble det slutt på møtevirksomheten, da var bare NS tillatt. Mange av lagmedlemmene var med i motstandsbevegelsen.

I etterkrigstiden har de bidratt til å bygge opp alt som hadde falt i grus, og skape ny giv og nye holdninger. Nåværende lagleder er Bente M. Larsen.

Herlig Lucullus-fest

Festkomiteen hadde sørget for et lekkert festbord.

— Det er mye hjemmelaget, sa en av mestermat-makerne.

Det var mange hyggelige gjester å snakke med, som Knut Henning Braaten, leder for Kjelsås-laget.

— Jeg er opptatt av barns oppvekstvilkår, av sykehjem og barnehageplasser. Det er saker som er dårlig forvaltet i bydelen, sa han. En fin representant for "det er alltid noe som kan bli bedre"-tanken.

Det manglet ikke på muntre mimrehistorier. Som da Åge Aleksandersen stilte på Youngstorget for å holde en innbringende konsert, og det kom 8-10 publikummere! Ingen hadde lyst til å betale for em utendørskonsert... Eller da Freddy Pedersen trykket hauger av løpesedler med strevsom stensilteknikk, og oppdaget at han hadde skrevet "Ned med smestadkysset!"

Fengende festtale

Rune Gerhardsen kreerte en kortversjon av norgeshistorien: Det startet med fossilet Ida som klatret i trærne. Homo sapiens kom etterpå, og etter en tid klatret de ned fra trærne og stiftet Arbeiderpartiet!

I 1935 ble Grefsen-laget stiftet, samme år ble regjeringen Nygaardsvold dannet. Året dannet en ny epoke i Ap's

— og det norske folks

— historie. Det var vanskelige tider med stor arbeidsløshet. Det ble krig, og Quisling sendte hæren mot streikende arbeidere på Mongstad! Et sort hull i historien. Hitler og nazistene hadde et avskyelig menneskesyn.

— Finnes det fordeler med krig? spurte Rune.

— Den er en verdiskaper, det oppstår samhold. Fangene som satt i konsentrasjonsleirer som Sachsenhausen og på Grini, planla det nye Norge, sa han.

Å spare hadde vært cluet, men vi valgte å satse! Å bruke penger når det er vanskelig, er grepet. Ap var først i verden med alderspensjon for kvinner. Gamle kvinner som aldri hadde hatt penger mellom hendene før, kom og takket far. Han fikk alltid tårer i øynene når han fortalte det, sa Rune. Han fortalte om pappa Einar som snakket politikk med sin lille sønn:

— Jeg var den eneste treåringen som visste hva kontraheringsstopp var!

— Gratulerer med dagen, sa han og så fram til nye rike år i solidaritetens ånd.

Lokallag med breddeLaget har jobbet med mange gode saker gjennom tidene, Fra kvinnesak og lokale temaer som trafikken i Kjelsåsveien, til solidaritetsaksjoner for Sør-Afrika på 70-tallet osv. Felles klode, felles ansvar! Og ingen fest uten felles sanger. "Vi rekker våre hender til alle våre venner/til alle på den vide jord" er typisk grefsenlagets ånd. Det er viktig at de finnes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon