Annonse: Frognerseteren restaurant

Frognerseteren restaurant 125 år

Frognerseteren restaurant har ligget der siden 1891. Den nærmeste delen ble bygd på i 1909.

– Den gangen var det slett ikke bare å ta banen fra Nationaltheateret og være her oppe etter en halvtime! sier Walter Kieliger. Restaurantsjefen på Frognerseteren fascineres av historien til serveringsstedet som 9. juni feirer 125 år.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.06.2016 kl 11:58

Vi må enda lenger enn 125 år tilbake i tid for forstå hvordan den tradisjonsrike restauranten og det karakteristiske bygget kom til.

– Hele dette området er slik det er i dag mye takket være Thomas Heftye og Gunnar Krag, sier Kieliger.

Krag var vegdirektøren som var mannen bak veiutbyggingen til Holmenkollen og Frognerseteren, mens Heftye var den rike bankmannen som i 1864 kjøpte Frognerseteren, som var seteren til Frogner hovedgård, og et stort skogområde. Hele området var på 7000 mål.

Walter Kieliger har vært restaurantsjef på Frognerseteren restaurant siden 2005. Han står også bak boken "Frognerseteren – 1 historie, 8 rom 80 oppskrifter".

Både Krag og Heftye var sentrale i etableringen av Den Norske Turistforening. Det skjedde i 1868, og allerede året før hadde Heftye fått oppført Heftyevillaen, blant annet velkjent fra utallige tv-sendinger fra skirenn i Holmenkollen opp gjennom årene.

– Da la han grunnlaget for det som ble hans egen samling av gamle hus, sier Kieliger.

Husene var mest for Heftye og hans egen omgangskrets mens han selv levde, og det var først etter Heftyes død i 1886, ideene om å utvikle Frognerseteren som et friluftsområde til bruk for folk flest, ble realisert.

Utviklet i Heftyes ånd

– Enkefruen følte det var et for stort område for henne. Hun ønsket, i Heftyes ånd, at det ikke skulle deles opp, forteller Kieliger.

Området ble tilbudt Christiana kommune, slik at det ikke skulle splittes opp. Da kommunen overtok i 1889, tenkte man å ære Thomas Heftye for det han hadde gjort for friluftslivet.

I 1891 sto Frognerseteren restaurant klar, før Sportshallen («Sporten») ble oppført i 1896. Begge bygningene er i dragestil etter tegninger av stilens fremste utøver, arkitekt Holm Munthe. Byggekonstnadene var 85.000 kroner, helt sikkert en formidable sum den gangen, og tømmeret var sponset av Christiania Brennevinssamlag.

Litt av en tur!

– Tanken var at man skulle kunne få forfriskninger etter friluftsaktivitet, sier Kieliger, som understreker at bare det å komme seg opp til Frognerseteren, helt nede fra Christiania sentrum, var nok til både å bli tørst og sulten av.

– Folk kom oppover i hest og kjerre. Det var litt av en tur. Man måtte planlegge! smiler Kieliger.

Holmenkollveien, slik den fremstår i dag, fantes ikke den gang. Man tok seg opp den gamle Frognerseterveien, som går over Skådalen. Dette var en typisk kjerrevei.

– Den gangen var det slett ikke bare å ta banen fra Nationaltheateret og være her oppe etter en halvtime, sier restaurantsjefen. Han minner om at Holmenkollbanen, først med endestasjon på Holmenkollen, først sto ferdig i 1898, så det var flere år hvor kun hest og kjerre var muligheten. Banen ble forlenget til Frognerseteren i 1916.

Likevel var det populært å ta turen til Frognerseteren.

Frognerseteren restaurant har vært et populært utfartssted helt fra starten. Her på en solskinnsdag!

– Det må ha vært ettertraktet, ettersom kommunen bygget Sportshallen, eller Sporten, bare fem år senere, i 1896, sier Kieliger, som forteller at huset først og fremst ble dominert av byens velstående herrer. Det var for å få bedre plass til «folk flest» man utvidet på Sporten.

Kieliger legger ikke skjul på sin beundring for de ledende beslutningstakere i Christiania på slutten av 1800-tallet.

– Politikerne må ha hatt et helt annet gangsyn enn i dag. Noen må ha hatt noen visjoner – for dette var visjonært. At kommunen gjorde dette, er imponerende, sier Kieliger, som også syns det er interessant at man åpnet et sånt sted uten overnattingsmuligheter, så langt byen.

Han understreker at Frognerseteren restaurant har hatt mer eller mindre det samme konseptet i alle disse årene, og at det aldri har vært et overnattingssted.

– Huset var helt fra starten et sted for kafé og forfriskninger, sier han.

Dragestilen er intakt, og restauranten er reisemål for turister fra fjern og nær, og for lokalbefolkningen.

– Hvordan klarte man å skape et så populært reisemål allerede for 125 år siden, når det var så vanskelig å komme seg hit?

– Man må se litt på hva man hadde i sentrum. Alternativene var ikke så mange. Både Grefsenkollen og Ekebergrestauranten kom senere. Bare det å komme opp i høyden, var sett på som helsebringende. I dag tar man bilen og kjører til Geilo eller Sjursjøen og er der etter noen timer. Det kunne man ikke den gangen. Her oppe var man langt borte fra byen, sier han. – Tenk på for eksempel Vinderen og Røa, det var ikke mye tettbebyggelse der på den tiden, det var gårder og god plass.

Høydepunkter i kø

Siden den gang har Frognerseteren restaurant vært gjennom krigstid og depresjon, men også oppgangstider og liv og røre rundt store, internasjonale mesterskap i Holmenkollen – som Olympiske vinterleker i 1952 og VM på ski i 1966, 1982 og 2011. Det har også vært flere skiskyttermesterskap og årlige Holmenkollrenn og verdenscupkonkurranser.

– Under krigen brukte tyskerne stedet til representasjon, men restauranten hadde vanlig drift og drev uten avbrudd.. Jeg kan tenke meg at de ikke hadde lett når de måtte forholde seg til okkupantene, sier Kieliger. – Det var nok vanskelige driftsår. De kunne ikke utestenge verken de ene eller de andre. Økonomien var nok ikke den beste i de årene.

Skjenketrøbbel!

Da Aker, som Frognerseteren hørte til rent geografisk, ble innlemmet i Oslo i 1948, var det ingen som tenkte på at noe måtte gjøres med skjenkebevillingen.

– Stedet tilhørte Aker, og det fulgte automatisk med skjenkebevilling. Da Oslo og Aker ble slått sammen, ble Frognerseteren helt glemt. Her drev man og serverte alkohol videre, og da Oslo fikk OL i 1952, hadde Frognerseteren egentlig aldri hatt skjenkebevilling etter 1948, smiler Kieliger.

Ønsker du å booke bord eller selskap på Frognerseteren restaurant? Gjør det her!

– Det ble naturligvis en diskusjon om Frognerseteren skulle ha bevilling i det hele tatt. Mange mente at sport og friluftsliv ikke skulle blandes med alkohol. Men på den andre siden, man skulle ha et stort arrangement, det andre vinter-OL i fredstid, og det var ledere og pamper akkurat som i dag. Det hadde ikke gått å nekte alkoholservering. Derfor ble det gitt midlertidig bevilling, sier han. – Så både pamper og andre gjester fikk alkoholen sin.

Etter OL i ‘52 ble temaet igjen glemt.

– Så glemte man å fornye denne bevillingen, så de gikk igjen langt ut på 60-tallet før det ble orden på det, sier Kieliger, som understreker at alle papirer er i den skjønneste orden i dag!

Tanker om salg

På 70-tallet var det for førte gang seriøst snakk om å selge Frognerseteren fra kommunen.

– Noen i byrådet tenkte det var for kostbart å eie et slikt sted, at det ikke var en kommunal oppgave å eie en ren restaurantbygning. Men det ble det mye motstand mot salg, og det ble ikke nevnt igjen før på 90-tallet, sier han.

Da modnet tanken seg, og 2003 ble Frognerseteren restaurant solgt til Tandberg Eiendom.

– Den ble solgt med et krav om at huset ikke kan brukes til annet enn restaurant og kafé, og det må være åpent hver dag. Vi har stengt kun på julaften og første juledag, ellers er det åpent hele året, sier Kieliger.

For 11 år siden ble Kieliger, som hadde lang fartstid fra den velkjente restauranten Blom på Karl Johan, kontaktet av de nye eierne. Det ble starten på en ny epoke både for restauranten og for Kieliger selv.

Frognerseteren i solstek, det er litt av et syn.

– Vi ble enige om at vi skulle lage dette som et ekte, norsk sted, med norsk profil, husmannskost og hjemmelagd mat. Man skulle få følelsen av å komme til en stor seter – og finne den tradisjonelle maten, sier restaurantsjefen, som er opptatt av at Frognerseteren skal finne den rette balansen mellom «fine dining» og kafé.

– Dette skal være et sted man stikker innom for å ta en kakao, rømmegrøt og eplekake, men samtidig et sted der man kan feire sine tradisjonsrike fester, som bryllup, konfirmasjoner, bursdager, familiejulebord og 17. mai.

Gjestene skal få servert kvalitet, det skal være hjemmelagd. Vi er stolte av det vi serverer! sier han.

Eplekake-eventyret

– Dere har jo landets mest kjente eplekake?

Eplekaken er legendarisk og noe gjestene forbinder med Frognerseteren.

– Ja, eplekaken har vært her siden 1920-årene. Jeg kan ikke svare om den har vært helt lik, men vi arvet oppskriften, sier Kieliger.

– Jeg liker den godt selv. Den er jo mektig, men jeg spiser den innimellom ja, smiler han. – Har du gått en ordentlig tur i marka, gir den deg en oppkvikker!

Eplekaken er fortsatt Frognerseterens signaturrett, både i kafeen og i restauranten. Og kakaoen er også populær. Den lages på ordentlig måte. Her er det ikke pulver og sprayboks!

Rett fra naturen

Nærområdet, den fantastiske marka, er viktig. Ikke bare for gjestene, men også for kokken.

– Vi bruker naturen. Vi plukker grantreskudd til grantregelé, vi plukker brennesle til pesto og krem. Det er godt! Om sommeren plukker vi rødkløver, som vi lager gelé av. Så er det rognebær til gelé og chutney, sier han.

Tradisjonelt og moderne

En utfordring for en av landets mest profilerte tradisjonsbærere, Frognerseteren restaurant, er naturligvis å beholde tradisjonene og kulturen, samtidig som verden utvikler seg, sammen med gjestene.

– Tradisjonene og kulturen må beholdes. Historien og kulturen kan man ikke endre. Men den kan tilpasses til en moderne form. Drift og servering er tilpasset en moderne tid. Vi skal være et sted hvor vi også skal tiltrekke oss et yngre publikum. De skal finne seg til rette her, sier Kieliger. Han ser også på bruken av området, at verden ikke har stått helt stille siden Heftyes og Krags dager.

Ønsker du å booke bord eller selskap på Frognerseteren restaurant? Gjør det her!

– Heftye og Krag startet med friluftsaktivitet, man hadde ski- og turgåing – og litt aking. Nå, etter siste utbygging på Holmenkollen, har man rulleskiløypenett i arenaen. Man har longboards og sykkel, har sommer- og vinterpark i Tryvann, sier han. – Jeg mener at området er utviklet i Heftyes ånd. Vi på Frognerseteren skal være med på denne utviklingen, men vi vil likevel beholde rømmegrøten. Vi vil fornye oss, og vi prøver å legge til rette for at unge føler seg hjemme her.

Tradisjonene er videreført, ifølge Frognerseter-sjefen. Han sier at han ser at også yngre mennesker setter pris på stedet, også uten at man lager diskotek av stedet …

Noe for alle

– Dere har en fin miks av «kortreiste» gjester og turister her?

– Gjestene kommer fra alle deler av verden, og fra nabolaget, sier han. og ramser opp laks, reinsdyr, rømmegrøt, spekemat og den velkjente eplekaken som eksempler på mat som aldri tas av menyen. Samtidig skiftes menyen ut i løpet av året, så fornyelse forekommer også.

– Vi har ulike menyer, en à la carte-meny, en selskapsmeny, bryllupsmenyer... Vi har rundt 25-30 brylluper i året. Det egner seg veldig godt her hos oss, men også dåp, konfimasjoner og ulike jubileumer, sier han.

– Og så har vi vinaftener. Den neste er 20. juni. Det er bare å melde seg på gjennom våre nettsider, Frognerseteren.no, sier Walter Kieliger.

Han er klar til å begynne på Frognerseteren restaurants neste 125 år, med tradisjoner, kultur og et friluftsliv i sunn utvikling som grunnpilar.

Ønsker du å booke bord eller selskap på Frognerseteren restaurant? Gjør det her!

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.